TAEKWON-DO
Home / 2015 / Sekce závodíme / Jak je v Bulharsku?
25.8.2015 / 19. Mistrovství světa seniorů2 komentáře

Jak je v Bulharsku?

Doplněny informace z třetího dne soutěže a nedělního poflakování po městě!
Od neděle už jsem v dějišti letošního seniorského světového šampionátu. Po prvotním rozkoukání kde se dá ulovit něco k jídlu a jak je co situováno v Plovdivu došlo na pondělní technické semináře vedené velmistrem Hwang Ho-yongem. Úterní ranní část byla rozdělena na dvě sekce - první pokračovala mezinárodním

technickým seminářem a druhá byla pro rozhodčí kteří budou na MS pracovat. Těm byl představen nový systém elektronického bodování, který byl použit již na Mistrovství Evropy v Andrii. Jak se u nás říká přimotal jsem se k tomu jak slepý k houslím a výsledek byl, že sem fungování systému prezentoval ostatním rozhodčím... Alespoň jsem si prosfištil slofíčka :-D Následně se rozhodčí zase přidali na druhou polovinu dopoledního bloku technického semináře, kde se zrovna procvičovali jednotlivé varianty krokového matsogi. Bohužel to byl spíše smutný obrázek, když mnohé dost vysoké dany nevěděli co vlastní mají dělat a zjevně tuto součást systému boje nikdy necvičili. Technický seminář byl zakončen závěrečným společným focením.

Plusový poznatek pro mne je jak Velmistr Hwang zlepšil svoji angličtinu. Pro mne a Martina Zámečníka bylo trochu legrační (příjemně) jak Velmistrovi do angličtiny lítala česká slova :-D

Odpoledne následoval instruktorský seminář, který jsem vynechal a naopak vyrazil na prohlídku města. Plovdiv je pro mne z pohledu památek a centra města velmi milým překvapením. Jaký obrovský rozdíl proti tolikrát navštívené Sofii. Ta je bohužel unylá, šedá a monotónní. Mimochodem na fotkách si všimněte starého amfiteátru - zde se má v neděli konat finále týmového matsogi! Myslím, že to bude hóóóóódně velké!!!

Zítra (čtvrtek) ráno začínáme. Tomáš i Janča maji na tuly sympatické nalosování, tak držte palce ať jim to cinká hned po tulech. Na matsogi to taky není vůbec špatné i když Tomáš ma 64 pavouka. Jaký rozdíl kdy u nás je v posledních letech jedna z nejméně obsazených kategorií seniorů.
Teoreticky by měl být nějaký online přenos, ale nikdo o tom nic neví. Tak zkuste tohle.

První závodní den byla pro sonkaláky doba bronzová - Tomáš se v kategorii seniorů III. dan probojoval až do semifinále, kde těsně (2:3) prohrál s řeckým závodníkem. Takže bronzová medaile. Janča to dala medailové přes kopírák, když nejprve porazila závodnici z Indie a následně angličanku - dceru Mistra Millera z UKTA. V semifinále ji vyřadila korejka.
Tomáš si odpoledne zpestřil dalším úspěšným tažením za medailemi v týmu seniorů. Kluci se probojovali do semifinále, kde nad jejich síly byl korejský tým.

Dneska jsme medailově byli méně úspěšní proti včerejšku. Tomáš s Janou v matsogi vyšli hodně naprázdno, když nedokázali porazit své soupeře v prvním kole. Tomáš se pral s Angličanem a Jana s Australankou. Myslím si, že pro oba to nebyli nijak těžcí soupeři, ale povinné otočky jim dělali dost velký problém. Resp. jejich ne úplně jasné uznávání na zápasištích kde oba dva závodili.

Zítra náš čeká třetí soutěžní den se speciálními technikami jednotlivců a týmů, stejně tak silové přerážení. Sebeobrana zůstává na neděli. Pokud máte čas, tak se večer mrkněte na online přenos z antického amfiteátru - začíná se ve 20.30 místního času, tedy 19:30 v ČR.

Sobota, alias třetí den Mistrovství světa, se nesla v duchu dokončení soutěžních klání týmového boje a také bodovacích disciplín, tedy speciálních technik a silového přerážení. Tým seniorek v prvním kole narazil na Estonky, které bez větších problémů porazil, ale v dalším kole na naše děvčata čekaly korejky. Rozdíl v rychlosti, dravosti a pohybu byl bohužel více než zřetelný a náš tým prohrál 0:6 a zůstal bez medaile.
Pro seniory los nachystal čínské soupeře v prvním kole, druhé kolo bylo bojem proti jihoamerickému týmu z Peru. Oba protivníky naši muži zvládli a ve třetím kole přišel na řadu tým Uzbekistánu. Naši jej bohužel porazit nedokázali a dále postupoval soupeř, kterému vystavil stopku v semifinále (další kolo) tým korejců.

Technické disciplíny nám přinesli daleko více radosti. Veronika Kokášová ve speciálech seniorek zůstala o jeden bod na nepopulární bramborové pozici, ale pak už převažovaly samá pozitiva a sociální jistoty :) Seniorky ve speciálních technikách týmů o bod porazily korejky a první české zlato bylo na světě. Děvčata se hned přesunula na ring se silovým přerážením, kde nejprve Linda Deutschová vybouchala bronz a tým následně super stříbro. Jak ve speciálech tak silovém přerážení participovala Jana Kovářová a mohla si následně připsat na konto další dvě světové medaile.
Wirok seniorů byl jak v jednotlvcích, tak i týmech, pro nás zakletý - nepostoupili jsme přes eliminační techniku :-( Nováček v reprezentačním týmu Honza Pospíšil skákal moc pěkně a po závěrečném rozeskakování o zlato vybojoval nakonec pěkné třetí místo. Závěr soutěžního dne patřil speciálním technikám seniorských týmů. Kluci ukázali světu zač je toho loket a i toto světové zlato míří do České republiky! Tomáš s Jančou se pořád opičí - oba ve speciálech techniku nomo chagi, oba úspěšně, oba týmové zlato :-D

Před speciály proběhla ještě eliminace v páté disciplíně - sebeobraně. Tomáš se svým týmem a Martina Kopecká se svými sparringy, bohužel zůstali na druhých, nepostupových místech do nedělních finále..

Na večer si pořadatelé připravili opravdovou parádu. Finále týmových bojů v antickém amfiteátru. Z turistického pohledu v Plovdivu není zajímavějšího objektu. Hlediště bylo zaplněné do posledního místečka a po zdlouhavém, byť atraktivním, předávání medailí se na tatami dostavily týmy seniorek Severní Koreje a Ruska. Jak jsem na svém ringu viděl z blízka (ze středu ringu) korejky, tak jsem očekával jednoznačný průběh. A realita mi dala za pravdu, po třech zápasech bylo rozhodnuto - 6:0 a zlato míří na Sever.
Mužské finále nabídlo klání opět týmu KLDR a vyzyvateli byli hoši z Ukrajiny. I zde jsem očekával vítězství kolébky taekwonda, ale spíše v poměru 6:2. Korejci do zápasu vlítli jako uragán a bohužel rozhodnuto bylo už po třech zápasech, tedy opět 6:0. Každopádně oba zápasy byly vrcholem šampionátu a divácká kulisa ve skvělém prostředí to ještě okořenila. Jen bych potřeboval nové ušní bubínky, protože ozvučení mluveného slova nebylo dobré a trhalo to zvukovody na malé kousíčky.

Protože se za první tři dny stihlo prakticky vše co Mistrovství zahrnuje, tak neděle je skoro celá volná a večer všechny čeká závěrečný výlet do haly, kde proběhne její slavnostní otevření za účastí předsedy bulharské vlády. Slavnostní program bude zahrnovat finále posledních dvou disciplín - sebe obrany.
S Tomášem a Janou jsme dopoledne znovu vyrazili do amfiteátru a nastřileli pár exhibičních fotek. V závěru nás dohnal i lehce bloudící zbytek české repre, tak jsme přidali i nějaké skupinové fotografie z tohoto skvělého místa. Fotky jsou online.




I ty se můžeš zúčastnit Mistrovsví Evropy a světa! Prvním krokem je začít cvičit. Nábor do skupin pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok. Věnujeme se sportovní stránce taekwonda, sebeobraně a zlepšování kondice. Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (2)


Ondřej Vrábel

vloženo 26.8.2015 v 17:03
Milo to mohu zaridit. Jsem s nim na hotelu a potkavame se nekolikrat denne.

demon

vloženo 26.8.2015 ve 14:51
Ahoj,
Zdravím všechny na šampionát!
Koukám na Facebook a je tam i můj mistr z Austrálie, ze Sydney Tam Fook Chee.
Tak kdyby jste ho někdo potkal, pls pozdravujte ho taky
Díky a good luck!
Mila

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14