TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce závodíme / Zkušenosti z prvního MS našeho veterána
3.8.2019 / 13. juniorské a 8. veteránské mistrovství světa1 komentář

Zkušenosti z prvního MS našeho veterána

Od 20.8. do 26.8. se v Běloruském Minsku konalo Mistrovství světa v Taekwon-do ITF, tentokráte pro juniory a veterány. Konkurence byla veliká, 600 závodníků z více než 50 zemí světa. Česká reprezentace vyslala 25 reprezentantů, z toho 4 veterány a 21 juniorů.
Za naší školu byli nominováni závodníci:
Karolína Chmelíková – sportovní boj do 60 kg, tým juniorky
Jan Veškrna – Sportovní boj do 60 kg, tým junioři
Jirka Faltin – Technické sestavy I. Dan, sportovní boj do 90 kg, tým veteráni

V pondělí 20.8. byl naplánovám odlet z letiště Václava Havla v Praze. Do běloruského Minsku jsme dorazili kolem páté hodiny odpoledne. Bohužel organizátor nezajistil dostatečné množství autobusů, a proto musela naše výprava více než 3 hodiny čekat na letišti a na registraci jsme dorazili se zpožděním. Ještě horší to bylo s vážením, nestihli jsme se zvážit a museli čekat až do druhého dne. To nebyla úplně příjemná zpráva zejména pro ty hladovějící reprezentanty, kteří se pohybují na hranici váhového limitu.

V úterý ráno jsme tedy vyrazili na vážení a pak hurá na snídani. Tento den se ještě nezávodilo a tak zbyl čas na krátkou procházku po okolí hotelu a sportovní haly a také na lehčí trénink, zaměřený hlavně na technické sestavy, jak individuální, tak i týmové. Specialisté nominovaní na t-ki si rovněž vyzkoušeli pár skoků na lapy.

Ve středu se začalo závodit, v hale bylo postaveno pět ringů pro sestavy a sportovní boj a jeden ring pro speciální přerážecí techniky. Jako první ze Sonkaláků nastoupil na tatami Jirka Faltin v technických sestavách veteránů I. dan. První kolo vyhrál proti reprezentantovi Španělska, pak ale byla pro tento den soutěž ukončena a hala se připravila na slavnostní zahájení. Proběhlo několik velmi hezkých uměleckých a sportovních čísel a potom představení jednotlivých zemí. Zahájení bylo celkem povedené a jedinou výtku jsme měli ke špatně zobrazené čéské vlajce na světelné tabuli.

Další dny už se jelo podle stejného scénáře – snídaně, odchod do haly, vyhlášení výsledků, závody, oběd, závody, vyhlášení výsledků, večeře, týmová porada a spánek. Veteráni si tento program ještě rozšířili o večerní zmrzlinu a procházku po městě, kde jsme byli díky pestrým barvám reprezentačního oblečení atrakcí pro mnoho turistů i místních obyvatel.

Pro další dny byl do haly přidán jeden ring pro sestavy a sportovní boj, aby se soutěž alespoň přiblížila časovému harmonogramu, i když se to až do posledního dne nedařilo a každý den se dopoledne dokončovaly kategorie z předchozího dne.

Hned ve čtvrtek ráno pokračovala soutěž pro Jirku Faltina, který postupně prošel až do finále, kde těsně nestačil na reprezentanta Kazachstánu a vybojoval stříbrnou medaily. Stejný cený kov si potom později odpoledne připsal i v týmových sestavách, kdy český veteránský tým porazil postupně týmy Skotska, Slovinska a Španělska. Nestačil pouze na japonské reprezentanty a finále velmi těsně prohrál. Na tatami se dostal také Honza Veškrna v soutěži týmových sestav juniorů, ale zde naši junioři nestačili na reprezentanty Japonska a vypadli hned v prvním kole. V juniorských technických sestavách byla jasná dominance korejských reprezentantů, kteří byli celkově poraženi pouze ve dvou případech. Odpoledne se začalo závodit také ve sportovním boji a speciálních přerážecích technikách.

Ve sportovním boji se nejprve představil Honza Veškrna. Měl velmi těžkou skupinu, kde prohrál souboj se závodníky z Kazachstánu a Běloruska a až poslední souboj s reprezentantem Polska se mu podařilo vyhrát. Ze skupiny nepostoupil, ale nasbírané zkušenosti jsou k nezaplacení. Pak nastoupila ve stejné váhové kategorii i naše juniorka Kája Chmelíková. První zápas ve skupině sice prohrála s ukrajinskou bojovnicí, potom ale postupně porazila reprezentantky Kazachstánu a Řecka a postoupila z prvního místa ve skupině do závěrečného pavouka, kde ji zastavila v semifinále korejská reprezenantka. Kája si tak odvezla ze sportovního boje velmi překvapivou, ale plně zaslouženou a cennou bronzovou medaili.

Honza s Kájou se také ukázali v týmové soutěži ve speciálních technikách, kde oba dva skákali za svůj tým nominační techniku. Oba dva byli úspěšní, Honza skočil s naprostou jistotou techiku dolyo chagi a stejně i Kája techniku nopi chagi a pomohli svým týmům nominovat se do hlavní soutěže. Tam se ukázala česká škola v této disciplíně. Tým juniorů si vyskákal světové zlato a tým juniorek nestačil po velmi rozporuplném rozhodnutí rozhodčích pouze na korejský tým a skončil na druhém místě. Při rozeskakování o zlato skočila Kája znovu techniku nopi chagi i na zvýšený stojan, ale deska se bohužel nevychýlila dostatečně a rozhodčí přiznal pouze jeden bod. Korejská závodnice potom skočila techniku na plné tři body, ale nedodržela předepsanou proceduru. Ani po českém protestu rozhodčí svůj verdikt nezměnili a tak si naše holky odnesly stříbrné medaile se slzami v očích.

Ve sportovním boji týmu mladších juniorek se holkám podařilo probojovat do semifinále, kde prohrály s výběrem Ukrajiny a tak Káje přistála na krku ješte bronzová medaile z této disciplíny. Tým mladších juniorů s Honzou Veškrnou v sestavě prohrál hned první kolo se silným týmem Ruska a stejně se vedlo i týmu veteránů, který nestačil i kvůli zraněním na tým veteránů Argentiny a skončil také v prvním kole.

Po skončení turnaje a sečtení výsledků se Česká republika umístila na konečném desátém místě v pořadí národů se ziskem 3 zlatých, 9 stříbrných a 7 bronzových medailí.

Všichni jsme si toto mistrovství užili a odvážíme si nezapomenutelný zážitek a spoustu zkušeností.

Fotky z mistrovství světa si můžete prohlédnout na svazovém webu zde
Tagy:

Komentáře (1)


Jiří Faltin

vloženo 12.9.2018 ve 21:10
Lidi makejte, trénujte, ať jste nejlepší. Protože jenom si to prožít a zúčastnit se je užasný zážitek! A všem přeji stát s vlajkou na stupních vítězů, to se neomrzí.

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14