TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce závodíme / Umíme to i v jiné hale :-)
4.7.2019 / Sonkal Open ( propozice)

Umíme to i v jiné hale :-)

Medaile pověšené na úspěšné krky, poháry předány do ještě úspěšnějších rukou, hala zeje prázdnotou jako by v ní žádný turnaj neproběhl. Tak bychom mohli charakterizovat hektickou sobotu, kdy se sešlo v ruzyňské sportovní hale více než 220 taekwondistů a taekwondistek z 23 škol Česka a Slovenska.
Je 7:30 sobota 25. května a k hale TJ Ruzyně se sbíhají davy sonkaláků a sonkalaček. Začíná intenzivní příprava sportovní haly – stoly, tatami, výzdoba, registrace, vážení…. Vše klape rychlostí sériové výroby v zaběhlé továrně :-)

8:00 začíná registrace soutěžících a také jejich vážení. Po 9. hodině tento mumraj utichá a začíná nejprve porada rozhodčích, kterých je skvělých 45 kusů. Následuje krátká porada koučů, kde se upřesňují detaily, jak se bude soutěžit ve skupinách a jaké bude pořadí věkových skupin a soutěžních kategorií.

Krátce po 10. hodině je svolán nástup a na soutěžících je vidět lehká nervozita, protože to za chvíli vypukne. Především žáky a žákyně je dobré lehce namotivovat, aby ve svých soutěžních výkonech nechali všechno, což se setkává s pozitivním ohlasem a jdeme soutěžit. Během několika minut se na pěti soutěžních plochách začnou odehrávat první tulařské bitvy a soutěž běží ve vysokém tempu. Až by se dalo říci, že u stolku vedení soutěže nemáme oddychu, protože tiskneme a na ringy přidělujeme jednu kategorii za druhou. Do toho se průběžně dekorují medailisté, a že jich je požehnaně! Sestavy na zápasištích střídá sportovní boj a modré pásky a vyšší předvádí, co už umí v té nejnáročnější disciplíně taekwonda ITF.

Kolem 12:30 odchází první rozhodčí na obědovou pauzu a ta bohužel skýtá největší potíž celé soutěže. Restaurace si to špatně naplánovala a k obědům rozhodčím přijala velké množství objednávek i od ostatních účastníků soutěže a tak místo pohodových 30 minut nám rozhodčí „obědvají“ hodinku…

Po přestávce putují první poháry do rukou nejúspěšnějším žákům a žákyním, kterými se stali:
Mladší žák – Štěpán Ševčík, Třeboň
Mladší žákyně – Petra Heydušková, Silla
Starší žák – Adam Szkandera, Joomuk
Starší žákyně – Nikola Kaprálová, Nomo


Za zmínku stojí, že mezi žákyněmi jsme mohli vidět nejedno jméno spojené s historií českého taekwonda, ale přeci jen o generaci dále – Petra Heydušková a Anna Weidlichová dělají svým rodičům čest a zaslouženě si ze Sonkal Openu odvezly ze sestav zlaté medaile 

Po nejmladších se nám na ringy rovnou vrhají barevné pásky juniorů, juniorek, seniorů a seniorek, které doplní černé pásky juniorů a rovněž juniorek. V sestavách je na co se dívat – namátkou Michal Kaňka, který ještě nedávno sbíral medaile mezi zelenými pásky, Ondra Faltin, který prodloužil svoji tulařskou nadvládu mezi červenými pásky, Honza Veškrna, který má podobnou sérii mezi černými pásky. V juniorkách se v sestavách černých pásků potkalo hned několik současných či bývalých reprezentantek! Ve sportovním boji Honza Veškrna poráží své reprezentační kolegy Honzu Zachrdlu a Dominika Čermáka a je opět co sledovat – pěkné a rychlé kombinace technik prokládané otočkami ve výskoku!

Poslední se na tatami vrhají i černé pásky seniorů a seniorek. Také v tomto případě můžeme vidět zajímavé souboje současných a minulých reprezentantů ČR – namátkou Anna Pösingerová versus Renta Ramšáková, Přemysl Šesták versus Jirka Novák. A takových soubojů bychom napočítali jistě více! Někdy vyhrálo mládí, někdy zase zkušenosti :-D

17:45 – dekorujeme nej juniory, juniorky, seniory a seniorky:
Mladší junior – Ondřej Faltin, Sonkal
Mladší juniorka – Aneta Nekorancová, Ge-Baek
Starší junior – Jan Veškrna, Sonkal
Starší juniorka – Anežka Čurdová, Třeboň
Senior – Jiří Novák, Sonkal
Seniorka – Tereza Štekerová, Sonkal


17:50 – dekorujeme tři nej školy Sonkal Openu 2019
Nejúspěšnější školou se s 14 zlatými, 8 stříbrnými a 6 bronzovými medailemi stal pořádající Sonkal. Druhou příčku obsadila Silla se skóre 7-7-5 a třetí příčku těsně Třeboň s 6-9-3!

Kompletní výsledkové listiny najdete ZDE.



Je 18:45 a hala je prázdná, dodávka s materiálem naložená a vydáváme se do Nymburka s mezipřistáním na Petřinách :-)

Zajímavostí na závěr jsou medailové žně rodiny Faltinů – nejmladší Simona vybojovala zlatou medaili mezi žlutými pásky mladších žákyň, Ondra zlaté v sestavách a boji mladších juniorů a na otce Jirku „zbyla“ jen stříbrná mezi seniory I. Dan. To však rozhodně zkušeného a úspěšného veteránského reprezentanta nemusí mrzet!

Za sebe chci poděkovat za účast a parádní výkony všem závodníkům a koučům, rozhodčím za jejich celodenní ostražitost a v neposlední řadě Českému svazu Taekwon-Do ITF za finanční podporu a zapůjčení materiálu, panu Miroslavu Sobotkovi a jeho společnosti Hayashi za poukázky pro nejúspěšnější jednotlivce! Na úplný závěr oběma Jirkům Novákům za to, že si se mnou v pátek a sobotu hráli na stěhováky!

Na soutěži se pohyboval i kameraman Honza Horvát, který sbíral materiál pro promo videa, která mají společný #jedenduvod. Těšte se na ně v následujících dnech :-)


Závodů se náš oddíl účastní pravidelně a to nejen v České republice. Učíme nejen sport, ale bojové umění v celé jeho šíři. Cílem je zdravý životní styl, zlepšování kondice, techniky a sebeobrana. Nábor pro děti, mládež a dospělé probíhá po celý rok v našich tělocvičnách – Černý Most, Petřiny, Horní Počernice, Hloubětín, Velké Přílepy. Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14