TAEKWON-DO
Home / 2008 / Sekce informujeme / Hurá na východ
19.7.2008 / Letní soustředění slovenské Taekwon-do Academy

Hurá na východ



Píííííp, píííííp, bum, bang. Ne to doopravdy není úvod k nějakému komiksu, ale autentický přepis co následovalo vyděšenému pohledu na budík, kde svítí nesmyslná čísla 05:00. Vždyť je sobota a nikdo normální by v tuto hodinu nevstával?!? Omyl taekwondisti jsou úchylní a obzvlášť to platí o těch ze Sonkalu. Co naplat, je třeba se za ranního kuropění (nebo jak se nazývá ten čas, kdy ptáci začínají venku řvát) vyrazit směrem na Brno, po té přes česko-slovenské hranice až do konečné destinace Lom nad Rimavicou.

Na pozvání Karla Molnára, který je hlavním organizátorem soustředění na Sloven

sku, se tak z Prahy vydává sonkalácké trio (Ondřej Vrábel, Vladimír Švanda a Pavel Bareš) ke, kterému se kousek za Prahou připojuje dvojice Hosinsooláků Lada Oberreiterová a Honza Wedlich. Tím však naše posilování nekončí, protože v Brně na nás čeká Martin Beránek. Poslední naší posilou je Martin Svitek, který po Slovensku bloudí již delší dobu. Cesta dlouhá více než 500km nás přivádí do městečka Hriňová, kde konči rovina a začínají pořádné kopce. Pro nás je to sice stoupání první a zároveň poslední, ale o to výživnější - 17km pořádného krpálu lemovaného hustými jehličnatými lesy. Na samém vrcholu kopce se nalézá menší vesnička Lom nad Rimavicou, která skýtá útočiště pro více než 70 taekwondistů.



Po ubytování a krátké obhlídce okolí na náš čeká první tréninková jednotka vedená mezinárodním instruktorem Ri Kum Cholem (VI. dan), který na Slovensku v posledních měsících působí spolu se svojí manželkou (ta se bohužel ze zdravotních důvodů první poloviny soustředění nemohla zúčastnit). Celý trénink, zaměřený nejprve na techniky rukou a poté nohou, je vedený ve vysokém tempu a skvělý přístup instruktora Ri mu dává skvělý náboj. Závěr patří posilování prsních a ramenních svalů. Perličkou je skvělé a přitom jednoduché posilování svalů předloktí a dlaně (sonkaláci budou litovat...).



Večer nás čeká ještě jeden trénink, který je orientovaný na procvičování jednotlivých sestav od Chon-Ji výše. Přestože se jedná "jen" o sestavy nikdo v nasazení nepolevuje a cvičí na plno. Přestávky mezi tuly jsou prokládány dotazy na teorii sestav i jednotlivých technik či úderových ploch. Nesprávné odpovědi jsou po zásluze odměněny dávkou kliků ;) Po tréninku následuje hygiena při, které střídavě přemlouváme sprchu, aby tekla aspoň tak, abychom mohli smýt mýdlo a nebo teplotě znamenající zdravou kůži :-D Následuje již jen přesun do polohy mrtvoly ve spánku.


Program druhého dne našeho pobytu začíná ranní rozcvičkou v 7 hodin, což je nad síly některých třicátníků naší výpravy a šetří tak síly na dopolední více než dvou hodinový trénink. Trénink začíná základním protažením ve dvojicích a také intenzivní masáží unavených svalů z předešlého dne. Dopolední trénink je pak věnován procvičování stepingů a to jak těch jednoduchých, tak i složitějších. Své místo mají i kombinace do otočky, výskoku a nebo výskok s otočkou. Druhá část zahrnuje intenzivní procvičování mnoha kombinací technik nohou a rukou. Opět vše ve vysokém tempu s minimem přestávek, ale s přebytkem obrovské chuti instruktora Ri naučit všechny účastníky soustředění maximum z taekwonda. Závěr tréninku je věnován krátké, ale o to intenzivnější posilovačce břišních svalů.



Odpolední trénink začíná basketbalem nejprve dvou skupin černých pásků proti sobě a poté obdobně i barevných. Po strečinku přicházejí na řada speciální techniky v různých obměnách, kde mnozí velmi mile překvapují hlavně sami sebe co všechno dokáží kopnout. Závěr tohoto skoro tříhodinového "speciálního" maratonu patří velmi výživnému posilování nohou. Štafetový běh je skvělou tečkou na závěr tréninku.



Večerní trénink opět patří tulům a navazuje na předchozí večer. Nejprve své sestavy procvičují barevné pásky a poté přichází na řadu černé. Pro přítomné IV. dany je to dlouhá cesta, která vrcholí unaveným královským Moon-Moo. I pro instruktory jsou otázky z teorie velmi přínosné a osvěžující. Na plochu tělocvičny nastupují opět barevné pásky, aby procvičovaly krokové matsogi, ale nastupující silná bouřka jejich snažení razantně utne a celá budova se noří do tmy. Svíťa zachraňuje večerní hygienu a kdo nepoznal sprchování se s čelovkou jako by nebyl!



V pondělí ráno se polovina naší výpravy se soustředěním loučí a vydává se domů s menší zajížďkou přes termální prameny Bešeňová. Druhá polovina pak absolvuje ještě dopolední trénink zaměřený na procvičování sebeobrany, aby se po obědě vydala rovněž směrem na západ. Obě poloviny se setkávají kousek za Brnem, aby si poreferovali co koho na těle bolí.



Všichni účastníci se shodli, že poděkování patří Karlu Molnárovi za pozvání a velký dik instruktorovi Ri Kum Cholovi za skvělé tréninky. Příští rok se na místo činu rádi vrátíme a je možné, že naše výprava bude ještě početnější!

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14