TAEKWON-DO
Home / 2021 / Sekce závodíme / Velmi úspěšná online soutěž
31.3.2021 / Czech E-Open

Velmi úspěšná online soutěž


Na začátku byla myšlenka, zkusit s pár lidmi online závody UKTA, tedy britského svazu Taekwon‑Do. Přes menší technické komplikace se podařilo se studenty Sonkalu natočit soutěžní videa a také je nahrát do systému Cyber Arény. Celosvětový zájem o tuto soutěž překvapil nejen mne, ale hlavně organizátory.

Zpětně vidím největší úskalí v komunikaci, protože až v den kdy se závody měly vysílat, bylo oznámeno, že se o týden posouvají kvůli enormnímu počtu soutěžících. Bohužel tím problémy nekončily a vysílání bylo dávkováno v průběhu mnoha týdnů.

Ale pojďme k samotnému Czech E-Openu 2021. Když sem viděl zvýšenou motivaci našich studentů a zájem dalších, tak jsem začal koketovat s myšlenkou uspořádat tuto soutěž pro členy našeho svazu. Byť mám za 20 let mnohé zkušenosti s pořádáním soutěží, tak to v tomto případě bylo hodně na novo.

Nezbytné bylo komunikovat s panem Antonem Archipovem, který celou platformu provozuje a přes fázi ladění propozic až po jejich nutnou úpravu, když byly rozeslány, se vše vydalo na správnou cestu. Co si budeme povídat – naše zkušenosti jsou se soutěžemi na jeden či dva dny pro 200–450 závodníků, kde provozujeme 4 a více ringů. Ale v tomto případě se musí odehrát stovky zápasů na jednom ringu.

Určitě skvělou informací je převis poptávky závodníků nad stanoveným limitem 400 soutěžících. Celkem bylo v soutěži něco málo pod čtyřmi stovkami z 19 zemí a 88 škol. Na druhou stranu je mrzuté, že se na spoustu, nejen českých, závodníků nedostalo.

Původní dohoda byla, že se veškeré rozhodování uskuteční v sobotu 20. března 2021 a v neděli 21. března 2021. Ta však musela doznat razantní změny a výsledkem byl pouze jeden víkendový rozhodovací večer a dva pracovní dny. Za zmínku stojí, že proškolení a samotné rozhodování zabralo 22,5 hodiny čistého času!

Všichni rozhodčí se během práce museli potýkat s velmi rozdílnou kvalitou videí, občasné výpadky při přehrávání videí či sem tam problémy se samotnou platformou Cyber Arény. Celý systém je v rámci možností zajímavě koncipován, ale má některé nedostatky – hodnocení především žákovských tulů přes bodovací formuláře je zbytečně zdlouhavé.

Na straně provozovatele vyžadují velkou ruční práci několika lidí. Posledním problémem je výrazné zpoždění záběrů na rozhodčí – nejsou synchronizovány proti zápasu. Tedy na první pohled to může vypadat, že se rozhodčí „vybavují“ či mají nepatřičná gesta během zápasu. Vesměs šlo o komunikaci směrem k technické obsluze či dotaz na ostatní zda mají obdobné problémy s přehráváním nebo platformou.

Rozhodčí chválím za bdělost, protože odhalili minimálně tři situace, kdy systém do dalšího kola poslal závodníka, který již prohrál, nebo bylo zjevné, že se jedná o video jiného soutěžícího.

Již poslední změnou bylo prohození dnů vysílání barevných a černých pásků. Uplynulý víkend tedy patřil vysílání a emotivnímu fandění či rozebírání výsledků. I tato část se podařila, jak účastníci, tak medailisté se již mohou těšit na elektronické verze diplomů, které jsou ke stažení ZDE.

Pro mne samotného celá akce přinesla mnoho zajímavých zkušeností a také poznatků pro případnou další online soutěž. Nicméně doufám, že od online akcí budeme během roku přecházet do klasického offline režimu!

Na závěr velké poděkování panu Antonu Archipovovi a celému jeho týmu, který zajišťoval technickou stránku.

A také všem českým rozhodčím – mistr Rostislav Kaňka, Zbyněk Mácha, Tomáš Kuba, Vladimír Švanda, Přemysl Šesták, Pavel Zavadil, Jakub Geyer, Martin Hvězda, David Povýšil, Eliška Máchová, Petr Smejkal a Martin Svoboda.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14