TAEKWON-DO
Home / 2020 / Sekce informujeme / Trenérský víkend v Brně očima Jirky Humla
3.7.2020 / Intenzivní trenérské soustředění pro instruktory a asistenty instruktorů

Trenérský víkend v Brně očima Jirky Humla

O prodlouženém víkendu 26. – 29.6 jsme se sešli u našich kolegů v Brně na intenzivním semináři o práci těla a dechu s Martinem Svitkem (V. dan), mým přímým trenérem.

Celá akce začala už na společné cestě vlakem s Terezou Štekerovou (II. dan), kde jsme odhadovali, co přesně budeme na semináři dělat. A nejen na semináři. Do samotné sešlosti jsme měli dostatek času se ubytovat a projít centrum města, kde jsme ochutili místní kulturu.

Po obědě v McDonaldu vedle tamějších hodin na náměstí, jsme se vydali na místo konání.
Četnost účastníků sice byla oslabena z důvodu pandemie Covid-19, nicméně jsme se přesto sešli v příjemném počtu. O to byl seminář individuálnější a odnesli jsme si z něj spoustu novinek.

Hned od počátku první části semináře panovala dobrá nálada, ke které nám pomohlo zejména první téma semináře, a to fungování bránice a celistvého „prodýchání“ těla. Po zbytek víkendu bylo tedy řešení jakéhokoli zranění „prodýchání“ dané partie.
Přesto ke vší vážnosti byla ona práce s dechem nadmíru přínosná. Sám s ní mám osobní zkušenost z dob mých každodenních intenzivních tréninků. Navštívil jsem mnoho masérů a fyzioterapeutů s mými bolestmi zad, bohužel mi ale nebylo pomoženo. Bolesti přešly, až po návštěvě ordinace Martina Svitka, který mi banálně řekl, že neumím dýchat. Po prvním správném nádechu jsem tehdy pocítil obrovskou úlevu napětí v zádech.

V sobotu jsme se věnovali práci chodidla od rovnováhy, až po protažení celé nohy. Sám jsem byl překvapen, do jaké míry jsem schopný si ukroutit vlastní nohy. Jednalo se o kroucení, tahání, mačkání a křupání vlastního chodidla a jeho článků. Tyto cviky pro mne byly také přínosné, jelikož na soustředěních často trpím bolestí kotníků a chodidel.
Ovšem nebylo vše tak růžové. Během soboty jsem se opět pořádně zapotili při mnoha pohybových cvičeních a nechyběly ani intenzivní posilovací cvičení, ze kterých, už nyní vím, že budu čerpat.
Šlo zejména o zadní stranu stehenní, tedy sval, který mají „taekwondisté“ často slabý a ztuhlý. Abychom nedostatek trochu napravili, dali jsme stehnům pořádně zabrat včetně následného protažení, které taky nebylo zrovna nejpříjemnější.

Po sobotní části semináře byla pod vedením Marka Lazora (V. dan), prezidenta Českého svazu Taekwon-do, také teoretická část týkající se historie taekwon-do v České republice. Materiálů na pročítání je nespočet. Přesto mám moc rád tyto povídání od lidí, kteří samotný vývoj sami zažili. Promítání trvalo něco přes 1,5 hodiny a pak jsme vyrazili na společnou večeři do „Steak Housu“.

V neděli jsme se věnovali už jen hrudníku, ramenům a lopatkám. Jako každý z bloků, i tento byl pro mne přínosný. Konečně jsem dokázal navnímat polohu a pohyb své levé lopatky tak, aby nečouhala mimo tělo. Součástí posledního bloku byla samozřejmě další forma posilování, ať s náčiním, nebo bez něho.

Po semináři jsme už na společný oběd čas neměli, ale alespoň jsme stihnuli pěknou, klidnou procházku centrem města.

Přestože jsem seminář dokonce s mým vlastním trenérem absolvoval, už nyní se těším na pokračování. Těm, kterým se z jakéhokoli důvodu účastnit nepodařilo, doporučuji se na příští seminář přihlásit.


Jiří Huml (III. dan)



Obyčejné lidské setkávání je také součástí bojových umění. Pokud se k nám chceš přidat, podívej se na Informace k náboru zde. Nábor probíhá celoročně. Začít mohou vaše děti školního věku, dospívající mládež a stejně tak vy rodiče. Hledáte univerzální rozvojovou aktivitu? Zkuste cvičit taekwondo, pro vlastní radost z pohybu, nebo jako sport zastřešený bojovým uměním sebeobrany, který vám poskytne kvalitní rozvoj osobnosti.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14