TAEKWON-DO
Home / 2016 / Sekce závodíme / Slovenská mise opět úspěšná
27.4.2016 / Nitra Cup ( propozice a přihláška )

Slovenská mise opět úspěšná

Na Slovensko se Sonkal vydává již řadu let a nezbytností bylo tradici zachovat i v letošním roce. Proti předchozím ročníkům byla naše výprava o pár kusů méně početná - 9 závodníků
.

Před registrací jsme měli v plánu uskutečnit další poznávací výlet historických památek našeho východního spojence. Cílem měl být Trenčín, resp. jeho hradby, bohužel dopravní situace na dálnici znamenala dvou hodinové zdržení. Cestu jsme tak zjednodušili a přes Bratislavu jsme se vydali rovnou do Nitry. Po mírně chaotické registraci a ubytování byl před námi druhý hlavní úkol dne - nasytit žaludky. Tento úkol splnilo místní obchodní centrum s pestrou nabídkou.

V sobotu ráno proběhla v hale ještě registrace některých výprav a také kontrola kategorií jednotlivými kouči. Ti bohužel svoji práci nezvládají příliš dobře a tak opravy probíhaly až do odpoledních hodin. Po slavnostním nástupu se na třech zápasištích rozběhla soutěž v disciplíně tul. První na řadu přišel Ondra Faltin, který díky velkým chybám soupeřů velmi hladce prošel do finále, kde vybojoval první naši zlatou medaili. Následovala kategorie červených pásků, kde se představil Honzík Veškrna a opět Ondra při příležitosti dvojitého startu. Kluc v této kategorii získali druhé, resp. třetí místo.

V juniorkách se nejprve v modrých páscích představila Anetka Zelinková. Té se nepodařilo navázat na posledních úspěch na českých soutěžích a vypadla v prvním kole. Při dvojitém startu v červených páscích získala alespoň bronz. Po té již následovalo černé představení T & T (Žilinská a Štekerová). Děvčata si vyzkoušela první finálový souboj v kategorii II. danů a po té repete ve své prvodanové. Oba zápasy pro sebe rozhodla Terka Žilinská.
Do chlapeckých kategorií jsme vyslali dvě želízka. Berta Kindla do červených pásků a Jirku Nováka mezi držitele danů. Bert v červených páscích musel ve dvou zápasech přesvědčit rozhodčí, že je opravdu nejlepší, protože na poprvé vždy zápas skončil remízou. Nakonec krásné zlato. Bert si vyzkoušel i kategorii I. danů, kde v semi-finále podlehl Jirkovi Novákovi, jenž tuto kategorii bez větší námahy vyhrál. Jirka si také vyzkoušel kategorii II. danů, kde by měl absolvovat zářijové Mistrovství světa juniorů, zde byl také úspěšný.

Poslední dvě želízka v ohni byla staršího ročníku výroby - opět červené pásky pro Jirku Faltina a černé pro Pavla Zavadila. Jirka s přehledem opanoval svoji kategorii a zopakoval loňské první místo. Píďa ve finále I. danů podlehl Adamovi Chlebkovi z Karviné, ale vynahradil si to vítězstvím mezi II. dany.

Po obědě následovali kategorie sportovního boje. Nejprve nastoupil v nejnižší váhové kategorii žáků Ondra Faltin, který nás velmi mile překvapil a velmi dravého soupeře eliminoval výbornými bočními kopy. Bylo z toho nakonec krásné zlato. Honzík Veškrna si po tulech spravil chuť v matsogi. Svoji kategorii sebejistým výkonem vyhrál.

Juniorky se v našem provedení odehrály na opačných koncích hmotnostního spektra. První na řadu přišlo křehčí provedení Terky Žilinské, která se probila až do finále, kde po prodloužení podlehla srbské soupeřce. Každopádně pěkný výkon a druhé místo se počítá. Terka Štekerová se do svých soupeřek obula s vervou sobě vlastní a bylo z toho tradiční první místo. V podvečer přidala další zlatou ze silového přerážení, kde ji stačila pouze nominační technika.

Pánské provedení juniorského matsogi obstaral opět Bert Kindl a Jirka Novák. Při pohledu na nejlehčí váhové kategorie mě lehce jímala hrůza jak to bude vypadat s růstem hmotnosti, přeci jen tyto zápasy měly k taekwondo lehkému kontaktu dost daleko. Obavy se naštěstí nenaplnily a v obou případech jsme mohli sledovat pěkné zápasy. V případě Jirky dominovaly jeho již bohaté reprezentační zkušenosti. U druhého startu v kategorii nad 75 kilogramů bylo náročnější semi-finále než finále, kde soupeř trpěl až příliš velkým respektem. Diky Bertovi a Jirkovi jsme přisypali do pokladničky další tři zlaté medaile.

Svoje matsogářské zkušenosti si otestoval proti značně mladším soupeřům i Jirka Faltin, ale jednalo se spíše o solidní trénink. Nicméně Jirkův nezdolný duch si zaslouží obdiv!

Přestože se soutěž protáhla především díky malému počtu rozhodčích, tak jsme na závěr mohli slavit:
- Jirka Novák - pohár pro nejúspěšnějšího juniora
- Tereza Štekerová - pohár pro nejúspěšnější juniorku
- Sonkal - pohár pro nejúspěšnější školu

Naše skóre se nakonec zastavilo na 15 zlatých, 5 stříbrných a 3 bronzových medailích. Na 9 závodníků velmi dobrý počin :)

Zpáteční cesta probíhala již bez dopravních zdržení a tak jsme mohli stihnout anektovat brněnský KFC těsně před zavíračkou a po té upalovat přes sněhem bičovanou Vysočinu. Posledním šokem byla liška několik metrů před vozem. Návrat na Černý Most v 01:30 znamenal přesun Šípkových Růženek a Růženů do jejich postýlek.

Nitra Cup 2016 byl pro Sonkal velmi zdařilý a již teď se můžeme těšit na 11. ročník!




Pravidelné tréninky, kde vyučujeme sportovní Taekwon-do i sebeobranu probíhají v našich pobočkách na Černém Mostě, Petřinách a Horních Počernicích- Informace k náboru zde . Proč ještě necvičíš?
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14