TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Sonkalácký průvodce nejen pro začátečníky
1.10.2019 / Nábor

Sonkalácký průvodce nejen pro začátečníky


Před novou tréninkovou sezónou jsme se pokusili dát do uceleného textu činnosti, kterým se oddíl a jeho členové věnují či mohou věnovat. Článek je kuchařkou pro nováčky, ale také pro již cvičící taekwondisty a taekwondistky. Dosti úvodu a pojďme na to:

1. Trénujeme

Když se chceme něco naučit a být dobří, musíme trénovat. U nás trénujeme pravidelně dvakrát týdně v pěti tělocvičnách. Navíc máme volné sobotní tréninky, a ještě speciální pro závodníky. Motto pro každého - Čím víc toho natrénuji, tím lepší mohu být.

Tréninky máme rozdělené dle technického stupně (pásku):

- začátečníci – bílé a bíložluté pásky se učí základy taekwonda, základní údery, bloky a kopy. Do tréninků začleňujeme hodně her a snažíme se rozvíjet základní pohybovou průpravu.

- pokročilejší – žluté až zelenomodré pásky se učí pokročilejší techniky rukou a nohou, základy sparringu (sportovního boje), kopy ve výskoku, základy sebeobrany. Tréninky jsou zaměřeny i jako příprava na závody. Doporučeny jsou minimálně chrániče rukou, zubů a doporučujeme helmu a chrániče nohou. Doplnění - žluté a žlutozelené pásky - základní výbava chrániče rukou a zubů. Zelené a vyšší - ruce, zuby a nohy, doporučujeme i holeně, suspenzor (chlapci) a helmu.

- pokročilí modré až černé pásky trénují sportovní boj, vyšší technické sestavy, sebeobranu i proti zbrani. Častěji trénujeme kopy ve výskoku a silové přerážení. Tréninky jsou více zaměřeny na závodní program. V této skupině jsou nutností kompletní chrániče na sportovní boj.
Rozpis tréninků v jednotlivých tělocvičnách máme v sekci SONKAL PRAHA - Tělocvičny - ZDE

2. Soustředíme se

Na soustředění jezdíme čtyřikrát za rok. Denní objem tréninků je 2-3 a jsou rozdělené dle technického stupně. Velká porce tréninků a cvičení přináší možnost se hodně zlepšit. Soustředění jsou výbornou příležitostí se více vzájemně poznat napříč našimi tělocvičnami. Především pro mladší a nižší technické stupně je zařazováno mnoho různých her a užijeme si spoustu zábavy i mimo tréninky.

Podzimní soustředění je určeno jako příprava závodníků na Mistrovství České republiky, ostatní soustředění jsou pro všechny členy.

3. Závodíme

V taekwondu se samozřejmě také závodí. Závodník by měl mít pravidelnou účast na tréninku, chuť závodit a zlepšovat se třeba i tím, že si doma procvičuje a zdokonaluje, co se na tréninku naučil.
Sonkal je dlouhodobě jedna z nejúspěšnějších škol v České republice.
Naše škola sama pořádá každý rok dvě soutěže, na jaře je to Sonkal open a v zimě Čertovský pohár. Tyto závody jsou výbornou možností pro všechny členy oddílu od žlutého pásku vyzkoušet si závodní atmosféru a získat cenné, nejen závodní, zkušenosti.

Dále se účastníme národních soutěží, jakou jsou – Pohár Českého svazu Taekwon-Do ITF, Czech Open a Mistrovství České republiky a také se pravidelně účastníme mezinárodních klání. V poslední době se naši závodníci podívali do Skotska, Slovinska, Ruska, Slovenska, Bulharska a Rumunska.

Jako vrcholový prvek pro závodníka je členství v reprezentaci České republiky s účastí na Mistrovství Evropy nebo světa. Naše škola má kontinuálně členy v reprezentaci od roku 2000, v současné době je to 7 členů.

Naše závodní výsledky máme v SOUTĚŽNÍ SEKCI - ZDE

4. Rozvíjíme se

Tradiční součástí procesu výuky bojových umění je zvyšování technického stupně (pásků). S každým novým páskem přichází něco nového, co se mohu naučit. Nejdříve jsou to techniky a technické sestavy, potom základy řízeného boje až po boj volný, přerážení desek silově i ve výskoku, sebeobranu a sebeobranu proti zbrani.

Na každé zkoušky je důležitá poctivá příprava. Je nezbytné naučit se nové techniky, jejich význam a provedení, nacvičit krokové boje, a najít si na to odpovídajícího partnera do dvojice. Před každou zkouškou prochází všichni uchazeči nejprve tzv. oddílovým přezkoušením, kdy zacvičí kompletní zkouškový programu - TAEKWON-DO - Výuka TKD - ZDE.

Aktuálně máme zkoušky na barevné pásky čtyřikrát do roka.

5. Ukazujeme okolí, co všechno umíme

Jako součást propagace oddílu se několikrát do roka zúčastníme exhibičních vystoupení, která většinou probíhají v okolí našich tělocvičen. V ukázkách se nezaměřujeme jen na demonstraci toho nejlepšího v provedení černých pásků, ale rádi dáváme příležitost i nižším páskům.

6. Jdeme s dobou, zajímáme se

Všechny informace o aktuálním dění v naší škole máme na www.sonkal.cz, FaceBooku, Instagramu a YouTube kanále. Na www stránkách máme sekci pro členy oddílu a jejich rodinné příslušníky, kde po registraci najdeme informace o závodech, exhibicích, soustředěních a jiných oddílových aktivitách s možností vyplnit online přihlášku na jednotlivé akce. Důležitý je i proaktivní přístup členů oddílu i rodinných příslušníků a zájem o akce pořádané oddílem, stejně jako komunikace s trenéry v jednotlivých tělocvičnách.

Na našich stránkách máme také velkou výukovou sekci, kde je možné najít všechny sestavy jak ve formě videa, tak každou techniku s jejím popisem nafocenou ze 4 stran. Najdeme tam popis a videa jednotlivých kombinací pro krokové matsogi a také zkouškový program na jednotlivé pásky.

Zároveň dokončujeme aplikaci na mobilní telefony se systémem android, která nabídne v mobilní formě zmíněnou výuku sestav. Aktuálně lze stáhnout pracovní verzi.

7. Naše členy podporujeme

Členové našeho oddílu mají možnost zakoupit si vybavení pro trénink (chrániče, doboky, švihadla,...) stejně jako oddílové soupravy a oblečení. Pokud se rozhodnete zakoupit vybavení sami doporučujeme, abyste nákup konzultovali s našimi trenéry. Materiálu a vybavení je nabízeno mnoho značek a ne všechny jsou kvalitní. A hlavně pro soutěže a trénink existují dost zásadní pravidla, což může znamenat, že některé značky/modely nebudete moci používat!

Na závodech, exhibicích a zkouškách jednotlivé výkony natáčíme na oddílové kamery a zachycujeme foťáky, máme tedy možnost své výkony zpětně prohlížet a případné chyby opravovat nebo třeba povedenou závodní fotku sdílet s kamarády a rodinnými příslušníky.

Pokud chcete vědět další informace, ptejte se na trénincích a nebo pokud chcete s taekwondem v Sonkalu začít tak se podívejte do Náborových informací.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14