TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce závodíme / Územní Mistrovství v novém formátu - První vítězství Sonkalu v roce 2012
5.3.2012 / Mistrovství Čech žáků, juniorů a seniorů5 komentářů

Územní Mistrovství v novém formátu - První vítězství Sonkalu v roce 2012

Ještě před zahájením závodů jsem byl v Nymburské hale pověřen napsáním článku o Mistrovství Čech v roce 2012. A tak jsem od začátku do konce nepřetržitě sledoval vše co se pod zrakem velmistra Hwang ho Yonga odehrálo.
V sobotu ráno jsme z Prahy vyrazili se Svíťou, brách

ou (Reném Čapkem) a Jirkou Humlem na Mistrovství Čech. Po půl desáté ráno přijíždíme do sportovního centra v Nymburku, kde se potkáváme s ostatními Sonkaláky. Odtamtud se přesouváme k registrační místnosti, která mimo jiné slouží i k vážení účastníků závodících ve sportovním matsogi. Cestou nás míjí vysocí hráči místního vyhlášeného basketbalového týmu včetně početné skupiny amerických hráčů, kteří se přesouvají na svůj trénink. Jelikož samotné zahájení závodů bylo naplánováno až na půl druhou odpoledne, měli jsme více než dost času na přípravu. Někteří z nás tento čas využili k pozdní snídani v hale za přítomnosti organizátorů, kteří stavěli čtyři závodní ringy. Poněvadž jsem neměl zaplacený oběd, byl jsem již z domova dobře vybaven množstvím občerstvení. Tuto nespornou výhodu v zahnání hladu využili i Jirka Huml se Svíťou, kteří takové štěstí neměli.
Ještě před zahájením závodů se dozvídám zajímavou informaci a to, že toto mistrovství bude mít odlišný průběh závodění než je tomu obvyklé. Zaprvé závody jsou čistě odpolední záležitostí a bude se závodit jen ve dvou disciplínách a to v sestavách a ve sportovním boji. Další odlišností je systém soutěže, kdy se nezávodí v pyramidovém eliminačním systému. Do počtu šesti závodníků ve své kategorii bude soupeřit každý závodník s každým. Při větším počtu závodníků budou vytvořeny dvě skupiny, ze kterých se pak utkají vítězové o první a druhé místo, druzí v každé skupině o třetí a čtvrté místo atd. Výhodou tohoto systému je, že si opravdu každý zazávodí a nemusí se bát vypadnutí hned v prvním kole eliminace. Nevýhodou pro někoho může být zase podstatně více odcvičených sestav a časově delší náročnost jak pro závodníky, tak pro rozhodčí. Zajímavostí je také jen jedno třetí místo a jedna bronzová medaile oproti klasickým dvěma. Nicméně já i ostatní sonkaláci jsme tuto změnu uvítali.
Po menším zpoždění začala soutěž přibližně ve dvě hodiny odpoledne, kdy se úvodního slova ujmul Ondra a popřál nám pěkné závody. Na závody se také přijel podívat mezinárodní instruktor pro Českou republiku Hwang Ho Yong, IX. dan. Nejprve se závodilo v sestavách, v pořadí žáci, junioři a nakonec senioři. Naši zástupci předváděli velmi pěkné výkony, protože na konci většiny sestav jsem viděl pět praporků ukazujících v náš prospěch. Nejenom za to ve většině případů získali i cenné medailové umístění. Později se závodilo i ve sportovním boji. Já a ostatní sonkaláci, kteří jsme bohužel nedosáhli na medaili jsme přesto nezdráhali a alespoň jsme si vychutnali pěkné sestavy a zápasy našich závodníků. O trochu složitější to měli naši čtyři závodníci Tomáš Vodička, Kristýna Hudková, Jirka Huml a brácha (Renek). Museli se totiž během závodů střídat na pozici závodníka i na pozici rozhodčího. Takže někteří z nich se i dvakrát převlékali z doboku do oděvu rozhodčích. Závody přesto, že začaly s mírným zpožděním, skončily kolem plánované sedmé hodiny večer. Ke konci jsme ještě pomohli organizátorům s úklidem tatami a někteří účastníci si ještě zašli do jídelny na dobrou večeři. Poté se všichni vydali směrem domů.
V závodech jsme znovu obhájili první místo nejúspěšnějšího oddílu mistrovství Čech s 11 zlatými, třemi stříbrnými a jednou bronzovou medailí. Díky tomu jsme obdrželi pěkný velký pohár, který bude v Praze přidán k ostatním získaným ze všech dosavadních závodů. Reprezentanti Kristýna Hudková a Jirka Huml se zároveň stali nejúspěšnějšími závodníky v kategorii juniorů a juniorek A a odvezli si také krásné poháry. Všichni jsme si závody užili a já věřím, že v Otevřeném mistrovství České republiky v Nymburce zopakujeme minimálně stejně kvalitní výkony jako na Mistrovství Čech. I když to bude o to těžší, že bude větší konkurence závodníků nejen z České republiky, ale i ze zahraničí.
Michal Čapek
Tagy:

Komentáře (5)


kiki

vloženo 12.3.2012 v 11:25
Pěkný článek

mamba

vloženo 11.3.2012 ve 20:24
Díky

voda

vloženo 11.3.2012 v 18:56
Pěkný článek Michale

Ondřej Vrábel

vloženo 10.3.2012 v 18:09
Jirko koukam, ze ses dneska nejak malo vyrecny. Jeste tak vedet co si vlastne chtel napat...

Jiří Huml

vloženo 10.3.2012 v 18:07
gj

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14