TAEKWON-DO
Home / 2007 / Sekce závodíme / 7 zlatých ze sněhové království
19.11.2007 / 2. celorepubliková soutěž STM

7 zlatých ze sněhové království



Je pravé poledne 16. listopadu, nad Prahou svítí slunce na plný výkon, ale mrazivé počasí předznamenává krušnou a dlouhou cestu do Frýdku-Místku. Autobus se členy Střediska Talentované Mládeže Praha II se vydává na skoro čtyřset kilometrovou cestu jejímž účelem je porovnání výkonnosti s dalšími středisky a jejich členy. Cesta přes páteční provoz ubíhá velmi svížně, ale symbolickým mezníkem se stává město Hranice. Počasí se zde zásadně mění – sněží, což v kombinaci s teplotami okolo bodu mrazu znamená citelné zhoršení jízdních podmínek. Naše výprava si musí proklestit cestu přes několik dlouhých kolón, které jsou způsobeny velkým provozem, ale i několika dopravními nehodami. Největší komplikací je však více než 8km dlouhá fronta vozidel před samotným Frýdkem Místkem, jak se později dozvídáme, důvodem není dopravní nehoda, ale finišující práce na pokládce nového povrchu vozovky. Naštěstí poslední 2km volíme alternativní cestu a dorážíme do cíle. To však ještě netušíme, jaké útrapy si na náš zcela zasněžené Frýdeckomístecko nachystalo.

Po nezbytné registraci a zvážení závodníků se výprava přesouvá směrem k hotelu Palkovické hůrky. O něk

olik desítek minut později zjišťujeme, hůrka je odvozenina od slova hora a v tomto počasí, jak se za chvílí ukáže, pro náš autobus bude vzdálenost cca 2,5km od hlavní silnice nepřekonatelnou překážkou. Cesta vedoucí k našemu noclehu je strmá, široká tak na náš autobus a bohužel uježděná či zledovatělá. I když vybaven zcela novými zimními pneu je tento kopec pro náš dopravní prostředek nepřekonatelnou překážkou. Naše mládež je tak v polovině kopce nucena vysednout a po vlastní ose se vydat zasněženým lesem vzhůru ke kýžené večeři a lůžku. Řidiče však ještě čeká nelehký úkol zcouvat několik stovek metrů k místu kde je možné vozidlo na noc odstavit a ráno rovněž otočit. Během zvažování postupu se však několikatunové monstrum dává samovolně do pohybu, přestože je řádně zajištěno a zcela prázdné, ledová vozovka dělá divy! Svévolný pohyb je rázně zastaven zkušeným řidičem a následný pomalý posun zpět zdárně zakončuje část večerního dobrodružství.



Druhou částí bylo dopravit i doprovodné vozidlo k hotelu. Bez předem připravených řetězů by tento úkol dopadl stejně jako u autobusu. Při nasazování nám práci významně znepříjemňuje všudepřítomná tma, sníh a teploty několik stupňů pod nulou. Operace „řetězy“ je úspěšně dokončena a je třeba tuto výbavu vyzkoušet v praxi. Plně naložené vozidlo si na první a druhý rychlostní stupeň hravě se strmým kopcem poradilo a celá naše výprava je tak v horském hotelu.



Brzká ranní hodina je znamení ustupující noci a příchodu denního světla, venku však mrzne, až praští. Naše výprava se pomalu brouzdá z hotelu směrem k autobusu, který příchozí vítá krásně vytopeným interiérem. Ve Frýdku na nás čeká připravená hala jedné z místních základních škol. Bohužel přebytečné volné místo bychom zde hledali jen velmi těžko, ale vše potřebné se na plochu zdárně vešlo.



Podívejme se blíže na výkony sonkaláků při této soutěži. Největší radost z první získané medaile měl benjamínek našeho závodního týmu Filip Morkovca (na věk 7 let si nevede v Taekwon-do vůbec špatně). Filip získal svoji první medaili v kategorii tul žáci 8.-7. kup. První zlatou na této soutěži pro Sonkal, resp. STM Praha II, vybojovala Kristýna Hudková (tul žákyně 8.-5. kup) a potvrdila, že bronz z Mistrovství České republiky nebyl vůbec náhodný. Stejnou medaili získal i Pavel Zacharuk (žáci 6.-5. kup). Aby těch medailí ze zelených pásků nebylo málo, tak hned tři cenné kovy získaly juniorky Lucká Procházková (1. místo), Anette Langová (2.) a Majda Borková (3.). Finále mezi juniorkami 2. kup a vyšší bohužel hlavně díky vlastní velké chybě nepřetavila ve zlato Monika Junová, ale i stříbro je pro naši závodnici velkým úspěchem.



Ve sportovním boji jsme očekávali zlatou medaili především od Moniky Junové, která předpoklady vyplnila do puntíku (matsogi juniorky A nad 58kg). Velmi pěkným překvapením byl výkon Pavla Šnábla, který bojoval velmi úspěšně a 1. místo mezi juniory B -63kg mu patří po zásluze. Postupné zlepšování dovedností ve sportovním boji předvedl i Tomáš Vodička – 3. místo junioři B -69kg.



V naší oblíbené disciplíně speciálních technikách jsme opět spoléhali na výkon Moniky Junové, která vytěžila především z perfektně zvládnuté nominační techniky a rovněž toho, že další juniorky se do hlavní soutěže bohužel nekvalifikovaly. Dvě třetí místa do naší medailové sbírky přidali Pepa Stráník (žáci) a Tomáš Vodička (junioři B). Tomáš na této soutěži vybojoval celkem tři bronzové medaile!



V poslední disciplíně – silovém přerážení jsme měli osvedčené želízko v ohni – Moniku. Několik přesných seků a kopů a další zlatá medaile byla doma.



Monika se ziskem 3 zlatých a 1 stříbrné medaile s přehledem získala pohár pro nejúspěšnější juniorskou závodnici technické skupiny A. Naše Středisko v celoročním hodnocení za obě testovací soutěže výborné 2. místo.



Přehled všech našich výsledků najdete v úspěších.



Cesta zpět proběhla bez jakýchkoliv komplikací a kolem půlnoci naše výprava dorazila zpět do hlavního města. Závodníkům děkujeme za účast, medailistům gratulujeme k získaným medailím a do Frýdku posíláme poděkování za dobrodružně-ozdravný pobyt. Jen přístě bychom to brali raději bez tech sněhových řetězů ;)

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14