TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce informujeme / Pot a dřina ve Svatoňovicích
21.8.2019 / Letní oddílové soustředění

Pot a dřina ve Svatoňovicích

Abychom přes léto nezapomněli Taekwon-Do, odjel náš oddíl jako každoročně na letní soustředění do Malých Svatoňovic ve východních Čechách. Oproti jiným ročníkům se však letos nekonalo koncem srpna nýbrž v polovině července a to v termínu od 13. do 21. 7. Zpočátku se cvičilo dobře, jelikož se nedostavily obávané vysoké teploty a dokonce trochu pršelo.
Později se však rtuť na teploměrech dostala poněkud výše, což mělo velký vliv na výkonnost. Přesto se většina cvičenců nevzdávala a hrdinně vzdorovala letním horkům navzdory propoceným dobokům či tričkám.

Alespoň dle mých pocitů nás v tomto roce cvičení na soustředění velmi vyčerpalo. Tréninky byly v obvyklém režimu. Dopoledne trénovaly nejprve nižší pásky od bílého až po zelený. Účastníci se rozdělili do čtyř skupin podle příslušného stupně a každou skupinu měl na starost jeden ze čtveřice trenérů, Tomáš Vodička, Pavel Zavadil, Honza Dvořáček a Jirka Novák. Tento trénink trval od 9:00 do 10:30. Následující hodina a půl náležela vyšší skupině od modrozelených pásků po černé pod vedením Ondry Vrábela nebo Martina Svitka, který ovšem z pracovních důvodů zůstal jen na první dva dny soustředění.

Odpolední tréninky se cvičily paralelně ve stejný čas a to od 15:30 do 17:30. Všechny nižší pásky si každý den střídala dvojice trenérů Tomáš Vodička/Honza Dvořáček a Pavel Zavadil/Jirka Novák. Vyšší stupně opět vedl Ondra Vrábel za asistence jednoho z trenérů nižší skupiny. Večerní tréninky byly opět dobrovolné s výjimkou prvního dne, jelikož se nekonal trénink ranní. Ještě první den, tedy v sobotu 13. července se před večerním tréninkem konalo přezkoušení našeho skvělého závodníka Ondry Faltina ke zkoušce na I. Dan. Přípravu rozhodně nezanedbal a předvedl parádní výkon. Trenéři, ačkoli přísní, jej na letní zkoušky pustili, takže se zřejmě na podzim budeme moci těšit na nový černý pásek v Sonkalu.

V úterý večer se místo tréninku konal táborák, kde si mohli všichni opéci nějakého buřta či chleba. To zajisté ocenili především hladovci, kteří si chodili pro druhou večeři a to kolikrát i těsně před večerkou. Samozřejmě u táborového ohně nechyběla ani kytara, takže o zábavu bylo jaksepatří postaráno.

Náročnou makačku nám přerušil středeční volný den, kdy se necvičilo, ale nikdo se rozhodně nenudil. Dopoledne jsme se šli fotit do nedalekého lesa a myslím, že se povedlo pořídit velmi pěkné snímky všech účastníků, které rozhodně najdete na našich stránkách. Odpoledne nás čekal přátelský turnaj v basketbalu, kterého se zúčastnilo velké množství nadšenců. Pro vítězné týmy mladší i starší kategorie čekaly letos dokonce i medaile, které poskytl sponzor, místní restaurace Salamandr.

Čtvrteční podvečer jsme se všichni sešli ve společenské místnosti ubytovny, abychom se podívali na promo video jednoho z našich předních závodníků Honzíka Veškrny, kdy jako hrdinný taekwondista přemohl dva chuligány, kteří jej napadli. Nejen on, ale i jeho dva padouši předvedli opravdu skvělé akční techniky, tudíž podívaná skutečně stála za to.

Na závěr soustředění proběhly tradiční zkoušky na barevné pásky. Předtím se ale v sobotu místo večerního tréninku konalo přezkoušení, které rozhodlo, kdo na zkoušky může a kdo ne. Přestože nakonec prošla dosti početná skupina, mnoho jedinců k postupu na vyšší technický stupeň připuštěno nebylo a někteří to nesli velmi těžce. Není však proč zoufat, jelikož budou mít další šance v příštím roce a já věřím, že se jim podaří své výkony mnohonásobně zlepšit. Záleží však pouze na nich. Všichni, kdo se ke zkouškám dostali, při svém snažení šťastně uspěli a tímto jim ještě jednou srdečně gratuluji. Doufám a rovněž věřím, že je to pro ně další krok a motivace ke cvičení a dalšímu rozvoji.

V neděli odpoledne po zkouškách následoval úklid tatami a dalšího náčiní, které nám sloužilo při trénování, a poté už jen sbalení posledních zbytků oblečení a odjezd směr Praha. Za mne mohu říci, že i přes obrovskou únavu a bolest při cvičení se soustředění velmi povedlo a snad si jej všichni účastníci užili nejen při cvičení, ale i mimo tréninky při odpočinku nebo při týmových hrách, které pro ně připravila Verča Holečková. Velmi pozitivní věc jistě je, že se po soustředění děti nevydaly ihned do školy, jako tomu je běžně, ale ještě je čeká výrazná většina prázdninového volna.

Každý, kdo na soustředění byl nebo ne, by však neměl opomíjet ani cvičení ve volných chvílích letních prázdnin, aby nevypadl z formy a v září na trénincích překvapeně nekoukal, co se kolem děje. Budu se s mnohými těšit na podzim na viděnou a rovněž na setkání na dalších soustředěních a snad i soutěžích v následujícím školním roce.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14