TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Trénink s legendami ve Velké Británii
4.10.2019 / 2 komentáře

Trénink s legendami ve Velké Británii

Dovolte mi začít stručným shrnutím pro netrpělivé čtenáře: Během mé poslední služební cesty jsem měl opravdu štěstí. Zúčastnil jsem se dvou tréninků školy Thames Valley Pro Taekwon-Do a měl jsem možnost krátce si povídat s mistrem Andym Whiteley a jeho studenty
.

Určitě nemusím představovat mistra Andy Whitely zkušeným Taekwondistům, ale pro ty méně znalé, včetně mě, Andy Whiteley je ITF Taekwon-Do mistr VIII. dan, mezinárodní instruktor, zkušební komisař, rozhodčí, technický ředitel ITF ve Francii.

Nyní mi dovolte podělit se o celý příběh krok za krokem a omlouvám se, že je to o něco delší, protože to byl dost zajímavý zážitek.

Hned po rezervaci hotelu v Readingu ve Velké Británii jsem zkontroloval, zda je poblíž tělocvična taekwonda. K mému překvapení byla jedna asi míli daleko. Chtěl jsem kontaktovat školu a zjistit, jestli se k nim můžu připojit na lekci. Jejich webové stránku jsem hlouběji nezkoumal. Jen jsem si objednal bezplatnou zkušební lekci a odeslal kontaktní formulář se svým krátkým představením a žádostí o zacvičení si s nimi. Kromě automatického potvrzení odeslání formuláře, mi od školy nepřišla žádná odpověď.

Můj pracovní program byl nabitý, ale v úterý večer jsem si chytil taxík a podařilo se mi dostat se k tělocvičně. Dostal jsem se přesně na místo, kde byla tělocvična označena na Google mapách, ale kromě kanceláří a prázdných hal tam nebylo nic. Naštěstí jsem narazil na gentlemana, který mi řekl, že musí to být přes ulici v centru volného času.

Povzdechl jsem si. Všiml jsem si pár cvičenců v ITF dobocích. Šel jsem do nedaleké šatny a rychle jsem se převlékl. Vstoupil jsem do tělocvičny. Bylo tam pár černých pásků a já jsem odhadoval, kdo asi vede lekci. Byl jsem nasměrován k mistru Andymu a požádal, jestli se můžu připojit. Potěšilo mě přátelské přivítání od mistra Andyho. Mistr Andy byl vždy a neustále velmi milý a přátelský.

Začala rozcvička a začalo se přidávat stále více černých pásků. Bylo jasné, proč byla lekce označena jako „pokročilá / elitní“. Abych byl přesný, byl jasné, proč tam bylo slovo „elitní“. Z 11 studentů bylo 6 stupňů III dan nebo vyšších! Byly tam: 2x VI. dan, 2x IV. dan, 2x III. dan.

Lekce byla zaměřena na speciální techniky (T-ki). Začalo to „klasikou“: twimyo yop chagi, twimyo dolmyo chagi (180). Cvičili se také techniky, které jsem nikdy předtím nezkoušel - např. Twimyo dolmyo chagi (360) z místa (nunja sogi).

Dále jsme trénovali kopy ve výskoku přes překážku. Museli jsme stát v ninja sogi, provést techniku, přeskočit překážku a znovu přistát v niunja sogi. Toto cvičení bylo snadné, když se začalo s dollyo chagi, ale u bandae dollyo chagi to byla jiná liga, alespoň pro mě.

Poslední cvičení bylo zaměřeno na speciální techniky prováděné při běhu a skoku přes vysokou překážku. Cvičili jsme twimyo dolmyo chagi (360) a nomo chagi. Po chvíli mistr Andy cvičení přerušil a zdůraznil časté chyby. Zdůraznil, že je důležité umět techniky provádět levou i pravou nohou, běžet přímo k cíli, nekličkovat, nenabíhat si do stran, neměnit délku a frekvenci kroků v blízkosti překážky, držet ruce u těla, což pomáhá zpřesnit zásah.

Na konci tréninku jsme cvičili tuly. Začali jsme se sestavami pro II. dan: Kwang-Gae, Po-Eun, Ge-Baek. Vyšší známky pokračovaly s několika jejich tuly. Velmi oceňuji osobní opravy, které jsem dostal od mistra Andyho (ap joomuk ollyo jirugi, sonkal dung, kontrola dechu a nomo). [btw. překladač přeložil sonkal dung jako “sonkal trus” :-)]

Byl to vynikající výcvik, ale co bylo nejvíce zvláštní a nezapomenutelné, bylo vřelé přivítání od mistra Andyho a jeho studentů.

Během krátkého rozhovoru s mistrem Andym jsem se dozvěděl několik zajímavých faktů o jeho velmi úspěšné Taekwon-do kariéře.

Poprvé se zúčastnil mistrovství světa v roce 1990 v Montrealu v Kanadě, kde získal bronz v Tulech. Poté byl ITF pozván na speciální mezinárodní kurz instruktorů v Moskvě v Rusku (tehdy Sovětský svaz). Byl to jedinečný jednoletý kurz pro 50 nejlepších sportovců napříč SSSR. Poté v roce 1992 získal IV. dan.

Pravidelně se účastnil mistrovství světa i Evropy a získal tam mnoho bronzových a stříbrných medailí. Od roku 1998 byl také národním trenérem UK. Bylo pro něj obtížné být trenérem a zároveň soutěžit. Proto se později zaměřil jen na koučování. Jeho poslední mistrovství světa bylo v roce 2006, kde získal stříbrnou a bronzovou medaili jako VI. dan.

V roce 2007 získal status Mistr. Je zakladatelem velmi úspěšné školy Thames Valley Pro Taekwondo. Za posledních 10 let byla jeho škola mezi 3 nejlepšími v prestižních britských šampionátech (English Open, Welsh Open, Scottish Open, London Open a UK Open) - podobně jako Sonkal, že :-). Velmi dobře si pamatuje Ondřeje a Sonkal z posledního Scottish Open.

Během tréninku se mi také podařilo krátce si povídat s veteránem Ralphem. Začal cvičit Taekwondo, když mu bylo 60 let a ve svých 66 letech se připravuje na II. dan. Zná Českou republiku, protože ji navštívil během motorkářského výletu po Evropě.

Při cvičení ve dvojicích jsem se dozvěděl několik zajímavých faktů o Spencerovi. Je to III. dan. Začal cvičit již ve svých 4 letech a Taekwondu se věnuje 17 let! Jeho speciální techniky byly úžasné!

Na konci tréninku mě mistr Andy pozval na další lekci do Wokinghamu. Pokusil se pro mě zajistit dopravu. Nicméně se ukázalo, že je možné se do Wokinghamu dostat z Readingu za 10 minut vlakem. To mi připadalo jako lepší volba, protože jsem si nebyl jistý svým pracovním rozvrhem na další den a nechtěl jsem nikoho obtěžovat.

Před odchodem ze střediska pro volný čas jsem ještě krátce hovořil s Laurencem, VI. dan. Začal cvičit v roce 1982 a dostal černý pásek dříve než mistr Andy :-). Několik let strávil v Číně a po 11 letech přestávky se opět vrátil k Taekwondu a je instruktorem v Thames Valley Pro Taekwondo.

Ve středu, po pracovní šichtě, jsem spěchal do hotelu, abych si rychle sbalil věci a běžel na nádraží. Když jsem vystoupil z vlaku, vyrazil jsem směr tělocvična. Musel přejít celý Wokingham. Tělocvična byla opět ve středisku volného času a znovu jsem ji nemohl najít :).

Naštěstí lekce začala o 30 minut později, než jsem si myslel. Takže jsem tam byl jako první.

Lekce byla zaměřena na základní techniky a sestavy. Opět jsem dostal spoustu oprav. Oceňuji, že mistr Andy mi skouknul Kwang-Gae Tul a dal mi spoustu velmi konkrétních rad.

Když skončila lekce, bylo na čase se rozloučit. Byl jsem rád, že jsem si mohl krátce popovídat s mistrem Andym a zjistil jsem jednu šokující skutečnost. I když cvičí, jako by mu bylo 30 a vypadá na 40, je mu 53 let! To je pro mě velká výzva: Chci být alespoň v poloviční formě, jako je mistr Andy, až mi bude 50.

Bylo mi ctí zacvičit si v tak skvělém klubu Taekwon-do. Všichni byli velmi přátelští a jsem zavázaný také tátovi jednoho ze studentů, který mě vzal ve středu v noci zpět do Readingu.

Související fotografie: https://photos.app.goo.gl/b4tgc7x8QaxSpUdJA
Tagy:

Komentáře (2)


Miroslav Novák

vloženo 9.10.2019 v 11:16
Zajimave to fakt bylo. Specialy muzu urcite popsat a muzu se pokusit priblizit se tomu, jak to melo vypadat :-)

Martin Svitek

vloženo 8.10.2019 v 17:43
To muselo být zajímavý, někdy mi ukážeš ty speciály ;o) Díky za článek.

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14