TAEKWON-DO
Home / 2019 / Sekce přidáš se? / Ondra Faltin v černém
6.8.2019 / Zkoušky na technické stupně DAN

Ondra Faltin v černém


Taekwon-do životní cesta Ondry Faltina odstartovala v září 2011, tehdy mu bylo 6 let. V neděli 4. srpna došlo na první velký mezník na této pouti - zkoušce na I. dan. Zkoušky jsou pořádány tradičně na závěr letního taekwon-do kempu s Velmistrem Hwang Ho-yongem a jsou jeho vyvrcholením. Tentokrát se zkoušky konaly ve středočeských Voticích a zkoušeni byli uchazeči o I. až III. dan.

Přestože se zkouška na černý pásek může zdát jako další v pořadí, tak má svá specifika a pocitově jde o hodně. Už jen svojí komplexností se liší od těch kupových. Adept by měl ukázat nejen fyzickou vyspělost, ale i psychickou odolnost!

Bohužel o obojím musím u mnoha adeptů pochybovat. Moje představy o technické vyspělosti by naplnilo alespoň solidní zvládnutí základních kopů se správně zformovanými úderovými plochami. Přestože se je učí od prvních tréninků, tak je považuji slušně řečeno nedostatečné! Stejně důležitým detailem je i správné zformování pěsti pro techniky úderu... Třešničkou na dortu (důležitou a potřebnou) by bylo, aby speciální techniky byly opravdu speciálními, tedy aby se vzdálenost mezi nekopající nohou a zemí nepočítala v centimetrech či dokonce v milimetrech!

Ale dosti žehrání pojďme si říci jak vypadal výkon našeho Ondráše. Sestavy předvedl na velmi slušné úrovni, ale nervozita dala průchod nedávno odstraněné chybě - pokrčené ruce v úderu. Speciální techniky na lapu jsou bohužel chabou náhražkou a bohužel díky velmi kluzké podlaze se zkouška omezila na pouhé dvě techniky. Dalším bohužel je u adeptů do 15 let absence silového přerážení. Dříve demonstrovali techniky alespoň na lapu... Toto by se do zkoušky mělo rozhodně vrátit! Osobně bych preferoval přerážení nejlehčí tvrdosti plastových desek. Bude se jednat maximálně o stejný ráz jaký absolvují závodnici při speciálních technikách na závodech, ale bude to pro ně větší výzva než lapa nebo vědomi - tohle dělat vůbec nebudu...

V teorii Ondra přes chaotický začátek odpovědi se nakonec dobral ke správné formulaci. Nicméně v hlavě mu asi neutkvěla moje poučka - na otázku an/bakat makgi si vždy nejdříve vyžádej někoho do dvojice :-D

Ondrovi gratuluji k dosažení I. danu a při další zkoušce přeji klidnější hlavu, která mu dovolí předvést celý svůj potenciál :-) Všichni mu budeme držet palce na srpnovém Mistrovství světa juniorů, seniorů a veteránů!


A co vy,kteří ještě Taekwon-Do necvičíte? Přidáte se k nám během září? Můžete začít cvičit v libovolné z našich tělocvičen - Černý Most, Petřiny, Horní Počernice, Hloubětín a Velké Přílepy. Jejich přehled najdete ZDE.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14