TAEKWON-DO
Home / 2010 / Sekce informujeme / Vítání jara s taekwondem
22.3.2010 / 35. Oddílové soustředění

Vítání jara s taekwondem



Sluníčko svítilo a větřík se proháněl nad polem. Doboky v oknech starého mlýna vlály.
Na přihlášce stálo: „Soustředění bude výrazně orientováno na rozvoj kondice“. Tato věta se mi docela zalíbila, tak jsem se hned přihlásil. A tato věta nás opravdu provázela celým soustředěním. Jasně, byly to jen čtyři dny – a první z nich byl spíše aklimatizační. Možná si proto řeknete: „jaképak zvyšování fyzické kondice?“ V tom případě vám nabízím jiný pohled na věc. Na takovémto soustředění si člověk

pěkně zaběhá a párkrát si při tréninku sáhne hodně hluboko – o tom není pochyb, stačí mrknout na fotky. Přesto by to asi ke zvednutí kondice nestačilo. Na mě spíš působí to co se děje okolo. Když koukám na všechny ty nadšené lidi, co makají se mnou, hned se ve mě probouzejí nečekané zdroje. Síla příkladu je neuvěřitelná. Takže co jsem to viděl za příklady? Viděl jsem pár lidí, kteří dokáží žít nejen se svým mozkem, ale i se svým tělem. Dokáží si vážit té úžasné schránky, které se jim dostalo. Někdo vezme kolo a jede se projet, někdo si po ránu dopřeje rozcvičku. Někdo jiný zase vyběhne přes poledne ven na sluníčko a užívá si jara. Když se to všechno okoření motivačním videem, tím lépe. Nakonec mají všichni tihle přátelé společné jedno: pohyb jim přináší skutečnou radost.


A o tom by právě soustředění mělo být. Mělo by nás nakopnout k tomu, abychom byli schopni začlenit pohyb i do svého každodenního života. Abychom žili v pohybu, dokud můžeme. Abychom nelitovali sami sebe, když máme vyjít pár schodů, nebo donést něco kamarádovi přes celou budovu. Mělo by být k tomu, abychom dokázali využít každou možnost narovnat svá ztuhlá záda od věčného sezení u počítače. Existují dokonce i cviky, které jsou určeny pro cvičení v kanceláři. Ale většinou není potřeba nic takového znát. Stačí jen trošku upravit svůj denní rozvrh a hlavně své "pohodlné" návyky. Přirozená aktivita není zatěžující, jak se někdy mylně domníváme. Těžké je vyskočit ze zaběhnutých kolejí, kdy nejsme zvyklí se o svůj pohyb starat, a spíše ze zvyku sedíme na místě nebo se necháme vozit po eskalátorech všeho druhu. Pokud se nám přesto podaří "vykolejit", cíl "kondičního" soustředění byl naplněn.



Konec plácání, jdu se proběhnout do lesa – dnes není moc hezky, ale to mě nezastaví!



Prohlédněte si 185 fotografií.

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14