TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Setkání s legendou
13.5.2019 / Seminář s velmistrem Kim Bok Manem2 komentáře

Setkání s legendou

Seminář s 85 letým velmistrem Kim Bok Manem

Boky, bez vlnovky, kopanec, meč, opačný nápřah, boky, historie taekwonda, apkumchi, sebeobrana, vějíře, s nožem vyzvu kohokoliv z vás, boky, lámání lokte, trhání ramene, zase boky, postoj, tlusté desky….

Tyhle slova mě napadají dva týdny po zážitku jednoho dne na semináři s velmistrem Kim Bok Manem v Brně. Se Šnáblíkem (Pavel Šnábl, III. Dan) jsme si den předtím zacvičili u nás v parku, popovídali u uklidňujícího nápoje a v sobotu ráno před šestou vyráželi do Brna. Na mé straně únava velká, ale těšil jsem se. Zážitek to byl velký, tak chcete-li, nahlídněte do mé hlavy:

Boky – při výuce taekwonda bazíruji na práci boků a jak se to tak často stává, na čem člověk bazíruje, to mu bývá opravováno. Styl velmistra KBM je výrazně založen na práci boků, umožněné rotací na apkumchi. V základních technikách, v kopech, v sebeobraně. Jejich provedení užití boků je velmi dravé a rychlé.

Bez vlnovky – velmistr KBM je kritikem vlnovky, kterou my bereme za nedílnou součást našeho stylu. Kritizuje pomalost pohybu, sílu u nás vytvářenou pohybem dolů on tvoří rotací boků. Je to k možná nekonečné diskusi, ale dává mi to smysl aspoň v té motivaci ještě víc pracovat právě na bocích.

Meč – víme, že Taekwondo je moderní umění sebeobrany beze zbraně. Ne však v případě KBM. Tvrdí, že zbraně jsou nedílnou součástí tkd. Co mě překvapilo a nutí k uvažování je jeho zmínka o tom, že právě zbraně souvisí s původní popularitou a boomem taekwonda, kdy na všech prvních exhibicích zaujala právě práce se zbraněmi. Já měl za to, že souvisí s pestrostí a kvalitou technik kopacích (a to, že druhotně i s určitou deformací našeho stylu směrem k užití nohou na úkor rukou) – možná bude pravda někde mezi tím. Ve stylu velmistra Kim Bok Mana, který se jmenuje Chun Kuhn Do Taekwondo se vyučují techniky s mečem, holí, obuškem, dlouhou holí, bajonetem, vějířem, nunchakami, kamami. Na pohled je to zvláštní, ale jakmile člověk vezme zbraň do ruky, tak to hned dává smysl. Byl to po loňském setkání s hopae pro mě další čerstvý zážitek a vítr do plachet, protože 20 let tříbím techniky beze zbraně. Mávat mečem je zábava, nejde mi to, ale každé zlepšení mi přináší požitek jako zlepšování se kdysi s bílým páskem.

Opačný nápřah - provedení některých technik je jiné, než u nás. Někdy by člověk řekl, že úplně naopak. Ale nedělám si z toho hlavu, neodnáším si pohled na věc, že něco děláme, jak děláme, protože se to tak učí. To je vnitřní odpověď na otázku „proč“ odpovědí „protože proto“. Vždy musím umět odpovědět navenek i sobě jaký má smysl vlnovka, proč napřahuji, jak napřahuji. Jaký má smysl pohyb, který dělám a i obecně proč cvičím a učím.

Boky – ty boky se mi pořád vrací, vážně to uměli. Možná se někdy na tu vlnovku soustředíme moc a to nám pohyb boků bere.

Historie taekwonda – velmistr Kim Bok Man výrazně pomohl Gen. Choi vytvořit Taekwondo, podílel se i na tvorbě mnoha sestav. Pořídil jsem si jeho knihu Taekwon-Do: Origins of the Art: Bok Man Kim's Historic Photospective (1955-2015). Hodně fotek, v popiscích občas překvapivé informace. Rád vezmu na nějaké soustředění a půjčím k prostudování.

Apkumchi – já na nich bazíruju, otáčení v sestavách, otáčení v kopech. Tady to jinak nešlo, nepoužití apkumchi nebyla jedna možná chyba, byla to chyba absolutní.

Sebeobrana – výrazně jsme cvičili sebeobranu, vyprošťovací techniky, obranu proti technikám s nožem. Myslím, že já i moji žáci cvičí hosinsul výrazně více, než většina taekwondistů. Ale s ukázaným systémem a precizností se nemůžu rovnat a je pro mě velkou inspirací.

Lámání lokte – byl to dril, techniky sebeobrany jsme cvičili asi hodinu v kuse, bez přestávky, pořád dokola, měl jsem pocit, že mám ruce o půl metru delší a klouby jako z želé, ale díky tomu mám šanci ty techniky v budoucnu zafixovat. Při tréninku si na ně vzpomenu snáz. Děláme to taky tak?

Postoje – na první pohled pro mě vypadaly postoje Chun Kuhn Do odfláknuté, krátké, jako by o ně nešlo. Jak jsem se mýlil. Postoje jsou kratší, než u nás. Měří se po stopách, v každém pohybu se postoj užívá, i v sebeobraně, velmi precizně, velmi přesně, velmi prakticky.

Kopanec - asi poprvé se mi stalo, že by mě někdo nakopl jako motivační prostředek. Velmistr nám dvěma osobně opravoval techniku sebeobrany, řekl „L- stance“, aby zdůraznil, že pro vytržení Šnáblíkova ramene mám použít niunja sogi. A mě se to nepovedlo. Velmistr to zopakoval ještě jednou – s výkřikem a podpořené nakopnutím. A už mi to šlo a nikdy to nezapomenu. U jiných by mi to přišlo nedůstojné, tady mi to nějak sedělo. 85-letý bývalý voják, šlachovitý sveřepý velmistr, přísný, ale s hlubokou touhou učit. Toho nakopnutí si vážím.

Tlusté desky – když si pročítám historickou knihu KBM, kde je nejtenčí použitá deska 1 palec (cca 2,5 cm), tak si vzpomínám na jeho zmínku o upřímnosti a pravdivosti cvičení a o tom, že nerozumí, proč lámeme ty tenké 1cm desky, že to není čestné.

S nožem vyzvu kohokoliv z vás – nejde zapomenout na velmistra stojícího na začátku semináře před nastoupenou tělocvičnou. Adekvátně věku dlouze, ale zajímavě povídal o tom, že nás chce zlepšit, dát nám inspiraci a pochopení. A podpořil to větou „ nemyslete si, jsem starý, ale kdokoliv z vás mě vyzvěte s nožem, ještě zvládnu zabít kohokoliv v tělocvičně“. Úplně jiné taekwondo, než co jsme zvyklí, ale velmi promyšlené.

Byla možnost s velmistrem Kim Bok Manem cvičit ve finále celkem 4 dny. My byli jen na jeden den, ale cítím, že mám hromadu materiálu na zapracování a už teď se těším, až se tomu v trénincích budeme opakovaně věnovat. Právě ve smyslu té upřímnosti a poctivosti cvičení.

Martin Svitek, V. Dan, Sonkal Praha




Semináře s legendami Taekwon-do nám pravidelně zpestřují náš trénink, je to jedna z našich motivací. Přidej se k nám a za pár let pojedeš s námi. Nábor do kurzů pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok - Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (2)


Martin Svitek

vloženo 17.5.2019 v 9:12
Dík Píďo, třeba si taky vysloužíš svojí kopačku ;o)

Pavel Zavadil

vloženo 14.5.2019 v 16:49, editováno: pida dne 14. 5. 2019 v 16:50
Pekny clanek Svito a vyslovene jsi mi ten seminar prodal. Priste se zucastnim...

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14