TAEKWON-DO
Home / 2017 / Sekce závodíme / Úspěšné Mistrovství Evropy
30.5.2017 / 23. juniorské, 32. seniorské, 9. veteránské a 7. žákovské Mistrovství Evropy

Úspěšné Mistrovství Evropy

Starý liverpoolský přístav hostil letošní Mistrovství Evropy v Taekwon-Do ITF. Tedy ne přístav samotný, ale moderní sportovní aréna a výstavní centrum v těsném sousedství bývalého přístavu Albert Dock. Taekwondisté byla na vrcholné akci již tradičně zastoupeni a tentokrát v rekordním počtu sedmi členů reprezentace České republiky!
Sedmička taekwondistů a taekwondistek se během čtyř soutěžních dnů představila v závislosti na své věkové skupině a nominacích reprezentačními trenéry ve čtyřech, resp. pěti soutěžních disciplínách tohoto bojového umění. V sestavách jednotlivců dosáhli na cenné medaile Jiří Novák a Tereza Žilinská, oba shodně bronzová medaile. Jirka se po loňském vítězství představil v technicky náročnější kategorii držitelů II. Danů a jen těsně nedosáhl na finálovou účast. Tereza premiérově soutěžila mezi dospělými a vyneslo ji to stejně jako v roce minulém bronzovou příčku. Starty Tomáše Vodičky, Jany Kovářové, Lenky Hrstkové a Herberta Kindla skončili těsně pod medailovými pozicemi. Přesto jejich výkony jsou příslibem do dalších let.
Hned šestice sonkaláků se následně představila v týmových sestavách (týmy jsou tvořeny pěti závodníky, kteří cvičí stejnou sestavu s různými „choreografickými prvky“). Týmy juniorek, juniorů a seniorů svůj start proměnili shodně ve zlaté medaile. Tým seniorek získal „jen“ stříbrné medaile, když ve finále nejtěsnějším rozdílem podlehl ruské sborné.

Do sportovního boje zasáhla kompletní sedmička bojovníků a bojovnic, ale protože je to jedna z nejnáročnějších disciplín jak z hlediska množství tréninkových jednotek, tak i z pohledu velké konkurence, tak je těžké uspět. Svoji dlouhodobou výkonnost potvrdila Jirka Novák v druhé nejvyšší váhové kategorii juniorů, kdy se probojoval až na 3. místo. Terezu Štekerovou čekala nelehká role obhájkyně zlata z let 2015 a 2016 v nejvyšší váhové kategorii. Přestože se její soupeřky snažily, tak jim to nebylo nic platné a zlatý hattrick se Tereze podařilo zkompletovat.

Speciální přerážecí techniky jsou českou výstavní disciplínou a pro Sonkaláky obzvlášť – za dobu své existence o tom svědčí několik titulů mistrů Evropy a světa jak v jednotlivcích, tak i týmech. Nejvíce se očekávalo od Jirky Nováka, Terezy Štekerové a jednotlivých týmů. Jirka své skokanské dovednosti po loňském titulu mistra světa potvrdil stříbrnou medailí. Před Terezou ležela výzva v dovršení druhého hattricku zlatých medailí. Dá se říci, že si s tím poradila bez nervů a pochyb, protože jako jediná ve startovním poli získala maximální počet 15 bodů z 5 soutěžních technik. Naši závodníci svými výkony pomohli k zisku následujících medailí v týmech – Jirka Novák zlatá medaile s juniory, Terka Štekerová stříbro s juniorkami a Jana Kovářová rovněž stříbro se seniorkami.
Předposlední disciplína silové přerážení byla o zisku trochu překvapivého týmového zlata seniorek s Janou Kovářovou, kdy naše děvčata vypálila rybník favorizovaných Bulharkám!

Poslední disciplínou Mistrovství Evropy je sebeobrana. Sonkaláci byli zastoupeni ve třech družstvech ze čtyř a vždy byly naše vystoupení oceněna bronzovým kovem. Tomáš Vodička, Jiří Novák, Herbert Kindl a Jana Kovářová tak završili medailově úspěšné Mistrovství Evropy. Sonkaláci se společnými silami zajistili nebo přičinili o 18 medailí. Liverpool je za námi a seniory (dospělé) čeká zanedlouho příprava na zářijové Mistrovství světa.


I ty se můžeš zúčastnit Mistrovsví Evropy a světa! Prvním krokem je začít cvičit. Nábor do skupin pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok. Věnujeme se sportovní stránce taekwonda, sebeobraně a zlepšování kondice. Informace k náboru zde

Doplněno 18 zapomenutých fotografií...
Tagy:

Komentáře (0)



Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,