TAEKWON-DO
Home / 2014 / Sekce závodíme / Jak jsme jeli na Moravu
12.5.2014 / Pohár Českého svazu Taekwon-Do ITF 1. kolo žáci, junioři a senioři1 komentář

Jak jsme jeli na Moravu

Sobota, 3:45
...
Crrrrrr
...
Opravdu 3:45?
...

Ano, je to pravda. Vstávat a cvičit. Teda spíš se rychle obléknout, vzít elektroniku a vyrazit. Nejprve naložit jednu skoro spící Terezu (Štekerovou) na Nových Butovicích a tradá pro tu druhou na Černý Most.

Je 4:50 a najíždíme na hradeckou dálnici. Dívčí část osádky se podivuje, že UŽ svítá a že to by mělo přeci až tak v 6 hodin.... Cesta ubíhá v takto brzkou hodinu více než dobře. Na kruhovém objezdu si nerozumím s navigací, resp. navigace si trvá na svém, ale objížďka a různé zákazy vjezdu znamenají, že si dám ještě jedno kolečko s kličkováním mezi kužely :) Další překvapení na nás čeká v okolí Perníkové chaloupky, a to v podobě 6 srnek na krajinici. Vysoká spořádaně hopsá do lesa a po pár kilometrech následuje další překvápko - velmi úzký dřevěný most, jehož kapacitu limitují sloupky, které jsou od zrcátek vzdáleny jen cca 5cm na každé straně. Nakonec je to poslední překvapení na cestě a zbytek trasy do Ostravy probíhá bez nejmenších komplikací.

Je 8:20 a my dorážíme do ostravské Bonver arény.

Po registraci a vážení je pro holky chvíle klidu na pořádnou snídaní a také rozcvičení. Následně přijíždí i druhá polovina naší výpravy, která měla o poznání kratší cestu. Jirka a Ondra Faltinovi byli u Ostravy na prodlouženém víkendu u babičky a tak využili soutěže ke zpestření soboty.

Krátce po 11:30 začíná soutěž a hned na první zápasiště nastupuje v druhé skupině Ondra Faltin. Všechny soupeře bez problémů poráží, byť je tato skupina výkonově kvalitnější než ta první. Finálový zápas Ondra zvládá rovněž bez potíží a po zásluze vyhrává celou kategorii. Po žácích a žákyních již následují junioři a konečně i obě naše juniorky. Pro Terku Štekerovou je to premiéra s červeným páskem, naproti tomu Tereza Žilinská má v červených páscích ledacos odzávoděno. Bohužel červených pásků je málo a kategorie je sloučena s černými. Na obě holky čeká ještě jedna soupeřka s červeným páskem a tři s černým. Štekerka se ve dvou zápasech nevyvarovala drobných, ale i tak viditelných, zaváhání a končí v kategorii na 4. místě. Tereza Žilinská poráží 4 soupeřky z 5 a podléhá jen vítězce kategorie Anně Nevludové.
Posledním medailovým želískem je Jirka Faltin mezi seniory, který startuje v seniorské mega kategorii nazvané prostě Tul senioři - senioři se sešli bohužel jen 3 a tak musí Jirka soupeřit s modrým a červeným páskem. Škoda chyby v zápase proti červenému pásku z Kangsongu, protože jinak mohl pomýšlet na vítězství této kategorie. Je z toho pěkné druhé místo.

Po sestavách ihned začínají sportovní boje, matsogi, žáků a žákyň. Naše holky čekají na svoji příležitost. První na řadu jde Štekerka. První zápas je proti dosud neznámé soupeřce s modrým páskem, ale výkonnostní rozdíl je zcela jednoznačně na naší straně a zápas končí jasně v Terezy prospěch. Druhé utkání proti Andreje Lampartové je opakováním týden starého zápasu z STMek v Nymburce. Terka si bere k srdci radu, že má za kop poslat nějaký úder a i hned následuje rada, že to má být úder a ne pumelice :-D I toto utkání po dvou minutách končí jasným výsledkem pro naše barvy.

Poslední utkání celé soutěže patří juniorkám do 52kg, kde startuje i Terka Žilinská, alias Kobra. Tu čekají čtyři soupeřky a stejně jako v tulech to končí jednou prohrou, která znamená druhé místo. V rozhodujícím zápase chybělo dát údery do kombinace a ne jen opakovat údery pravačkou. A naopak při defenzívě zkusit "vyskočené ruce", které jinak Tereza umí použit velmi efektivně.

Krátce po 16. hodině následuje slavnostní předání pohárů nejúspěšnějším jednotlivcům, které opanují čtyři taekwondisté a taekwondistky z Frýdku-Místku. A Frýdek-Místek zvítězil i v pořadí oddílů, druhou příčku vybojoval Joomuk (rovněž Frýdek-Místek) a k našemu velkému překvapení jsme třetí místo získali my :)

Následně balíme saky a paky, a taky elektroniku. V 17:00 se vydáváme na cestu zpět do matičky Prahy. Na cestu nám svítí slunce o 106 a jen podporuje náš původní plán se na zpáteční cestě někde zastavit a pořídit pár exhibičních fotografií. Bohužel originální nápad fotit u Kunětické hory (a hradu) bere vzhledem k dojezdovému času za své. Improviizovaný plán s polem řepky olejky (či jak se ty žluté nesmysly jmenují) se ukazuje taky o ničem, protože ten žlutý porost je bohužel příliš vysoký.

Tedy je na čase vytasit plán C, který samozřejmě připraven není ;) Míjíme město Mohelnice a stoupáme vzhůru do kopce, když se na pravé straně objevuje krásné pole s něčím zeleným (zřejmě rostoucí obilí). To místo si o fotografování přímo říká - u silnice krásný plácek na zaparkování a jak se po sléze ukazuje, tak pozadí vzdáleného pole s řepkou a kopce na horizontu vytvářejí krásná "panoramata". Vyskakujeme z auta, času není na zbit, doboky nahoru, foťáky připravit a nastavit, můžeme jít na věc.Hodinka věnovaná focení znamená pro Terky nohy špinavé od hlíny, ale spokojené výrazy ve tvářích to jistě vyvažují.

Pokračujeme ve strmém stoupání a dále míříme na Hradec Králové, resp. Kunětickou horu a čeká nás opět dřevěný a velmi úzký most. Až při druhém průjezdu si všímám semaforu a zmateně se ptám - ten sem ráno nezaregistroval, jel sem na zelenou? Dvouhlasé přitakání mne uklidňuje a vidina poctivé nezdravé stravy u strýčka Meka mě žene vpřed.

Posilněni jídlem se vydáváme na posledních 90km do Prahy a aby cesta ubíhala lépe dá si Kobra opáčko z teorie. Únava je znát a před Prahou se již tradičně zamotává do historických faktů sestav Hwa-Rang a Choong-Moo a odpovědi připomínají sci-fi povídku. Aby toho nebylo málo tak se do diskuse vkládá Štekerka, resp. se o to pokouší, protože na půl ve spánku ze sebe vydává zcela nesrozumitelné slabiky a slova. Další 4 minuty zkouší ze sebe vyloudit kloudnou odpověď, ale pak rozum zavelí ke kapitulaci.

Vysazujeme Kobru a čeká nás závěrečný pražský půlkruh na jihozápadní město, kde vysazuji i Terku Štekerku a ve 22:45 končí mé 19 hodinové sobotní dobrodružství. Byť to bylo velmi náročných 19 hodin, tak jsem rád, že to není 24 hodin Jacka Bauera. Ale hlavně sem rád, že to stálo za to.

Mrkněte na fotky z Poháru Českého svazu Taekwon-Do ITF.

P.S.: Fotky z exhibičního focení budou zítra večer.
Tagy:

Komentáře (1)


alan

vloženo 13.5.2014 v 15:49
Musím říct že to zní jako velmi dobře vydařený výlet. Všem blahopřejeme, a Ondro klobou dolů před tou dlouhou cestou tam a zpátky. Aleš tady něco drmolí, že tak brzy ráno by teda skutečně nevstal, ale já vím že ano. Mějte se.

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14