TAEKWON-DO
Home / 2014 / Sekce informujeme / Budoshow a Hwang Su-Il
23.10.2014 / Seminář s Hwang Su-ilem

Budoshow a Hwang Su-Il

V neděli 19. října 2014 jsme se vydali v hojném počtu do Brna, kde se konala každoroční Budoshow. Hlavním organizátorem byl člen Českého svazu Taekwon-Do ITF Libor Macháň V. Dan, který jako hlavní osobnost Budoshow pozval HwangSu-Ila, který je v Taekwon-Do ITF již legendou.
Měl jsem tu čest na vlastní oči zjistit, proč tomu tak je. Tu čest jsem měl na semináři konaném v neděli dopoledne před začátkem Budoshow, jejž vedl právě Hwang Su-Il.

Již na první pohled milý chlapík menšího vzrůstu, který i přes svůj věk kolem 44 let stále vypadá na pětadvacetiletého mladíka i co se týče jeho pohybu. Seminář byl zaměřený na pohyb do matsogi (sportovní boj), v němž Hwang Su-Il více než vyniká. Právem je také několikanásobný mistr světa. Po rozehřívací části semináře navázal výukou pohybu na špičkách a přemísťování na obou nohách zároveň. Jeho ukázka byla naprosto skvělá a celý pohyb se jevil jako velice jednoduchý. Ovšem když jsem si to vyzkoušel sám, opak byl pravdou. Nebyl jsem vůbec překvapený, že se mi nedaří a že při tom vypadám spíše jako středoškolák, který právě přišel na první lekci v tanečních. Co mě ale velmi udivilo, bylo to, že s tímto pohybem měli potíže i naši zkušení cvičenci i členové české reprezentace. Bylo vidět, že pro všechny z nás je to naprosto něco nového, s čím nikdo neměl zkušenosti.

Velice mne zaujal také pohyb Hwang Su-Ila, když jsme již trénovali kombinace do matsogi v plných chráničích. To, s jakou lehkostí a obratností převáděl veškeré techniky a ani jednu část těla u toho neměl strnulou, jak to u mnoha lidí bývá, mě natolik fascinovalo, že kdybych to neviděl na vlastní oči, tak bych tomu nevěřil.
Celý tento seminář jsem si velice a užil a doufám, že mi bude velkým přínosem v dalším cvičení. Snažil jsem se zapamatovat alespoň tři věci a pokusit se na nich zapracovat. Z těch, co jsem si vybral prioritně, je to pohyb na obou nohách současně, uvolněné celé tělo a pohled do očí soupeři. Doufám, že si každý ze zúčastněných vybral též své tři věci, na kterých zapracuje, a pomůže mu to v jeho budoucím rozvoji.
Myslím, že zážitek to byl opravdu velkolepý.

Něco málo z Budoshow

Budoshow se konala v neděli odpoledne od 15:00 a trvala tři hodiny. Jelikož to byla moje první návštěva Budoshow, můj celkový dojem z akce byl kladný. Ovšem z různých ukázek jsem měl různé dojmy. Velmi jsem se těšil na vystoupení Freestyle karate, kteří vystupovali hned jako první. Vystoupení bylo pěkné, koordinace a souhra obou cvičenců byla výborná, avšak ukázka trvala příliš krátce a nestihla jaksepatří rozjet, tudíž nebyla příliš akční.

Jako další umění se představilo Judo. Jejich ukázka mne zaujala ze všech ostatních nejvíce. Předvedli velice živé, akční a divácky atraktivní vystoupení. Druhou velice zajímavou podívanou byl zápas mezi dvěma bojovými styly a sice Kyokushin Karate a Thaiský box. Pochvalu si zajisté také zaslouží vystoupení Taekwon-Do ITF, které se účastnil také sám Hwang Su-Il. Zajímavá byla rovněž show souboje samurajů v brnění. Z exhibice Kung-Fu se mi líbilo cvičení se zbraněmi, zbytek ani moc ne.

Musado mne také příliš neoslnilo. Asi největším zklamáním pro mne bylo vystoupení Aikido, jelikož už jsem viděl mnoho jejich exhibicí a vždy to bylo vynikající. Tato skupina vystupujících zřejmě neměla tolik vyspělé cvičence a jejich cvičení vypadalo spíše jako protahování venku v parku.

Jinak ale celková Budoshow u mě sklidila oblibu a nezklamal ani Kohák, který byl účasten jako moderátor.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14