TAEKWON-DO
Home / 2010 / Sekce informujeme / Seminář „Technika rukou trochu jinak"
22.2.2010 / Seminář „Technika rukou trochu jinak"

Seminář „Technika rukou trochu jinak"

V sobotu 20. Února proběhl v tělocvičně na Černém Mostě oblíbený seminář, vedený Martinem Svitkem, tentokrát zaměřený hlavně na techniku rukou a také dost na výdrž, což asi nebylo původně v úmyslu, ale pro nás, bábovky, to byl docela záhul :-D. Sešlo se nás trochu méně, než bylo očekáváno, ale v počtu pěti lidí byl alespoň prostor k tomu, aby se Martin věnoval každému zvlášť, takže byl trénink o to intenzivnější.

Začali jsme jak jinak než zahřátím a protažením, poté jsme si dali pár kol lehkého

boxu, aby Svíťa viděl, co nám jde a co ne. Největším problémem asi bylo, že dost z nás mělo moc statický a neohrabaný postoj a tak jsme šli několik cvičení ve dvojicích zaměřených na stepping, úhyby do stran, pohyb hlavou a podobně. Teprve poté jsme se dostali k procvičování technik rukou, konkrétně k přímým úderům, hákům a zvedákům. Začali jsme tím „nejjednodušším“ a to přímými údery. V uvozovkách proto, že by člověk řekl, že na přímém úderu není co zkazit, bohužel jsem záhy zjistil, že ho dělám skoro úplně špatně. V mém provedení jsem byl nestabilní a v úderech chyběla síla, ale tyto chyby se mi podařilo téměř opravit. Háky byly ještě o něco horší, protože se jedná o techniku v taekwondu méně používanou a ne moc často trénovanou. To samé platí samozřejmě i pro zvedák, který jsem já osobně trénoval úplně poprvé. Všechny tyto techniky jsme si řádně procvičili jak z přední, tak i ze zadní nohy a největší důraz byl kladen na v taekwondu všudypřítomný pohyb boků, který i těmto technikám dodává na síle a rychlosti. Během těchto nácviků jsme bouchali do rukavic soupeře a na konci tréninku přišla řada na lapy, na které jsme šli různé kombinace těchto tří technik. Nejnáročnější bylo pro každého kolo, kdy lapoval Svíťa, který nás vyhecoval k tomu, abychom bouchali pořádně. V tu dobu už bylo celkem dost hodin a tím pádem už nebyl čas na plánovaný hosin sool. To nicméně nevadilo, neboť jsme již byli všichni unavení a těšili se na oběd.



Pokud bych měl tento trénink zhodnotit, tak mohu říci, že byl pro mě velikým přínosem, zapamatoval jsem si mnoho užitečných věcí, teď zbývá jen procvičovat a procvičovat. Myslím si, že tréninky tohoto typu jsou velice užitečné z toho důvodu, že má člověk možnost naučit se i méně používané techniky, které v taekwondu jsou, ale většina taekwondistů je umí zacvičit pouze v tulech a dále se jimi nezabývá, protože se nehodí do matsogi. Taekwondo je ale uměním sebeobrany a právě v té se znalost těchto technik může hodit.



Pavel Šnábl

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14