TAEKWON-DO
Home / 2023 / Sekce informujeme / Z Řep kolem světa snadno a rychle
18.1.2023 / Online mezinárodní technický seminář s velmistrem Hwang Ho-yongem

Z Řep kolem světa snadno a rychle


Druhý lednový víkend jsme opět zavítali do Sportovního centra v Řepích a tentokrát za účelem online mezinárodního technického semináře s Velmistrem Hwang Ho-yongem. Přestože nám Covid 19 tolik nebrání cestovat, tak to není úplně jednoduché a navíc se forma online technických a instruktorských seminářů osvědčila. Především všichni ušetři hodně finančních prostředků a také času!

Ale pojďme hezky popořadě - všemu předcházela páteční dvouhodinová příprava vysílacího sálu - tatami, rollupy, dvě velké televize, kamery, notebooky, střihací box a především spousta kabelů :-) Všechno otestovat, abychom mohli v sobotu řešit techniku taekwonda a ne co proč nefunguje... Vše se podařilo, byť jsme s Alexem vyšli ze stereotypu covidových onlinů a občas se vynořila otázka - tohle jsme měli kde? Jak to bylo zapojené?

V sobotu se v 8:30 scházíme ve sportovním centru. Postupně dorazí Velmistr Hwang, Mistr Martin Zámečník, prezident svazu a vedoucí technického oddělení Petr Pařík a především tři předcvičovatelky - Tereza Štekerová, Lea a Tea Rathouské. Ty doplňuje Aaron Viudes ze Španělska, který Prahou projíždí na šachový turnaj v Mariánských Lázních. Velmistr Hwang v úvodu semináře opakuje bazální teorii taekwonda a vše trpělivě vysvětluje a demonstruje ve spolupráci s předcvičujícími. S Mistrem Martinem Zámečníkem se střídáme v překládání a vysvětlování. Po krátké přestávce, kterou nám zpestřil Velmistr v roli svačináře, resp. jeho manželka - tradiční korejský kimbap mizí z misky do našich trávících ústroji s pochvalným mlaskáním :-D

Následují žákovské sestavy kdy se střídají dvojčata Lea a Tea v předcvičování. Dopolední blok končí a my, stejně jako ostatní účastnící z celého světa, se odebíráme na oběd. Z celého světa? Ano, protože účastníci jsou od Austrálie, přes Malajsii, Nepál, Jihoafrickou republiku, Evropu a končíme v karibských zemích - Grenada, Haiti a Jamajka. Společenství různorodé, ale s jedním cílem - naslouchat a učit se tajemstvím a nástrahám krásného bojového umění Taekwon-Do.

Sobotní odpolední blok zahrnuje vyšší žákovské a také první mistrovské sestavy do kterých se zapojuje i Tereza Štekerová. Na Lee a Tee je pak celý systém boje a holky jím prochází jako ostřílené mazačky! Velmistr Hwang nechává mě a Mistra Martina Zámečníka jednotlivé varianty boje vysvětlovat a jen nás občas doplňuje svým pohledem. Miska od kimpbapu zeje prázdnotou a čas se také naplnil. Je potřeba nabrat síly na neděli. Vydáváme se domů a já kvituji vzdálenost, která je obrazně řečeno co by kamenem dohodil (a na tříkolce dojel) :-)

Nedělní ráno a opět 8:30 sraz ve sportovním centru a Velmistr doplňuje zásoby kimbapu. Předcvičující děvčata střídá pánské osazenstvo - Jiří Novák a Vladimír Švanda na kterých bude předcvičování sestav Eui-Am až Tong-Il. Velmistr se chvílemi ještě vrací k sobotnímu programu a jako vždy dává prostor pro otázky, které jsou často velmi zajímavé a edukují i jeho samotného. Kluci se zhostili předcvičování stejně zdatně jako děvčata o den dříve a proto sestavy rychle odsýpají. Přesto před koncem čeká jedno překvapení, když Velmistr vyzve Mistra Martina Zámečníka, aby zacvičil už sestavu Se-Jong. Bez přípravy se Martin na pár místech nečekaně zasekne a z toho zamotání se zamotá i připojení k internetu, které se na několik minut odporoučí do neznáma. Ale chvíli poté je vše v pořádku a my můžeme pokračovat se správnou verzí sestavy Se-Jong a následně s mistrovskou sestavou Tong-Il.

Zbývá zodpovědět závěrečnou sadu dotazů a následně všechny pozvat na březnový instruktorský kurz, který bude rovněž online formou a také na konec května, kdy bude Praha a Český svaz Taekwon-Do hostit po 3 letech i klasický prezenční mezinárodní technický seminář s Velmistrem Hwang Ho-yongem.

Budeme se těšit, protože každý tak kvalitní seminář posouvá naše znalosti a chápání taekwonda výrazně dále. Dovolím si parafrázovat okřídlené kolik jazyků znáš, tolikrát si člověkem na kolik seminářů si absolvoval, tolikrát si taekwondistou.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14