TAEKWON-DO
Home / 2014 / Sekce informujeme / Seminář se Zdendou Adamojurkou (IV.Dan) na praktickou sebeobranu
9.3.2014 / Seminář praktického Taekwonda a sebeobrany se Zdeňkem Adamojurkou (IV. Dan)2 komentáře

Seminář se Zdendou Adamojurkou (IV.Dan) na praktickou sebeobranu

Dlouho jsem sliboval na soubojový seminář nějakou návštěvu. Snáz se slibuje, než udělá (a to jsem se vážně snažil), tak mi to trochu trvalo, ale nakonec přijal pozvání můj dobrý kamarád Zdeněk Adamojurka, držitel IV. Danu, bývalý trenér repre, vedoucí školy Oh Do Kwan, ale pro mě osobně především Bojovník tělem i duchem.
Napíšu jen pár slov z pozice organizátora a hlavně žáka. Potěšilo mě, že Zdeněk přitáhl pozornost a dovedl na seminář taekwondisty, jak od nás (návštěvy byly po delší době opět v přesile nad Sonkaláky), tak z oddílů jako Silla (i Radka Heydušková dorazila!), Chon-ji, Koguryo (Vojta Fiala studující v Praze) a dokonce Tong-Il (smekám před oběma budějovičáky!).
Jako žák jsem si užil praktický pohled na věc Zdendy, kritiku toho, jak se sebeobrana v tkd obvykle cvičí, ale současně s tím, že vše kritizované uměl i ukázat, tedy komentoval něco, co umí. Nezapomenu více věcí, myslím, že všechny okouzlilo jeho provedení otoček, které byly hezké tím, že bylo jasně vidět, že jsou Zdendovi už tak přirozeným pohybem, že si je může dovolit dělat i v sebeobraně. Na dotaz "a to bys otočku vážně dělal na ulici" jen odpověděl "já už jí udělal". Užil jsem si samozřejmě i trošku bolesti jakožto otloukánek a taky zásah do obou nejdůležitějších míst muže (do srdce to nebylo).
Nejpodstatnější poselství bylo myslím, že je třeba cvičit tedy i útočit, tak aby to bylo praktické, tedy nechytat se jako když objímám kamaráda, ale s adekvátní agresí (poprvé ukázal na Verče Holečkové a myslím, že to nezapomene :o) ). Druhou podstatnou myšlenkou bylo, že těžko může taekwondo sebeobrana být založená na pákách, protože jim věnujeme zlomek času z tréninku, naopak, naše sebeobrana musí být postavená na úderech a kopech, protože to je to, čemu věnujeme nejvíc času.
Posezení u piva po tréninku bylo taky podnětné a doufám, že z těch několika hodin se Zdeněkem si každý odnesl to, co potřeboval. Někdo víc, někdo míň, někdo souhlas, někdo poupravený názor nebo jen pohled, že takhle to dělat nebude a nechce. Každopádně myslím, že všechny seminář donutil přemýšlet a o to především jde.

Já osobně jsem si odnesl lidsky i technicky mnoho věcí a nejen proto Zdendu zase někdy pozvu. Díky Zdendo. Kyuksool!

Kdo nebyl (a neměl k tomu pořádný důvod), prohloupil.

PS: Dopoledne jsme měli technický seminář pro Sonkaláky od červeného výš. Sice nás i s Ondrou bylo jen 6, ale myslím, že jsme se zase něco naučili. Fotky jsou také v galerii.

Svíťa (Martin Svitek)
Tagy:

Komentáře (2)


Martin Svitek

vloženo 12.3.2014 v 9:19
To je nás víc :o)

Miroslav Novák

vloženo 11.3.2014 v 10:59
Zajímavý trénink, dík Svíťo za organizaci. Já jsem si odnesl zejména to, že se mám ještě hodně co učit

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14