TAEKWON-DO
Home / 2020 / Sekce přidáš se? / Příprava nejen na Mistrovství Evropy
6.7.2020 / Přípravný seminář nejen na Mistrovství Evropy

Příprava nejen na Mistrovství Evropy


Začátkem letošního roku mě vedoucí školy GBHS mistr Martin Zámečník oslovil s myšlenkou 4 přípravných seminářů sloužících jako příprava na dubnové Mistrovství Evropy v Praze. Byť to mělo být časově hodně našlapané tak jsem souhlasil, protože společná příprava se vždy hodí, a díky rozšíření i na modré a červené pásky to celé dostalo další rozměr.

Koncepce seminářů byla naplánována jako kombinace hostujícího instruktora a mistra Martina Zámečníka (v rámci jednoho dne každý jeden tréninkový blok). Prvního semináře pod vedením Milana Prokeše (vedoucí školy Velešín) jsem se kvůli kolizi s jinou akci nemohl zúčastnit, ale odezva byla víc než dobrá. Začátkem února proběhlo druhé pokračování, tentokrát s hlavním trenérem české reprezentace – Janem Mračkem. Na vlastní kůži si seminář zakusilo hned několik sonkaláků a sonkalaček.

Bohužel do třetího a čtvrtého bloku nám „vidle“ hodil Covid-19, ale byli jsme domluveni, že akce proběhne až se budeme moci vrátit k tréninkům, a nakonec bez ohledu na to, zda Mistrovství Evropy v Praze bude či ne. Ve druhé polovině května bylo jasné, že můžeme trénovat prakticky bez omezení jsme společně naplánovali termín třetího a čtvrtého bloku. Času bylo málo, což znamenalo, že oba bloky proběhly v rámci víkendu 13. a 14. června.

Sobotní dopolední blok obstaral mistr Martin Zámečník za mého asistování. Část to byla především technická (techniky a sestavy), ale velmi přínosná, protože Martinovi znalosti technik jsou velmi hluboké a mnohá doplnění historických kontextu v případě sestav dává cvičení další rozměr. V závěru došlo i na krátkou část pro sportovní boj, nicméně se tato cvičení dají použít i pro techniky a především sebeobranu.

Odpolední blok se odehrával pod mojí taktovkou, a od první domluvy seminářů, jsem měl v plánu zaměřit se na pohyb. Přestože venku po celou sobotu panovalo horké počasí, tak polední pauzu zpestřila velmi intenzivní dešťová přeháňka. To v tělocvičně zvedlo hodnotu vlhkosti až velmi blízko hodnotě 100%. Nebyl tak nejmenší problém se intenzivně potit i při sebemenším pohybu, a že pohybu bylo velmi mnoho :-D Od úvodních zahřívacích cvičení na atletických žebřících, přes cvičení ve dvojici na taktický pohyb v boji až po samotné nácviky sportovního boje. Velké finále bylo ve znamení krátkých, nicméně velmi intenzivních, kol boje!

Chtěl bych zde ještě jednou všechny účastníky pochválit za nasazení s kterým ke všem cvičení přistupovali! A poděkování patří i Ondrovi Faltinovi, který mi pomáhal jako demonstrátor různých cvičení.

Sobota byla za námi, ale na všechny čekal obdobný blok v neděli v podobě mistrovské kombinace – Martin Zámečník a Rostislav Kaňka.
Nedělní dopoledne obstaral opět Martin Zámečník kombinací technik, sestav a sportovního boje. Přestože se část osazenstva obměnila, tak i pro ty, kteří absolvovali sobotu byla spousta informací nová.

Odpoledne zajistil svými znalostmi a dovednostmi první český mistr taekwonda Rostislav Kaňka. Velmi energicky pojatý přístup k celému tréninku byl více než motivující a každý dostal spoustu oprav. Aby se modré a červené pásky „nenudili“ rozebrali jsme si je s Martin Zámečníkem do skupin a procvičili s nimi techniky z jejich sestav. Po krátké pauze se všichni oblékli do chráničů a společně pokračovali sportovním bojem. Opět jsme mohli nahlédnout a vyzkoušet zajímavá cvičení, obohatit i naše tréninkové jednotky o další varianty.

Pro celý víkend platilo, že to co nás baví, co je zajímavé a přínosné, nakonec uteče jako voda. Všechny čtyři tréninkové bloky měli intenzitu té sobotní dešťové přeháňky, ale opravy a znalosti v nás zůstanou velmi dlouho!

Za celý nápad uspořádat semináře patří velký dík mistru Martinovi Zámečníkovi a věřím, že se to brzy zopakujeme.

Chtěl bych ještě vyzdvihnout Jirku Faltina a další veterány, kteří se seminářů zúčastnili, protože jsou skvělým příkladem vytrvalosti a nezdolného ducha.

Určitě mrkněte na fotografie a videa, které zhotovil a připravil Alex Mach! A víte co? Příště si taky zacvičte!


I ty se můžeš zúčastnit Mistrovsví Evropy a světa! Prvním krokem je začít cvičit. Nábor do skupin pro děti, mládež a dospělé probíhá celý rok. Věnujeme se sportovní stránce taekwonda, sebeobraně a zlepšování kondice. Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14