TAEKWON-DO
Home / 2017 / Sekce informujeme / Není dolyo chagi jako dolyo chagi
15.9.2017 / Není dolyo chagi jako dolyo chagi

Není dolyo chagi jako dolyo chagi

Každý, kdo nějakou dobu cvičí a viděl nebo si vyzkoušel i jiné styly, tuší, že se v mnoha stylech bouchá a kope, ale že v technikách je trochu rozdíl. Rozdíl daný posláním techniky (síla/rychlost, sport/sebeobrana) a možná i něčím dalším.
Zaujal mě proto článek „A biomechanical analysis of the roundhouse kicking technique of expert practitioners: A comparison between the martial arts disciplines of Muay Thai, Karate, and Taekwondo„, který srovnává obloukový kop (dollyo chagi) praktikantů thajského boxu, karate a taekwonda.
Článek detailně, pro vlastní rozbor, můžete najít tady:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0182645

A na co stěžejního ve výzkumu přišli?:
1/ 3d analýza kopacích technik se většinou neprovádí a přitom až ve všech třech rovinách lze odhalit parametry technické finesy pohybu
2/ thaiboxeři jsou v kopu silnější při přepočtu na tělesnou hmotnost a stavějí se k terči blíže
3/ taekwondisti a karatisti mají oproti thaiboxerům vydatnější a rychlejší pohyb kolene kopající nohy
4/ thaiboxeři mají oproti taekwondistům a karatistům větší pohyb těžiště v transverzální (jakoby viděné z ptačí perspektivy) a sagitální rovině (předozadně)

Protože věda má inspirovat k přemýšlení, tak tady je, co napadá mě – častěji trénujeme na lapy a na rychlost pro sportovní matsogi, rychlé švihnuté pohyby do tulů, tam je pohyb kolene stěžejní. Thaiboxeři trénují hodně na tvrdost, užívají k tomu aparáty a proto více pracují těžištěm/pánví, umí to lépe, než my. Práce boků a váhy do soupeře/cíle chceme používat i my, proto možná zaměření i na pohyb pánve a užití těžkých aparátů (pytle, velké tvrdé lapy) v pravidelném tréninku (podívejte se na fotky ze závěrečné přípravy seniorů pro MS 2017 a na to, jak je šéftrenér reprezentace Honza Mraček, ověšený a obalený u lapování) by nás učili techniku správně. Wirok jakožto test síly nám na to nebude stačit, protože do desek nezvládneme nakopat tolik opakování, vás možná ne, ale mě to stále bolí ;o) Pohyb kolene jistě zrychluje techniku a bude přidávat i sílu, to umíme a tuhle dovednost bychom si měli udržet.

Martin Svitek, IV. Dan, Sonkal Praha
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14