TAEKWON-DO
Home / 2016 / Sekce informujeme / Sousko Pardubice
1.8.2016 / Soustředění TKD Pardubice2 komentáře

Sousko Pardubice

Letos v březnu nám Svíťa ( trenér Sonkalu, IV. Dan, kdo ho nezná, ať rychle vyrazí na oddílové soustředění nebo na trénink do naší tělocvičny na Petřinách) posílal informaci o soustředění Pardubického oddílu pod vedením Radka Koláře. Vzpomněl jsem si na článek od Pavla Šnábla, který jsem na našich stránkách četl před dvěma lety, kdy se Pavel tohoto soustředění zúčastnil a také na Pavlovo vyprávění. Po rodinné domluvě jsem se tedy rozhodl, že se soustředění tentokrát zúčastním i já.
Vyrazili jsme v pátek odpoledne - já, Martin Svitek a Pavel Šnábl. Sraz na obvyklém místě “U spořky” na čerňáku jsme měli naplánovaný na 15:00, kde jsme se také všichni dříve či později potkali. Pavel zasedl na místo kopilota a s telefonem v ruce nás navigoval směrem na Horní bradlo u Chrudimi, kde se soustředění konalo.

První trénink byl naplánovaný na pátek od 17:45. Dorazili jsme asi o hodinu dříve a přivítal nás Radek s již připraveným občerstvením :-) Ubytovali jsme se v penzionu U kozlů, který poskytuje celkem příjemné prostředí. Hlavně zdejší bazén se později ukázal jako velmi užitečná atrakce, vhodná hlavně po absolvování tréninku.

Sousko bylo naplánované od pátku do neděle a Radek měl tentokrát připravený jasný cíl – yopchagi a dolmyo yop chagi a intenzivní trénink ve všech možných formách těchto kopů. Dohromady s námi se ho zúčastnilo 35 bojovníků, od bílých po černé pásky. Už na prvním tréninku bylo zcela jasné, jakým směrem se celé soustředění bude ubírat. První trénink byl hlavně o tréninku základní techniky yopchagi a dolmyo chagi a jejich aplikace na lapy.

Po tréninku jsme ocenili již zmíněný bazén, který byl v pátek ještě celkem studený. Na večeři nám paní kuchařka naservírovala plněné knedlíky uzeným masem, které byly tak výtečné, že někteří účastníci zvládli i patnáct kousků. Po večeři jsme chvíli poseděli s členy Pardubického oddílu, ale postupně jsme se všichni odebrali do svých postelí (nejdříve Svíťa :-)).

V sobotu ráno jsme měli naplánovaný lehký výběh místními lesy. V sedm jsme se sešli před penzionem a vyběhli. Já jsem nestačil tempu už v prvním stoupání a kluci na mě museli každou chvíli čekat na nějakém rozcestí v lese, za což jsem jim byl vděčný, protože bych tam asi bloudil ještě dnes. I z tohoto důvodu
(a možná i díky Šnáblíkovu vymazlenýmu kolínku) jsme nestihli ranní rozcvičku, která byla od 7:30 ještě před snídaní. Ti odvážnější z nás (já ne) aplikovali regeneraci bazénkem, který byl stále ještě velmi studený.

Trénink byl naplánovaný na 9:15. První část v tělocvičně byla opět zaměřená na yopchagi a dolmyo yop chagi, tentokrát v pohybu na vyražeče. Byly zapojeny i varianty ve výskoku, 180 i 360 stupňů. Na konec tréninku jsme se přesunuli ven, kde jsme si procvičili základní sestavy saju jirugi, saju makgi a chon ji. Na závěr tréninku bylo naplánováno focení, hromadné i individuální nebo ve dvojicích. Bazén čím dál více nabíral teplo z okolního vzduchu a i tepelného čerpadla a tak jsme po tréninku všichni postupně naskákali do vody a užili si před obědem bezva relaxaci.

Na oběd byli řízečky s bramborem a zeleninkou a domácí kuchyně se opět nenechala zahanbit.

Na večer byl naplánovaný táborák a tak jsme po obědě vyrazili do místních lesů nasbírat palivo. Po krátkém rozjímání nad právní účinností cedule “Zákaz vynášení dříví z lesa pod pokutou” jsme postupně nanosili dříví k penzionu.

Před odpoledním tréninkem jsme se vrhli na dva opuštěné pingpongové stoly a strávili volný čas obíhačkou kolem stolu stylem odpal čím můžeš. Zde velmi dobře posloužily pantofle, ruce, ale i Svíťova kniha....

Odpolední trénink se celý odehrál venku. Tentokrát jsme se rozdělili na dvě skupiny dle technického stupně. Nízké pásky (do 7. kupu) začaly už od 14:00 do 15:30 hrami s lapami, nácvik matsogi, kryt proti úderu nebo kopu a následná kontra technika. Vyšší páky měly trénink až od 15:00 do 17:00 a tak jsme v poloze ležmo na dece lehce provokovali cvičící. Trénink vedl Svíťa, začali jsem šiškovanou a potom následoval nácvik na maso s chráničema s důrazem na zmíněné yopchagi a dolmyo chagi. Následoval sportovní boj a boj bez pravidel, zakončeno strečinkem. Poslední hodinu (17:00 – 18:00) jsme měli trénink zase všichni dohromady a byl zaměřen na sebeobranu.

Po tréninku následoval již tradiční, teď už docela vyhřátý bazén. Vykoupaní a osušení jsme se postupně přesunuli k táboráku, kde jsme si “uvařili” večeři v podobě buřtů a klobás, doplněné vydatným množstvím zeleninky. Po večeři došlo na první Sonkal Open v ping pongu, které bylo hráno na jeden set do jedenácti a celkem jednoznačně se na prvním místě umístil Svíťa, za ním já a na pěkném třetím místě Šnáblík.

U táboráku jsme vydrželi sedět až do tmy a potom jsme se přesunuli do penzionu, kde jsme s ostatními vydrželi až do půlnoci. První odpadl pro změnu Svíťa, po chvilce ho následovali i ostatní. Přeci jen stehýnka už o sobě dávala vědět a tak jim bylo třeba dopřát spánek a regeneraci.

V neděli ráno jsme vyměnili klusání po lese za hromadnou rozcvičku na místním fotbalovém hřišti. Někteří odvážnější si dopřáli ještě před snídaní bazén. Po snídani bylo naplánované balení a opuštění pokojů. Dopolední trénink byl opět rozdělený na dvě a postupně i tři skupiny dle technických stupňů. Nejvyšší skupina měla na zahřátí lehké matsogi bez chráničů. Následovaly tuly, spíše vyšší dle pásků. Konec byl ve znamení tando matsogi, kde jsme nacvičovali obranu proti noži. Na úplný závěr tréninku měl Radek naplánované zkoušky na barevné pásky, kde si šestice vybraných pěkným výkonem dokráčela k vyššímu technickému stupni.

Bazének po tréninku nemohl chybět, po něm následoval oběd, čína s rýží.

Na odpolední trénink měl Radek naplánované hlavně focení. Jelikož jsme měli v plánu zúčastnit se odpoledne v Praze semináře, tentokrát s Martinem Zámečníkem, tak jsme se odpoledního tréninku nezúčastnili. Zvolili jsme relax u bazénu, opalování nebo spíše pálení a druhé kolo Sonkal open v ping pongu, které jsme tentokrát hráli na jeden set do 21 a podařilo se mi porazit sobotního šampiona Svíťu. Šnáblík obhájil pěkné třetí místo.

Pak už jsme jen naházeli batohy do auta a po rozloučení se s členy pardubického oddílu vyrazili směr Praha Chodov, tělocvična Campanus. Cesta se nesla v duchu téměř špionážní hry “Kup esíčka”. Ačkoli se nám tento úkol nepodařilo splnit, tak jsme si ze soustředění přivezli nakopané stovky yopchagi, bolavá stehýnka, ale i několik nových kamarádů a zkušeností z absolvovaných tréninků. Sousko jsme si velmi užili i díky vydařenému počasí.



Nábor do našich skupin probíhá po celý rok, jak pro děti, tak dospělé. Učíme bojové umění v jeho moderní formě - pro sport, sebeobranu, kondici i rozvoj osobnosti. Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (2)


Pavel Šnábl

vloženo 2.8.2016 v 5:54
a taky to, že neumim hrát pinčes

Martin Svitek

vloženo 1.8.2016 v 10:08
Jiří, tys prozradil, že jsem asociál, co pořád leží v posteli a čte si ;o)

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14