TAEKWON-DO
Home / 2023 / Sekce informujeme / Edukace rozhodčích a koučů
8.5.2023 / Speciální technický kurz pro rozhodčí a kouče (on-line)

Edukace rozhodčích a koučů


Český svaz Taekwon-Do ITF na popud Velmistra Hwang Ho-yonga uspořádal další z online školení, které bylo tentokrát zaměřeno na vzdělávání rozhodčích a koučů v taekwondu. Akce byla pro všechny účastníky zcela zdarma a jejím cílem byla unifikace pohledu na správnost technik v sestavách při mezinárodních soutěžích. Uvedené parametry přilákaly velkou řadu účastníků a konečné číslo se zastavilo na 374 přihlášených. Nicméně počet připojených se pohyboval kolem čísla 220, ale je pravdou, že jsme u nemalého počtu kamer zaznamenali 2-5 přítomných.

Kurz byl původně koncipován do čtyř bloků, nicméně nakonec to vyšlo časově tak, že poslední část určenou speciálním technikám a silovému přerážení Velmistr Hwang přidal k nedělnímu dopolednímu bloku. A jak to bylo celé koncipováno? Tři bloky po třech hodinách zahrnovali připomenutí základní teorie - teorie síly, tajemství tréninku a kompozice taekwon-do. Od základních technik jsme přešli k jednotlivým sestavám, tedy od Chon-Ji do Tong-Il. Každá sestava byla zacvičena nejprve bez povelu a poté po jednotlivých technikách, kdy Velmistr Hwang dával detailní vysvětlení. Celou dobu Velmistrovi asistovali Mistři Martin Zámečník a Ondřej Vrábel. Podporu, především v dohledávání informací v Encyklopediích taekwonda, poskytoval i prezident svazu Petr Pařík. Celé by se to neobešlo bez řady kvalitních předcvičujících ze škol Sonkal, GBHS, Tong-Il a Na-Mu - Ondřej Faltin, Hubert Skála, Tereza Simandlová, Jiří Novák, Tereza Štekerová, Aneta Vostrá, Jana Odstrčilová, Přemysl Šesták a Lada Weidlichová.

Za zmínku stojí přítomnost hned 12 dalších Velmistrů taekwonda, kteří přispívali svými dotazy a znalostmi k vysoké úrovni celé akce. Velmi cenné vstupy poskytoval Velmistr Michael Prewett (do nedávna předseda rozhodcovské komise evropské federace a nadále člen této komise v ITF).

Nesmíme zapomenout na tradičně vynikající práci Alexandra Macha, který zajišťoval celý on-line přenos!

Věříme, že tento kurz přispěje významným způsobem k unifikaci technik našeho bojového umění a zvýší se kvalita předváděných sestav a rovněž i úroveň samotného rozhodování.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14