TAEKWON-DO
Home / 2015 / Sekce informujeme / Víno, okurky, taekwon-do
7.7.2015 / Seminář s velmistrem Choi Jung-hwa (IX. dan)

Víno, okurky, taekwon-do

Všechny tři ingredience nadpisu patři již mnoho let ke královskému městu Znojmu. Byť taekwondo zhruba posledních 20 let. Po dvou letech jsme na jih Moravy opět vyrazil a stejně jako minule byl cílem naší návštěvy seminář se synem zakladatele taekwonda, tedy velmistrem Choi Jung Hwa. Tentokrát byla naše výprava pouze tř
íčlenná, ale to nebylo na škodu v nabírání informací.

Protože místní vinice mají rády slunce, tak si jej organizátoři přichystali i na celý nedělní seminář. Byť jsme byli schování ve stínu sportovní haly, tak venkovní teplo pronikalo pod doboky od prvních minut. Začátek semináře patřil po příchodu Velmistra Choie tiché pokloně a vzpomínce generálu Choi Hong-hi. Přestože nás Generál opustil již před 13 lety, tak jeho práce žije dále v každém taekwondistovi.

Úvod semináře byl správně ostrý pro šesté dany a vyšší, protože začátek s nejvyšší sestavou Tong-Il nečekal opravdu nikdo :) Po vydatném procvičení a osvětlení historického odkazu úvodních technik již následovala část pro ostatní účastníky. Postupně se dostalo na základní kopy, kde Velmistr Choi opět kladl velký důraz na čelní kop a správné zapojení těla. Zajímavým zpestřením byl i dril technik rukou, resp. jejich kombinace, v podání Velmistra Nichollse po kterém na nikom nezůstala nit suchá.

Sestavy se cvičily hodně na přeskáčku, ale to nikomu nevadilo. Vyšší dany část semináře asistovali při procvičování kopů na lapy a vyražeče. Proti původnímu předpokladu se jelo bez přestávky na oběd, což nám dost výrazně nabouralo energetické krytí našich výkonů :-D. Takže v pauze jsem využil zapomenutý energetický gel. Na závěr semináře následovalo tradiční hromadné a skupinové focení.

Seminář přinesl i několik negativ. Především tradiční pozdní začátek, protože Velmistr prostě chodí pozdě. Jaký to rozdíl proti Velmistru Hwangovi. Druhým negativem byla i koncepce semináře, resp. asi žádná o čemž svědčí skákání z jednoho tématu na druhý. Zde opět vyzdvihnu semináře, které vede Velmistr Hwang, protože ty mají jasně daný plán podle, kterého se postupuje.

Přínosy zpětně vidím v mnoha zajímavých filozofických myšlenkách, které Velmistr Choi během semináře zmínil. Především volně přeloženo - znáte-li jednu věc (techniku) skrz na skrz (tedy velmi dobře) tak znáte i všechny ostatní. Výklad - poznáním principů taekwonda na jedné technice známe princip provádění všech ostatních technik.
Dalším benefitem bylo poznání nových taekwondistů z celé Evropy. O tom jsou semináře především




Semináře s legendami Taekwon-do nám pravidelně zpestřují náš trénink, je to jedna z našich motivací. Přidej se k nám a za pár let pojedeš s námi. Nábor do kurzů pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok - Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14