TAEKWON-DO
Home / 2003 / Sekce informujeme / Reportáž Martina Svitka
6.8.2003 / 1. letní camp Taekwon-Do ITF s mistrem Hwangem

Reportáž Martina Svitka

Ve dnech 31. července 2003 (čtvrtek) až 3. srpna 2003 (neděle) se konal v areálu kolejí Vysoké školy báňské v Ostravě 1. tréninkový camp s mistrem Hwang Ho Yongem (VIII.Dan), který pořádál Marek Lazor (II.Dan, vedoucí školy Il-Dong Ostrava). Hned úvodem bych chtěl za uspořádaní campu poděkovat.

Na tuto akci se sjelo kolem 40-ti taekwondistů od 1. kupu do III. Danu, včetně několika vedoucích škol i bývalých reprezentantů. Celý camp byl především zaměřen na taekwondisty, kteří se připravují na další danové zkoušky. Ze Sonkalu se zúčastnili trenér Pavel Bareš (II.Dan), dále Martin Hlůže a Martin Svitek (oba 1.kup).

Každý den se skládal ze 2 dvouhodinových tréninkových bloků a jedné večerní t

eoretické lekce. Mistr Hwang se během 4 dnů snažil shrnout a vysvětlit celý systém výuky Taekwon-do od nácviku základních technik a vysvětlení teorie síly, pohybu a základních principů, přes tuly a systém matsogi až po hosinsool a tando matsogi. Přestože byla velká část tréninků věnována „základům“, myslím si, že tréninky všechny bavily a mnoho jsme si z nich odnesli. Tréninky pan Mistr vedl ve znamení dobré nálady a úsměvu, přestože byly dost fyzicky náročné (toboky jsme ani nestačili sušit a poslední dva dny už byl každý předklon velkým problémem :-) ).



V průběhu teoretických lekcí se Mistr Hwang snažil zodpovědět dotazy k technice, principům, taekwon-du v Koreji i obecně, a rovněž o něm samotném. Jediné, co by se dalo vytknout, je pasivita některých účastníků, která snad tkví jen v prozatímním studu a ne nezájmu.



Na úplný závěr campu nechal Mistr odcvičit své zkouškové tuly vždy skupinu složenou ze se stejných technických stupňů a jako skupinu je také bodově ohodnotil. Radost pohledět bylo cvičení skupny II. Dan a obzvláště „skupina“ III. Danů složená jen ze samotné Radky Heyduškové (Dlouhé). Radka si po odcvičení svých třech sestav vysloužila obdivný potlesk od všech ostatních i pochvalu Mistra Hwanga. Poslední den byl bohužel, ale také ve znamení několika zranění, Pavel Bareš si z matsogi odnesl „trofej“ v podobě vykloubeného a zlomeného malíčku na pravé ruce.



Na závěr bych rád uvedl, že tato 4-denní akce byla, pro mne osobně, zatím nejlepším taekwon-do zážitkem v životě a dala mi ještě víc chuti do dalšího cvičení. Doufám, že nejpozději za rok se setkám s ještě více lidmi na podobném campu, snad ještě lepším :-). Sonkaláci se jistě mohou těšit na nové nápady, kterými jeden z našich trenéru - Pavel Bareš, určitě tréninky obohatí a předá zkušenosti, které tu náročným cvičením nabyl.



Několik bodů, které Mistr Hwang Ho Yong často zdůrazňoval (tak jak jsem pochopil já) :

  • práce boků začíná techniku, ty dávají technice sílu

  • dech nemusí být hlasitý, ale energický a musí správně zpevnit břicho jako obranu proti případnému útoku

  • celý pohyb techniky musí být dlouhý a uvolněný, nedělejte krátké, usekávané či křečovité pohyby

  • při matsogi je potřeba používat hodně bloky a úhyby, tak můžete zůstat u soupeře v dostatečně blízké vzdálenosti na efektivní boj (sebeobranu, ne sportovní matsogi)



  • Několik fotografií, které nám dal k dispozici Marek Lazor.
























    Tagy:

    Komentáře (0)


    
    TAEKWONDO
    Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
    Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
    Za finanční podpory
    Hlavního města Prahy
    Za finanční podpory
    Národní sportovní
    agentury
    Za finanční podpory
    Městské části Praha 14