Home / 2015 / Section: new information / Motivation in Taekwon-do
15.7.2015 / Motivation in Taekwon-do7 coments

Motivation in Taekwon-do

Time has changed: nowadays regularity of training of common Taekwon-do student is different than years before. What was normal when I started Taekwon-do17 years ago is now considered kind of extremism. But I am not writing this to criticize present, I believe it is wise to accept it. It had been year and half from when I´ ve sent questionaire to all czech Taekwon-do schools in Czech republic for students practicing more than 10 years.
Point was to discover how much you have to train to still improve. There is Pareto´s law in economy (to be sincere I understand economy as much as to building spaceships) which says that 80% of effects comes from 20% of causes. And I hope and believe that this is universal even for martial arts. I of course understand that you have to train really a lot to become for example sport Taekwon-do legend, but I just wanted to know how much you have to practice at least not to stagnate, but to improve.

But as life often is different than we plan my great expectations of instant wisdom were returned only in bits – 9 replies gave me material to think about and feeling of thanks to those who replied. So I wrote a reflexion about motivation in Taekwon-do after 10 years of practice. I will be thankful for your own opinion in discussion below (and you don´t have to practice at least for 10 years to have your own opinion ;o) ).

To bring a bit of statistics: average respondent was 31 years old, with III. Dan and 16 years of practice. And his name was Peter J

Nearly everyone of my respondents practiced for few short years daily. I had it same way. This was time when my practice was not too clever (even multiple trainings per day, not enough rest, trying to copy legends without much thinking, ignoring injuries – hopefully 20 years old body regenerates as mutant from action movie about superheroes, so I survived). I think it is also connected to life period of early adulthood or late teenager years when you are old enough to practice Taekwon-do because of your decision, but young enough to have (or be able to have) time for daily training. I believe that from this volume of training you somehow profit in later years. Let this be the first encouragement: „Practice as much as you can, till you can. You can!“

Second line that goes through replies is nonmotivation of about half of respondets. They just keep their bodies physically fit fighting sedentary jobs, but stagnating technically. Second half keep motivated through becoming better in understanding ones body, tactics, ability to create energy in techniques – and this motivation comes from learning from others, also outside home dojang or even home country. So second recommendation may be: „After period of young intensive training, maybe losing motivation, look around, there is for sure event planned that will show you new things, understanding, contexts.“ It may be seminar abroad for someone, or training camp of other school nearby, or inspirations from different style or sport or of course something else.

Third connection in replies is motivation through teaching others. Feeling that you help improving someone else together with necessity to train to keep ahead of your students at least in general. I don´t want to say that you have to teach if you want to keep motivated in Taekwon-do. Ability to teach is, in my opinion, partly a gift and also neverending work for future. There is no clear recommendation I can make. I just feel that some people start to teach too young, sacrificing their period of hard training and at the other hand some disappear from Taekwon-do with great potential to teach others. But life is so.

Fourth idea is social meaning of Taekwon-do. Joy of belonging to group of various people, seeing them grow technically, but also as humans. I think we often forget that when we go for beer after training there are people of all ages and gender. I am sure it is not same way after soccer or ice hockey training. I appreciate this more as I get older. As I speak with my nearly same age colleagues in work I feel it is a gift to regularly see people that were born when I was blue belt or were parents when I was born. The oldest repondent of this mini-survey like to say how thankful he is that youngsters still count him as their friend. And I am sure these young ones are happy to know such an respectable „oldie“. And maybe this meaning of nowadays Taekwon-do is more important than fighting skills (Hey! I am not saying that drinking beer is more important than going for training – one shouldn´t work without the other!).

And that is all I wanted to share with you. I will be happy to read your ideas bellow in discussion forum. What motivates you? How much do you practice in present? Maybe your few sentences will motivate someone else.

PS: Thank to all 9 experienced Taekwondoists that replied me in January 2014.

Martin Svitek, IV. Dan, Sonkal
Tags:

Coments (7)


Martin Svitek

vloženo 21.9.2015 at 12:30
Hobitovi: Zraněná ruka = kopy jako bůh.. ;o)

Jan Dvořáček

vloženo 19.9.2015 at 8:38
Dřív jsem taky trénoval téměř denně, jelikož jsem se chtěl hodně rychle posunout dopředu a furt jsem se hnal za vidinou toho, že budu jednou hrozně dobrej. Pak mi přišlo, že pořád stagnuju na jednom místě a nikam se nerozvíjim. Nepřestal jsem tím pádem teda trénovat, ale spíš jsem trochu změnil režim a zapojil i víc odpočinku. Taky jsem hlavně přestal mít tu vidinu budoucího úspěchu a myslim, že mě to zase posunulo o kousek dál. Hodně mě motivuje, když vidim třeba mlaďochy, který jsou teďka už v repre, jakej udělali posud dopředu. Já už teda na tom nejsem tak dobře pohybově jako oni, ale i tak mě to inspiruje a snažim se v rámci mých možností ještě trénovat nějaký nový věci, dokud to teda pořád jde. Teď mě mrzí, že kvůli špatnýmu lokti jsem to musel omezit. Ale doufám, že se to brzo spraví a budu se zase moct pustit do trochu intenzivnějšího tréninku.

Martin Svitek

vloženo 28.7.2015 at 19:16
Díky za podnětný příspěvky. Tím, že vás všechny čtyři znám celkem dobře, tak jsem za ně o to radši, že vaše tkd příběhy jsou každej jinej z více úhlů pohledu. Za sebe přidám jednu věc, asi jen pro starší. Cítím poslední dobu, že bez taekwonda to nejsem já. Už mi tak přirostlo k tělu, že tak jak je pro mě přirozený trávit čas s rodinou, s přáteli, v přírodě a užívat si kvalitní hudbu a všechny tyhle 4 věci mi pomáhají být sám sebou, tak je pro mě přirozený trávit čas pohyby z taekwonda a je to ta pátá věc, co mě dělá mnou, uzemňuje mě a nejsem to bez ní prostě já ve svý kůži. Budu se těšit na další příspěvky od dalších lidí.

demon

vloženo 21.7.2015 at 10:02
Díky za článek!
Kromě toho, že jsem za poslední dobu zhubl 3 kila (TKD, gym, kolo, plavání, běh), tak mě žene dopředu i tohle:
It's not about being better than someone else, it's about being better than you were the day before.
Osobně jsem rád, že jsem se po letech vrátil k TKD. A ještě jsem dotlačil zbytek rodiny
Díky moc všem!
Respect!
Cheers,
Mila Weitz

Tomáš Vodička

vloženo 20.7.2015 at 12:08
Moc hezký článek .
Obecně je motivace hrozně široky pojem. Pro mě ze začátku v taekwondu byli motivací vyšší technické stupně, červení a černí pásci, a přál jsem si být dobrý jako oni. Později, když jsem se dostal na závody, tak mě obrovsky motivovaly výkony našich závodníků a reprezentantů. Jako malý kluk jsem si je natáčel a snažil se cvičit podle nich.
V současnosti pro mě je motivací neustále porážet a překonávat sám sebe. Ať už jde o závody nebo to Do v taekwondu (bojové "umění"). Velmi mě pokaždé nakopnou tréninky se zajímavými návštěvami nebo i tréninky s jinýmil lidmi (soustředění na Slovensku, Kemp s naším mistrem Hwangem, Svíťovi sobotní tréninky, Hwang Su iL seminář, repre tréninky,...)
Je zkátka moc fajn, že jsou na taekwondu, tak fajn lidi, s kterými si dáte do držky , a zároveň spolu supr pokecáte, zahrajete nějaký hry, někam zajdete (pizzerie, kino, bowling, paintball,..) a tak.
Na závěr...
Překonávejte sami sebe, mějte ze cvičení radost, dopřávejte radost z tréninku i ostatním, trénujte s více lidmi (i cizími) a bavte se taekwondem .

Pavel Zavadil

vloženo 16.7.2015 at 13:18
Mimo to, že me motivuje, že někam patřím, tak mě motivujete vy všichni...

Cvičím denně i dvakrát, tělo si prostě zvykne, ale je třeba ho poslouchat, proto jakákoli bolest zad, kloubů a starých zranění vám říká:" Kámo jasně, že jsi stroj, ale brzdi. " Poslouchejte svoje tělo a kdo cvičíte fakt často - reproši třeba, dejte si nějaký den pauzu a v ten den pauzy se pořádně a kvalitně nadlábněte. Lepší jeden den pauzy, než měsíc chodit ke Svíťovi na terapie.
Každý na tréninku máte svou slabinu a naopak zase svou výhodu. Ale ve výsledku záleží jaký jste uvnitř. Setkávám se s tím dnes a denně ve fitku. Lidem nejvíc chybí POKORA a RESPEKT! Proto se navzájem respektujte, ovládejte svoje nervy při matsogi nebo basketu (budeme ho pak hrát i častěji).

A pokud budete chtít poradit ohledně posilování nebo jídla, kdykoliv za mnou přijďte, rád každému poradím na základě svých zkušeností.

Neskutečně se s vámi všemi těším na soustředění. Na těch několik desítek litrů potu vypocených z naších těl, kterým zasmradíme tělocvičnu a tatami ...

Pavel Šnábl

vloženo 15.7.2015 at 9:58
Myslím si, že i přes malý počet respondentů z toho vyplynulo to podstatné.

Mě osobně nejvíce motivuje to, že někam patřím. Ten kolektiv, to, že děláme společné akce a to, že je to skupina mladších, starších, nízkých pásků, vysokých pásků. Vždy se najde někdo, koho obdivuji a mám pak chuť se zlepšovat (a nemusí to být nějaký husťák s bůhvíjakým danem, ale může to být třeba malý žlutý pásek, který má obrovskou snahu a zájem se zlepšovat).

Další ohromnou výhodou Taekwonda je, že čím člověk cvičí déle, asi se snaží čím dál více dodržovat zásady a být celkově dobrým člověkem. To je můj názor, plynoucí z toho, že kamkoliv jsem se dostal mezi skupinu cizích Taekwondistů, ať už to bylo na soustředění na Slovensku, nebo během mého pobytu ve Skotsku, nebo soustředění u Radka Koláře - vždy mě všichni přijali bez problémů mezi sebe a poznal jsem tak spoustu nových lidí. A vše je pak příjemnější, když na závodech najednou znáte spoustu lidí, se kterými se můžete bavit.

Takže moje doporučení, jezděte na akce cizích oddílů, pokud jedete na delší dobu do zahraničí, najděte si nějaký oddíl, kam si přijdete zacvičit

Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14