TAEKWON-DO
Home / 2018 / Sekce informujeme / Trenérský víkend Lipně
10.4.2018 / Trenérský víkend na Lipně

Trenérský víkend Lipně

Dne 23. března jsem vyrazil s Terezou Žilinskou a Šárkou Šestákovou na velešínské trenérské soustředění u Lipna, které vedl sonkalácké eso Martin Svitek. Po tříhodinové cestě naše tříčlenná sonkalácká skvadra konečně dorazila do Přední Výtoně, kde se konala daná akce. Po příjezdu jsme si hned stihli uvědomit, že soustředění se bude konat spíše ve stylu semináře, nežli klasického soustředění. Byl jsem mile překvapen, kolik lidí z různých oddílů po celé republice se dokázalo sejít zde na Lipně v hotelu Aktiv.
Páteční dvouhodinový trénink začínal od 17:30 a na programu byly základní pohyby/techniky + hosinsool ve skupinkách. Po zahajovacím tréninku nás čekala večeře a příjemné posezení s jinými taekwonďáky.

Sobota začala rozcvičkou o půl osmé před hotelem. Čtyřicet lidí včetně dobrovolníků vyrazilo na stále zmrzlou přehradu. Tam se krátce projely základní kopy ve dvojicích a tuly (od Chon-Ji do Yul-Goku). Po odchodu hlavní skupiny, jsem zůstal s Martinem a ještě několika lidmi na otužovací koupel. Vše proběhlo bez překážek a vyrazili jsme na snídaní. Oba sobotní tréninky byly zaměřeny na «Komplexní Taekwondo», kdy jsme cvičili kopy na nohy, obranu proti nim, chytání nohou a obranu proti/po chycení nohy. Součástí odpoledního tréninku bylo i nesportovní, ale «přátelské» matsogi, kde se směly používat chvaty, podkopy a mohlo to i přejít do boje na zemi. Počasí nám přálo, a tak jsme vyrazili v hojném počtu na Vítkův Hrádek, kde byl nádherný výhled na celou přehradu, Novohradské hory, rakouské Alpy a celou okolní krajinu. Před a po večeři byla k nabídce sauna, kde si mohla parta ranních otužilců a neotužilců zkusit i opačný extrém. Sobotní večer byl zakončen přátelským posezením spolu s kytarami a zpěvníky.

Nedělní rozcvičkou byla jóga, během které nám Martin ukázal, jak je důležitá práce s dechem a vlastním tělem. Následující trénink byl zaměřený na různá posilovací a stretchingová cvičení než samotné Taekwondo. Na konci jsme každý dostali certifikát o absolvování daného soustředění v rozsahu 9,5 hodin čistého tréninku. Sbalili jsme si věci, rozloučili se s ostatními a vyrazili směrem na Prahu.

Egor Popov, 1. kup, Sonkal Praha



Vlastní dojmy

Tereza Žilinská
Tento víkend na Lipně byl opravdu skvělý. Nejen, že jsme si skvěle zacvičili, ale mohla jsem se vice sblížit s lidmi, které jsem znala jen od vidění z různých Taekwon-do akcí. Semináře s Martinem jsou opravdu velmi poučné i zábavné. Hodně jsme se nasmáli. Zopakovala jsem si pár věcí, které už jsem znala z našich Sonkal akcí a naučila se i nové věci, které jsem ještě neznala. Určitě byli všichni nadšení stejně tak jako já a odnesli si spoustu věcí, které využijí pro sebe nebo pro své žáky. Děkuji, že jsem měla možnost zúčastnit se této akce.

Egor Popov
Tréninky, které vede Martin, znám moc dobře. Záměrem je ukázat v teorii i praxi průběh tréninku z pohledu zdravovědy a procvičit si věci, které v běžném cvičení chybí nebo se nestíhají. Přesto si myslím, že je potřeba takovéto akce navštěvovat co to jde, jelikož je obrovské množství věcí, které se nestihnou probrat za jeden trénink/seminář. Jako fyzioterapeut a zároveň dlouholetý cvičenec s V. danem ví nejlíp, co z hlediska práce s tělem každý z nás přesně potřebuje. Proto si troufám říct, že každý, kdo byl na tomto soustředění, si něco užitečného naučil a bude to dál rozvíjet a uplatňovat ve svém tréninku nebo volném čase. Chtěl bych poděkovat Martinovi a Milanovi za skvělou organizaci soustředění a všem ostatním účastníkům za jejich aktivitu, dobrou náladu i případnou pomoc.

Šárka Šestáková
Byla to moje první zkušenost s Martinovým tréninkem a byla jsem nadšena. Dělali jsme spoustu pro mě neobvyklých cvičení na zpevnění těla, která mohou sloužit i jako zpestření tréninku nebo jako rozcvička. Zároveň má Martin jako fyzioterapeut skvělý přehled o tom, jak by se měly tvrdé techniky v taekwondu kompenzovat uvolňovacími cviky a seznámil nás také s důležitostí dechových cvičení. Celá atmosféra soustředění byla přátelská a pohodová a s ostatními taekwondisty jsme si užili spoustu zábavy. Na velešíneském soustředění na Lipně jsem byla již po několikáté a tak jsem věděla, že Milan a jeho tým nezklame :). Chtěla bych poděkovat hlavně Martinovi za mnoho nových zkušeností a inspiraci pro další trénink.

Martin Svitek
Nemůžu hodnotit vlastní výuku, to je na ostatních. Jen chci říct, že to byla další z akcí, kde jsem si připomněl, jak je Taekwondo krásné – 45 lidí i na mé úrovni nebo starších a zkušenějších poslouchalo, cvičilo, promýšlelo. Všechno v přátelské atmosféře ve stylu „pojďme si vyzkoušet pohled na Taekwondo někoho jiného“. A volné večery, kdy se zpívá a povídá jako jedna široká rodina. Díky Milanovi za pozvání, potvrzuje mi to, že je „stařešina“ ne kvůli věku, ale kvůli nadhledu a moudrosti. A díky velešínskému týmu za perfektní organizaci.



Obyčejné lidské setkávání je také součástí bojových umění. Pokud se k nám chceš přidat, podívej se na Informace k náboru zde. Nábor probíhá celoročně. Začít mohou vaše děti školního věku, dospívající mládež a stejně tak vy rodiče. Hledáte univerzální rozvojovou aktivitu? Zkuste cvičit taekwondo, pro vlastní radost z pohybu, nebo jako sport zastřešený bojovým uměním sebeobrany, který vám poskytne kvalitní rozvoj osobnosti.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14