TAEKWON-DO
Home / 2007 / Sekce závodíme / 300 procentní úspěšnost
18.10.2007 / 13. juniorské a 22. seniorské Mistrovství Evropy

300 procentní úspěšnost



Před samotným šampionátem starého kontinentu jsme se vydali na menší průzkum hlavního estonského města Talin. Architektura velmi připomíná střední Evropu a některé uličky působí stejnou atmosférou jako historická zakoutí českých měst.

V pátek ráno se rozběhla naplno soutěž na 6 zápasištích - 5 z nich bylo určeno sestavám a poté sportovnímu boji a sebeobraně. Šesté zápasiště bylo po celé tři dny vyčleněno speciálním technikám.

První soutěžní den pro Sonkal, Českou republiku a Lindu Deutschovou znamenal hned dvojnásobnou zlatou radost. Kategorie juniorek I. dan byla oproti loňskému roku hned o několik závodnic početnější a také úroveň konkurence se mírně zvýšila. Linda v semifinále narazila na velmi solidní závodnici z Ruska a zcela nepochybně to byl těžší zápas než finalový proti skotské reprezentantce. S oběma si však zkušeně poradila a získala tak druhou zlat

ou medaili v sestavách v řadě.




Ve speciálních technikách na závodníky nejprve čekalo absolvování nominační techniky, postupně se zde představili seniorky, senioři, juniorky a junioři. Linda se do finále nominovala společně s ruskou a ukrajinskou závodnicí. Loňská soupeřka z Řecka nezvládla svoji nominační techniku a o silnou konkurenci tak bylo rázem méně. Finále speciálních technik probíhala hned po skončení polední přestávky. Los určil startovní pořadí závodnic takto - Ukrajina, Rusko, Česko. Jak se později ukázalo, byl tento los přijemnou výhodou. Ukrajinská závodnice žádnou ze čtyř zbývajících technik nezvládla a skončila na 3 místě. Závodnice z Ruska si vedla jen nepatrně lépe a na technice twimyo nopi ap chagi získala pouhý jeden bod a v konečném zúčtování jí patřilo 2. místo. Před Lindou tak ležel zdánlivě lehký úkol - přidat více než 1 bod k dřívěji získaným třem z nominační techniky twimyo nopi ap chagi. Výšky všech technik byly nastaveny nebývale vysoko, ale hned na druhé technice twimyo dollyo chagi Linda zabodovala na plno (3 body) a zlato bylo doma. Díky rozlosování tak již nebylo nutné pokračovat v dalších technikách.





Lindě se podařilo získat nevídaný dvojitý double - 2 zlaté v loni a 2 zlaté letos, a to ve stejných disciplínách a kategoriích !



V sobotu se poprvé na evropské scéně prezentovala i druhá reprezentantka ze Sonkalu - Aneta Hemerová. Aneta si ve svém prvním utkání ve sportovním boji juniorek nevedla špatně, ale hlavně ve druhém kole se u ní projevila nervozita. Ukrajinské soupeřce nakonec podlehla (tato závodnice nakonec kategorii vyhrála) a obsadila tak 3. příčku.



Přestože druhý den soutěže trval jen 4 hodiny, byly dokončeny prakticky všechny individuální kategorie sportovního boje. Jedinou vyjímkou byla kategorie ve, které startovala Linda - juniorky do 64kg. Naši závodnici v sobotu tak čekal jen jeden zápas a to s chorvatskou závodnicí - Atina Pančelat. Chorvatští závodníci se na tomto mistrovství prezentovali výborně právě ve sportovním boji a proto byl výkon Lindy soupeřky velkou neznámou. Průběh zápasu však ukázal, že postup mezi nejlepší čtyři nebude až tak velkým oříškem.



Estonská metropole se v neděli ráno zahalila do mrazivého počasí, přesto však prostorná hala Saku skýtala přijemné podmínky pro závěrečný den Mistrovství Evropy. Na většině zápasišť se hned rozjeli kláni v týmových sestavách a rovněž týmovém sportovním boji. Na své vyvrcholení však čekala poslední individuální kategorie ve sportovním boji - juniorky do 64kg. Na Lindu v semifinále čekala Stacey Cummings ze Skotska. Stecy během celého zápasu hýřila pohybem po celém zápašišti a svoji kůži nechtěla dát zadarmo. Bohužel ji to nebylo nic platné a do finále prošla Linda.

Z druhé poloviny pavouku se do finále probojovala řekyně Papadopoulou, jejíž vyšší postava zajišťovala mírnou výškovou převahu. Naši závodnici to však činilo problém pouze na samém začátku zápasu na 3 x 2 minuty, kdy řecká závodnice několik desítek vteřin vedla. Linda po té přepla na vyšší rychlostní stupeň a rychle obrátila vývoj zápasu a až do jeho konce na LCD televizi červená barva signalizovala Lindy vedení. Zlatá medaile ze sportovního boje byla již třetí z tohoto šampionátu. 3 disciplíny, 3 starty, 3 zlaté medaile, úspěšnost 3x 100% :)





Linda byla rovněž členém týmu našich juniorek a děvčata společnými silami přidala ještě dvě medaile. Nejprve stříbro v technických sestavách a bronz ve sportovním boji.



Na závěr šampionátu byla Linda vyhlášena nejúspěšnější juniorskou závodnicí. Český tým na tomto šampionátu opět potvrdil pozici evropské dvojky se ziskem 12 zlatých, 15 stříbrných a 17 bronzových medailí. Oproti minulým šampionátům došlo u naší prezentace k mírnému propadu v počtu zlatých medailí.



K dispozici je nyní 454 fotografií z celého Mistrovství Evropy a rovněž sobotního slavnostního zahájení šampionátu včetně exhibic bojových umění..



Ve videogalerii najdete video se záznamem korejské exhibice!

Tagy:

Komentáře (0)