TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Věda v Taekwondu a seminář pro trenéry v Brně
20.9.2019 / Trenérské školení Brno, vede Martin Svitek a další

Věda v Taekwondu a seminář pro trenéry v Brně

V poslední době jsem narazil na několik zajímavých vědeckých článků o Taekwondu. Níže sdílím stručné výpisky a odkazy pro případné detailnější prostudování. Nejen trenéry bych tímto rád pozval k účasti na trenérském školení v Brně. Studium, vlastní trénink i trénink dalších jsou základem toho, co předávám na trénincích i seminářích a věřím, že stále nové poznatky a otevřená mysl jsou tím, co nám dává z Taekwonda potěšení i po mnoha letech cvičení a učení. Nenechte si ujít možnost společně si zacvičit a posunout naše taekwondo na víkendovém školení trenérů v Brně 4.-6. října. Víkend je primárně zaměřen na trenéry a asistenty, ale je otevřený i dalším zájemcům. Detailní propozice i odkaz na přihlášení jsou v kalendáři.
Mgr. Martin Svitek


1/ adolescenti s ADHD a taekwondo
Taekwondo má významný pozitivní efekt na selektivní pozornost ve srovnání s kontrolní skupinou. V této studii zkoumáno při tréninku 2x týdně 50 minut po dobu roku a půl. Trénink byl zaměřený na obecný technický rozvoj a sestavy. Jistě zajímavý poznatek například pro propagaci náboru.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30642062

2/ taekwondo může krom fyzických atributů zlepšovat i kognitivní schopnosti u žen nad 65 let
Bohužel ve studii cvičily 5x týdně po dobu 50 minut. Takový objem tréninku si u nás prakticky nedovedu představit, ale možná někdo jiný v ČR ano.

3/ rozdíl v tělesné odezvě při sparringu a lapování
Trénink na lapy, co nejvíce napodobující zápas, přesně koreluje s tréninkovým zápasem v hodnotách tepové frekvence, subjektivně vnímané míry zátěže a krevního laktátu. Nemá ale takovou odezvu, co se týče poškození svalu a imunitní odpovědi ve smyslu zánětu. Tyto parametry jsou po sparringu vyšší a přetrvávají i po 24 hodinách. Mohlo by to naznačovat, že z fyziologického hlediska má například na soustředění smysl samotný sparing ob den. Jenže ty negativně znějící slova o zánětu a poškození svalu jsou zřejmě tím, co aktivuje adaptaci na zátěž (v minulosti jsem psal o přehánění suplementace antioxidanty jako něčem, co může znehodnocovat trénink). Zrovna tohle je téma, které bych při večerním posezení na trenérském víkendu s ostatními rád probral.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436471/

4/ suplementace octacosanolem při intenzivním hubnutí do váhové kategorie
Intenzivní hubnutí do váhové kategorie je běžnou součástí sportovní části různých bojových umění. Negativním efektem může být zhoršení lipidového spektra a zhoršení výkonu. Octacosanol (součást některých rostlin, dostupný jako výživový doplněk) tyto negativní efekty intenzivního hubnutí u výkonnostních sportovců snižuje a je tedy ke zvážení jako doplněk například pro reprezentaci. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30958045


5/ přístupy k hubnutí před soutěží
Dotazníková studie (v jiné zemi a jiném stylu taekwonda) ukázala, že přístupy k hubnutí před závody jsou často i ze strany trenérů sporné stran efektu na zdraví a výkon. Myslím, že výživa by mohla být zajímavým tématem pro některý trenérský seminář v budoucnosti. Respekt k učiteli Taekwonda může být stimulem pro změny k přístupu k jídlu u našich žáků.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30975001
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14