TAEKWON-DO
Home / 2022 / Sekce závodíme / Sonkal na britských ostrovech
24.11.2022 / UK Open 2022

Sonkal na britských ostrovech


V roce 2019 jsme se poprvé vydali na závody do Skotska, které pořádala United Kingdom Taekwon-Do Association. Závody se nám tehdy velmi líbili - přátelská atmosféra, solidní organizace a zajímaví protivníci. Následující tři roky jsme museli naši účast odložit, protože Covid 19. Letos to již konečně vyšlo a naše volba padla na UK Open, který se koná pravidelně v listopadu v městu Guilford. Toto stopadesátitisícové město se nachází jihozápadně od Londýna. Za zmínku stojí i samotné sportovní centrum, kde se závody konaly, protože běžný návštěvník zde mohl najít sportovní halu, menší tělocvičny, akvapark a také ledovou plochu pro hokej a krasobruslení.

Příprava celé cesty sahala do začátku září, kdy jsme začali ladit účastníky a přestože jsme se snažili objednat letenky a ubytování s předstihem, tak jsme narazili, že v případě hotelu doporučovaného organizátorem to bylo i tak pozdě... Nicméně se skřípěním kreditní karty se i to povedlo.

Naše anglická cesta začala v pátek 4. listopadu na pražském letišti Václava Havla. Po příletu jsme museli ladit kde na náš čeká domluvený mikrobus, za jehož zařízení organizátorům ještě jednou děkujeme. Při komunikaci s panem řidičem jsme narazili do jazykové zdi, protože rozdíly v interpretaci jazyka jsou na britských ostrovech velmi různé :-D No co, člověk se učí celý život.

Po příjezdu jsme v Mandolay hotelu museli přelstít britského úředního šimla a pak už následovalo ubytování a také vážení. Všichni prošli váhou bez problému a mohli jsme se vydat na průzkum centra Guilfordu a naplnění trávícího traktu... Bohužel díky cenovým relacím v Anglii se naším dodavatelem stravy stal vynuceně místní McDonald.

V sobotu ráno jsme se pěšky vydali do cca 1 kilometr vzdálené haly, kde v 9 hodin měla začít soutěž černých pásků podle standardu A-Class. Bohužel díky nasazení nového systému bodování iScore se začátek zpozdil o cca 2 hodiny, ale poté se soutěž rozběhla a naši členové ukazovali svou kvalitu. V sestavách byla naší nejhorší medailí stříbrná Kuby Komárka, který podlehl ve finále Ondrovi Faltinovi :-D Sportovní boj přinesl další cenné medaile jak v juniorech, tak seniorech, a především cenné závodní zkušenosti. Pohled do online výsledků byl velmi příjemný - Sonkal v pořadí oddílů byl na prvním místě!

Po celkem pozdním konci soutěže jsme se vydali zpět do hotelu a rychle do Mekáče, kde na nás čekalo nezvyklé a zároveň nemilé překvapení - část k sezení se kolem 19.30 zavírá. Takže nezbývalo než nakoupit s sebou a na nedalekém prostranství vše spořádát na bezďáky.

Nedělní ráno nás přivítalo silným deštěm a proto jsme uvítali odvoz mikrobusem do haly. Druhý den soutěže patřil barevným páskům ve všech věkových skupinách (červené pásky do 14 let závodili v sobotu). I zde jsme měli několik želízek v ohni, které své starty přetavili v cenné kovy. Zajímavý je systém sportovního boje u barevných pásků - soutěží spolu dle výšky, a u starších dle váhy, vždy dané barvy pásků spolu. Tedy třeba žluté mají své sranda matsogi, pak zelené, modré a červené. Potkávají se tak společně závodníci velmi podobného vývoje, schopností a dovedností. Boje jsou tak značně vyrovnanější. Neděli jsme završili, bohužel, jak jinak než v McDonaldu, kde jsme to měli s posezením.

Pondělí jsme si vyčlenili na výlet do samotného Londýna. Přesun byl pohodlně vlakem a hodinová jízda nám nabídla anglickou krajinu a pohled na různá města a vesničky. Po vystoupení na Victoria station se průvodcovské role ujala Šárka Třísková, která přidala ke každé pamětihodnosti zajímavá historická fakta a informace. Naše návštěva čítala - Westminster, Big Ben, Buckinghamský palác, náměstí Trafalgar, prošli jsme kolem Toweru a zakončili vše u Tower Bridge. Abychom si cestu zrychlili a hlavně zkrátili, tak jsme přidali cestování londýnským metrem, což byl sám o sobě velký zážitek. Přeci jen londýnské metru je nejstarší na světě a jeho systém je velmi komplikovaný. No, zlaté pražské metro :-)
Poslední část výletu byla o cestě vlakem zpátky do Guilfordu, kde na náš při cestě čekala zrada v podobě přestupu. Vyměnit vlak umíme, ale narvat 14 členů výpravy do přeplněného vlaku už ne. Tak jsme si dali hodinové čekání na další spoj ve stanici Clapham Junction. Druhý spoj už byl prázdnějsí a po 20 minutách jízdy jsme si všichni mohli i sednout.

Úterý bylo vyhrazeno cestování zpět do České republiky. Nejprve od hotelu několikaminutová jízda vlakem na hlavní nádraží v Guilfordu. A opět stres s přestupu, kdy vlak přijel ze zpožděním a původních 8 minut na přestup se smrsklo na minuty čtyři. Zrychlený přestup s hledáním vlaku zafungoval a my se mohli kochat opět anglickým venkovem. Následoval ještě jeden přestup, abychom se dostali až na letiště Gatwick. Zde jsme měli hromadu času, ale musím říci, že úroveň služeb na něm je tragická. Prakticky jen jedna drahá restaurace a žádný fast food před odbavením. Sandwichová svačina zahnala hlad a po odbavení jsme žaludky zasytili buritem. Do Prahy jsme dorazili s dvacetiminutovým předstihem a mohli se rozjet do svých domovů s obrovskými zážitky a zkušenostmi.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14