TAEKWON-DO
Home / 2013 / Sekce závodíme / První vrchol soutěžní sezóny zdolán
12.4.2013 / Czech Open (žáci, junioři a senioři) ( propozice a přihláška )

První vrchol soutěžní sezóny zdolán

Letošní největší mezinárodní soutěž v České republice ve sportovním taekwondu ITF, která se uskutečnila 6.-7. dubna 2013 ve velké sportovní hale v Nymburce, byla jednoznačně spjata s číslovkou 10.
Jednalo se již o 10. ročník této mezinárodní soutěže a zúčastnilo se jí 10 zemí. Díky mnohaleté práci oddělení soutěží Českého svazu Taekwon-Do ITF se v Evropě z Czech OPENu stává respektovaná mezinárodní soutěž na kterou se mnohé výpravy opakovaně vrací. Přejme si, aby tomu tak bylo i následujících letech, kdy budeme kroutit již druhou desítku.

Termín soutěže je každý rok vybrán tak, aby zde mohli všichni závodníci otestovat svou aktuální formu před vlastním mistrovstvím Evropy. To se v letošním roce koná 24. - 28. dubna 2013 ve slovinském Bledu.

Ale pojďme si říci, jaký byl ročník letošní, tedy jubilejní. V číslech zde soutěžily 3 věkové skupiny (žáci, junioři a dospělí) ve 4 soutěžních disciplínách (technické sestavy, sportovní boj, speciální techniky a silové přerážení). Jak již bylo psáno výše, představilo se zde 10 zemí (Slovensko, Slovinsko, Rusko, Bělorusko, Lotyšsko, Maďarsko, Holandsko, Grónsko, Skotsko a domácí Česká republiky), 31 škol taekwonda ITF a celkem 277 závodníků.

Sobotní dopolední registrace a vážení všech závodníků proběhlo s výjimkou jedné zpožděné slovinské výpravy řádně a ve stanovených termínech. Slavnostní zahájení proběhlo úderem 14. hodiny, kdy byly jednotlivé výpravy přivítány a představeny. Během několika minut se na čtyřech zápasištích rozběhly souboje v technických sestavách, kdy na centrální ploše číslo 1 probíhaly zápasy výhradně kategorie černých pásků.

Během odpoledne se do soutěžní vřavy zapojily i soutěžní plochy číslo 5. a 6., kde závodníci bojovali o medaile ve speciálních přerážecích technikách a silovém přerážení. Prioritou prvního soutěžního dne bylo ukončení žákovské věkové skupiny což se podařilo.

Český svaz Taekwon-Do ITF si navíc k jubilejnímu 10. ročníku nadělil také novou propagační stěnu, kterou po grafické stránce připravil Martin Gottwald ze studia everyday.cz s fotografií Petra Poklopa (vedoucí školy taekwon-do ITF Dan Gun Praha), kterou vyfotografoval na loňském mistrovství světa juniorů v Estonsku. K nové stěně byl přidán ještě jeden dárek, který je ze smrkového dřeva, a to zcela nové stupně vítězů. Medailisté si tak mohli vychutnat premiéru před novou reklamní stěnou.

Sobotní soutěžní program končil před 20. hodinou a v jeho závěru proběhlo vyhlášení nejúspěšnějších závodníků v žákovské skupině. Poháry si odvezli výhradně zahraniční soutěžící, a to žák Domen Zabukovnik (škola taekwon-do ITF Skala Velenje ze Slovinska) a žákyně Polina Medvedeva (Lotyšsko).

Druhý soutěžní den začal v 8:30 hodin a to již skoro výhradně ve sportovním boji, který byl později doplněn ještě přerážecími disciplínami juniorů a seniorů. Celá soutěž probíhala v neděli doslova raketovým tempem a tak již krátce po obědě mohlo dojít k vyhlášení nejúspěšnějších juniorů, seniorů a následně i škol taekwonda ITF.

Ve skupině nižších pásků (skupina B) se stali nejúspěšnějšími v součtu všech 4 disciplín junior Jan Korbel (škola taekwon-do ITF Won Hyo Třeboň), juniorkou Pavla Hvězdová (škola Taekwon-Do ITF Silla) a seniorem Jan Pospíšil (škola Taekwon-Do ITF Tong-il České Budějovice). Seniorka nebyla pro shodnost výsledku vyhlášena.

V prestižní skupině vyšších červených a černých pásků (skupina A) se stali nejúspěšnějšími junior Martin Brabenec (škola taekwon-do ITF Ge-Baek Hosin Sool), juniorka Anna Nevludová (škola taekwon-Do ITF Frýdek Místek), senior Filip Gavlas (škola taekwon-do ITF Frýdek Místek) a seniorka Ilona Hambergerová (škola taekwon-do ITF Karviná).

Mezi všemi zúčastněnými školami se stala nejúspěšnější škola taekwon-do ITF Frýdek Místek (vedoucí Kateřina Birkášová), která tak zároveň obhájila své vítězství z loňského roku a potvrdila tak svou momentální neporazitelnost. Na druhém místě se umístila škola taekwon-do ITF Ge-baek Hosin Sool (vedoucí Martin Zámečník) a na třetím pak škola taekwon-do ITF Sonkal Praha (vedoucí Ondřej Vrábel).

Všem medailistům gratulujeme a zároveň děkujeme všem školám za účast. Za soutěžní oddělení se těšíme v příštím roce na viděnou při 11. Czech OPENu, který se bude konat před mistrovstvím Evropy 2014, jak velí naše tradice.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14