TAEKWON-DO
Home / 2020 / Sekce informujeme / Jak se nám cvičí na soustředění?
26.8.2020 / Letní oddílové soustředění

Jak se nám cvičí na soustředění?

Sobotu pro vás popsala Veronika Žilinská:
Po zrušeném Velikonočním soustředění máme to štěstí, že jsme mohli opět po roce jet na tradiční letní soustředění v Malých Svatoňovicích, na které se určitě každý z nás těšil.

V sobotu 22. srpna jsme se sešli před školou na Černém Mostě, kde pomáhali hlavně starší, ale i mladší pomocníci

s nakládáním vybavením do aut. Tím, že nás jel velký počet to bylo celkem rychle hotové, takže jsme mohli vyrazit ne jedním, ale dvěma autobusy.

Po příjezdu do Svatoňovic starší, kteří přijeli auty připravili halu a ostatní se zatím ubytovali.

O odpolední pauze jsme skoro jako každý den, co jsme na soustředění, zavítali do oblíbené kavárny Dášenky, která je kousek od našeho ubytování - na náměstí, kde jsou například sochy bratrů Čapků, protože každý určitě ví, že Malé Svatoňovice je jejich rodná obec.

Než začal odpolední trénink, řekli nám trenéři Ondra a Vláďa pravidla chování na soustředění a dodržování hygienických předpisů, poté jsme zahájili trénink společnou hrou. Trénink byl zaměřený na sestavy a jednotlivé techniky do sestav, kdy nás rozdělili do dvou skupin vyšších a nižších technických stupňů.

Nižší skupinu pomáhají letos vést trenéři Pavel Zavadil, Pavel Šnábl, Tereza Žilinská a Jiří Faltin.

Na večerním tréninku, které bylo pro první den povinné, bylo pokračování v sestavách.


Neděli pro vás popsala Tereza Žilinská:
Druhý den soustředění zahájily dopoledne trénink nízké pásky. Jejich trénink byl zaměřený na krokové matsogi, které cvičící mají na své zkoušky. Děti byly rozděleny podle technických stupňů a vedeny jednotlivými trenéry. V půlce soustředění se trenéři mezi sebou vymění, a tak děti nebudou cvičit celé soustředění pod jedním instruktorem. Vyšší skupinu čekaly kopy na lapy. Nejednalo se však o základní kopy, ale takové, které jsou méně obvyklé. Kopali jsme například bituro chagi na všechna tři pásma.

Odpoledne měly děti trénink venku. Byl zaměřený na pohyb do matsogi. Děti se rozdělily do šesti skupin, ve kterých během tréninku, a také odpoledne ve volném case, hrály hry, za které sbírají body do „celotáborové“ hry, u níž se na konci soustředění vyhlásí vítězný tým. Starší skupina měla nácviky na matsogi pres tělocvičnu. Všechno probíhalo ve dvojicích. Mně osobně tento trénink moc bavil.

Večer následoval volitelný trénink, kde si každý mohl zacvičit, co chtěl a co potřeboval. Černé pásky měly půlhodinku trénink sestav na druhý Dan.


Pondělí a úterý pro vás zaznamenal Pavel Šnábl:
To, že třetí den bývá kritický, se říká často. Během tréninku nižších technických stupňů vypadalo, že se to nepotvrdí. Náplní dopoledního technického tréninku byly tki, tedy kopy ve výskoku. Trénovali jsme především technické provedení výskoku a obtížnou výměnu nohou při kopu. Byla vidět veliká snaha a myslím, že v budoucnu z některých vyrostou dobří skokani. Bohužel pravdivost onoho výroku se potvrdila hned na začátku tréninku vyšší skupiny při skákání přes kužely, kdy si jedna slečna zvrtla kotník. Bohužel Vláďa Švanda vyrazil s marody z předchozího dne už ráno a tak musel vyjet i druhý ambulantní vůz Jirky Faltina. Ostatní už naštěstí odskákali svojí porci kopů v pořádku. Po odpoledním odpočinku následoval opět odpolední trénink. Venkovní skupině tvořené nižšími pásky znovu počasí přálo a měli možnost se ke konci léta ještě trochu opálit. Náplní tréninku bylo hlavně nacvičování krokového boje ve dvojici a následná soutěž. Do soutěže byli nominováni náhodně jednotlivci z každého týmu, ti si k sobě vybrali vhodnou dvojici a následně se utkali v soutěži. Další soutěží bylo vázání pásků, které zajisté přispěje k tomu, aby některým pásky přestaly padat.

Úterní trénink začal netradičně běháním venku, po běhání následovalo procvičování sebeobrany již v tělocvičně. Trénovali jsme vyproštění z různých úchopů, učili jsme se druhého dostat na zem a myslím že především děti to velmi bavilo. Odpolední trénink byl opět venku a byl zaměřený na nácviky boje. Po zahřátí proběhla soutěž, byla to štafeta kombinovaná s prohazováním míčků kruhy. Ze začátku to vypadalo jako snadný úkol, ale některým dala kombinace větru a touhy zvítězit zabrat. Po soutěži jsme se vrhli na kopání náročných dvojkopů, které obzvláště pro děti bývá náročné, ale všichni se velmi snažili a během tréninku se zlepšili. Dále jsme trénovali kombinace kopů s údery a nakonec si ti, kdo měli chrániče na ruce a zuby, vyzkoušeli i pár kol lehkého boxování. Na závěr byla ještě jedna soutěž, ve které týmy měly za úkol postavit z lap a molitanových mečů co nejvyšší stavbu. Bylo zajímavé pozorovat, jak každý tým volí jinou strategii. Někteří postavili nízkou pevnou stavbu, jiní odvážnou vysokou. A to se vše projevilo na výsledném hodnocení, protože několik staveb během hodnocení spadlo a dotyčné týmy se pak ocitly na posledních příčkách. Na úterní večer připadá před volným dnem táborák, takže si každý mohl užít pečený buřt jako druhou večeři a starší si i nakonec i zazpívali za doprovodu kytary.

Volný den pro vás popsala Vanda Prasetová:
Středa byla tradičně volným dnem, tedy aktivním odpočinkem. Dopoledne jsme se rozdělili na dvě party. První se vydala plná odhodlání pózovat hlavnímu fotografovi Ondrovi Vrábelovi, tentokrát pod záminkou přiblížit vám Malé Svatoňovice, známé osobností Karla Čapka a jeho Dášenky.

Ostřílení matadoři z řad vyšších pásků si focení užívali naplno a vymýšleli přímo efektní scény pro našeho fotografa. Ani nováčci z řad nižších pásků nezůstali pozadu.

Výsledkem bylo příjemně strávené dopoledne, a jak se fotky povedly, už posuďte sami.

Druhá parta odvážnějších se vydala na pěší pochod na blízkou rozhlednu pod vedením Vládi Švandy. Všichni se vrátili s úsměvem a příjemnými zážitky.

Na závěr volného dne nás čekal turnaj v Tekkenu. Zúčastnili se malí i velcí, holky i kluci, a za parádní bouřlivé atmosféry předvedli velmi napínavé souboje. Nováčci totiž byli zdatnými soupeři pro již téměř „profesionální“ hráče v Tekkenu.

Byl to večer plný pozitivních emocí, radosti ze hry, a pro ty nejlepší bylo odměnou tričko „Master of Tekken“.

Basketbalový turnaj pro vás popsal Jirka Faltin:
NBA ala Sonkal

Na letním soustředěni máme již tradičně několik věcí, na které se můžeme spolehnout. V úterý večer je opekání špekáčků, které pozvolna přechází v pokus o zpěv písní lidově známých i těch, které náš oddílový básník, hudebník, zpěvák a vlastně jedinný obyvatel Středozemě napsal a zpívá. Odpolední trénink je vždy pořádný záděr a hlavně další den je den volna, na který se všichni vesměs těšíme a nejvíce naše svalová ústrojí.

I tak naše svaly lehce trápíme i v tento volný den. Ráno bývá pravidelně společný výlet, kde máme možnost nechat si udělat hezkou vzpomínku ve formě exhibičního focení.

Odpoledne už několik let máme pravidelně turnaj v basketbalu, který mám tu čest pořádat.

V kategorii do mladších máme letos přihlášeno 21 basketbalistů, v juniorské, seniorské a veteránnské potom 22 borců. Začátek turnaje je naplánován na třetí hodinu odpoledne. Po obědě uzavíráme možnost přihlášení a poštíme se do asi nejdiskutabilnější částí turnaje – sestavení týmů. To je vždy ta nejtěžší část, nikdy se mi asi nepovede sestavit týmy tak, aby byly kvalitativně vyrovnané s ohledem na aktuální formu a únavu z tréninků. Pak už jen nakreslit tabulky a nechat si na googlu vygenerovat seznam zápasů.

Krátce před třetí hodinou odpoledne jsme v tělocvičně a začínáme připravovat halu. Ve srovnání s roky předešlými budeme tentokrát hrát na tatami a tak stačí jen přivázat síťky ke košům, zkontrolovat míče a pomocí kuželů vytyčit tři hřiště. Rychlý nástup a přivítání účastníků a poté představení jednotlivých týmů. Hrajeme na třech hřištích systém každý s každým, zápas trvá šest minut. Hrajeme celkem 14 kol, kdy se pravidelně střídají mladší a starší kategorie.

Není to úplně jednoduché, ale naštěstí mám spoustu ochotných asistentů, kteří pomáhají s časomírou, sbíráním a zapisováním výsledků a fungují i jako DJ starající se o zvukové pozadí. A taky občas něco i nafotí.

Vše běží jak po másle, kapitáni postupně proplouvají se svými týmy jednotlivými zápasy a v půl šesté můžeme vyhlásit výsledky jednotlivých skupin, předat trička vítězům a letos i čokoládové medaile.

Kategorie mladších:

1. Marek Mach, Anna Šimáňová, Richard Opálka ml.

2. Anežka Bičíková, Matěj Petráň, Samuel Pfeifer

3. Přemek Indrák, Simon Iyambo, Anna Buranyčová

4. Šárka Koldušková, Johan Kubeš, Patrik Švehla

5. Dan Marvan, Natálka Lančová, Vítek Kuna

6. Šimon Podrazil, Taťána Puszková, Ada Kubešová

7. Dan Šilhavý, Aune Iyambo, Matěj Kubeš

Kategorie starších:

1. Šnábl Pavel, Jirka Brož, Jirka Faltin

2. Egor Popov, Klára Jurčová, Martin Chmelík

3. Ondra Faltin, Hubert Skála, Terka Žilinská

4. Terka Štekerová, Richard Opálka st., Míša Hudák

5. Jirka Huml, Vanda Prasetová, Alex Mach

6. Herbert Kindl, Martin Schwáb, Štěpán Kuvik, Artem Fatkullin

7. Vláďa Švanda, Kačka Vítečková, Šimon Foglar

Na závěr bych rád poděkoval lidem, co mi s tím pomohli. Verče za to, že mi posbírala lidi, kteří chtějí hrát, zápis výsledků a součet tabulek, Píďovi za to, že stal ambasadorem turnaje, Šnáblíkovi a Terce za složení týmů, časomíru, a kreslení tabulek, Marušce a Šárce za výrobu medailí a dekoraci vítězů, Káje za fotodokumentaci, Ondrášovi za pomoc při dohledu nad zápasy mladší kategorie a všem, kdo mi pomohl připravit tělocvičnu na basket a starali se o hudební doprovod.

6. a 7. pro vás popsala Terka Štekerová:
Po volném dni plném aktivit následoval poměrně příjemný “rozjezdový” den. Trenéři si asi uvědomili, že potřebujeme jeden lehčí den, ať se můžeme co nejlépe zregenerovat. Vyzkoušeli jsme si, jaké by bylo prát se proti početné převaze soupeřů. Začali jsme s matsogi jednoho proti třem, poté dva proti čtyřem a nazávěr jeden proti pěti. Byla to určitě pro nás pro všechny velice zajímavá zkušenost
.
Zároveň to byl poslední den na soustředění pro našeho trenéra Vláďu Švandu, jehož tréninky jsme ocenili potleskem a on se nám odměnil bolavýma nohama.

Na páteční den přijel i náš poslední trenér, Martin Svitek. S plným elánem a nasazením vedl dopolední trénink, a říkal nám všem, ať nejsme takoví důchodci.

Po odpoledním klidu skupinu menších čekala zábavná hra na běhání pro míčky a trocha základní teorie. U této hry se zapojili především nejmladší ze skupin, kteří si museli pamatovat správnou odpověď a donést ji až k jejich trenérům.

V odpolední části jsme pak jeli vyhlášené čtveřičky na které jsme byli dobře rozhýbaní z předchozích nácviků a zahřívacích her. Na závěr jsme měli velice výživnou posilku na několikanásobné kopy, u které si všichni museli sáhnout pro své poslední zásoby energie a překonat bolest. Myslím, že jsme si všichni výborně zamakali a měli skvělý pocit z dobře odvedeného tréninku.

Poslední dva dny soustředění popsal Tomáš Vodička:
I letos jsem se zúčastnil tohoto legendárního soustředění, na které jezdím od roku 2006. Letos poprvé jsem jel pouze na tři dny. Přes pozdní příjezd jsem byl velmi pěkně přivítán.

Sobotní tréninky byly věnovány zejména přípravě na zkoušky technických stupňů KUP. Přezkoušení proběhlo v sobotu od sedmi hodin. Na přezkoušení se přihlásili téměř všichni účastníci soustředění a musím přiznat, že všichni předvedli moc pěkné výkony.

Nedělních zkoušek se zúčastnilo více než 40 zájemců a všichni úspěšně zvládli svoji zkoušku, které se zúčastnil i velmistr Hwang Ho-yong IX.dan. Velmistr Hwang v neděli ráno pro modré a vyšší technické stupně vedl technický seminář. Byl jsem velmi rád, že soustředění bylo seminářem obohaceno. Během soustředění jsem zvládl i ranní běh, tréninky byly super a večerní posezení bylo moc fajn. Už se těším na příští rok.


Naše soustředění jsou určena pro všechny naše členy. Pokud ještě bojové umění necvičíte a chcete se na nějaké naše soustředění podívat, začněte třeba v našich pobočkách v Praze – Černý Most, Petřiny, Horní Počernice, Hloubětín, Velké Přílepy. Nábor do kurzů pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok - Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14