TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Stopařův průvodce po galaxii vybavení v taekwondu
17.10.2019 / Nábor

Stopařův průvodce po galaxii vybavení v taekwondu


Mezi taekwondisty po léta koluje mnoho nesprávných či často i zcela zavádějících informací jaké vybavení lze a nelze používat. Za posledních cca 10 let došlo také k některým zásadním změnám a je na místě sepsat menšího průvodce, který umožní všem se v této oblasti orientovat. A především zamezí nákupu nesprávného vybavení.

Oblečení – dobok

U zcela základního vybavení pro trénink je potřeba zakupovat a používat dobok pro Taekwon-Do ITF (existují varianty pro WTF, GTF a případně další podobné styly). A v rámci několika federací ITF je předepsán již výhradně vzor „Sasung“. Viz doboky z naší nabídky – na prsou znak mezinárodní federace a nad ním zkratka ITF, dále na nohavicích z vnějších stran a ve výšce kolen latinkou opět nápis ITF a pod ním v korejských znacích nápis Taekwon-Do.



Nesprávné jsou tyto varianty (nelze používat hlavně na národních a mezinárodních soutěžích):



Za samozřejmé lze považovat, nicméně stojí za připomenutí, že cvičíme v čistém doboku v co nejlepším stavu, abychom také svým zevnějškem kvalitně reprezentovali naše bojové umění.

Chrániče
Oblast ochranných pomůcek (některé chrání nás a jiné našeho protivníka) je o dost širší. Pro tréninkové použití není rozhodně důležitá barva chráničů, ale jejich schopnost utlumit sílu technik, tedy ochránit! Soutěžní užití přináší i povinnosti barev chráničů a s ohledem na věk a pohlaví také jejich rozsah a typ.

Povinnými chrániči jsou:
- Ruce – chrání celou pěst ze všech stran
- Zuby – naše vlastní a nejdůležitější ochrana!
- Suspenzor – především pro chlapce, muže, ale existuje i dívčí provedení
- Nohy – chrání nárt, patu a vnější a vnitřní část chodidla
- Holeně – především naše vlastní ochrana citlivé části nohy.
- Hlava – chrání zejména čelní a boční část hlavy.

Pro helmy platí jistá omezení, aby se nepoužívali zejména boxerské helmy, které chrání i lícní kosti, ale nemají chráněné temeno.

Od roku 2020 začíná povinnost pro závodníky mít barvu chráničů (ruce, nohy a helma) v barvě strany na, kterou závodník nastupuje. Tedy červená nebo modrá. Jiné barvy pro soutěže nebudou povoleny!

U chráničů rukou je důležité ještě jedno specifikum. Žáci a žákyně mají předepsány tak zvané otevřené rukavice:



Ostatní věkové skupiny pak pouze 10 uncové boxerské rukavice:



Pro výběr chráničů je důležité zejména:
  • Věk

  • Správná velikost – chránič chrání pouze pokud na příslušné části těla neplandá či naopak je menší než chráněná část. Tedy vyčuhují prsty, pata nebo u rukou je dlaň příliš na těsno.

  • Barva


  • Pokud si chrániče pořizuje například nízký pásek či někdo kdo nemá soutěžní ambice, pak není jejich barva důležitá. A v případě chráničů nohou můžete pořídit třeba cenově výhodnou kombinaci – nárt + pata + holeň.

    Závěrem – kupujete-li doboky nebo chrániče a chcete-li si koupi řešit samostatně tak si projděte znovu tento článek nebo to s našimi trenéry alespoň konzultujte!
    Tagy:

    Komentáře (0)


    
    TAEKWONDO
    Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
    Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
    Za finanční podpory
    Hlavního města Prahy
    Za finanční podpory
    Národní sportovní
    agentury
    Za finanční podpory
    Městské části Praha 14