TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce informujeme / Okinawská inspirace
22.7.2012 / Seminář Okinawského karate8 komentářů

Okinawská inspirace

Jsem zarytě věrný taekwondu, ale pro dobré taekwondo musí být pestrý přehled. A tak jsem se přihlásil na otevřený seminář Oki
nawského karate (http://www.bujutsukan.cz/2012/05/mezinarodni-seminar-okinawskeho-karate/), ať pochytím něco zajímavého. Přece jen Gen. Choi taekwondo vytvořil na základě svých zkušeností právě s karate (ačkoliv stylem Shotokan) a Taekkyon, takže vlastně úplný nevěrník taky nejsem. V popisu semináře bylo, že je otevřen i pro ostaní styly, takže jsem čekal 30 karatistů a 15 lidí v teplákách, po přihlášení mi i přišlo podobné info, že Okinawáků je tolik a tolik a z ostatních stylů přijde asi 20 lidí. Zřejmě mi mozek fungoval na polovic, protože mi až v sobotu došlo, že ostatní styly jsou přece třeba taky karatisti. A tak jsem vešel do tělocvičny, kde bylo asi 40 lidí v kimonech a já v toboku. No, ale co, kdo se bojí, nesmí do lesa.
Nebudu to prodlužovat (kdo to má pak překládat) a napíšu v bodech, co mě zaujalo nejvíc a můžete se podívat na pár fotek a videí.

1. velmi akční a příjemně náročná rozvička, tedy potvrzení toho, co se snažím většinou učit a mám podloženo z více zdrojů. Před tréninkem žádné dlouhé výdrže v pasivním protahování na zemi, většinou dynamické cviky, v sestavách, s velmi silným specifickým dýcháním (snad trochu podobnému jógínskému udžají, kdo by znal) . Prostě je vám hned teplo. A na konci 3 krásné verze „kliků“ – kdo má tu smůlu, že pode mnou občas cvičí, tak si je určitě užije :o)

2. Velmi velký důraz se kladl na držení těla. Část jejich posilování a jediná kata, kterou jsme na semináři cvičili – Sanchin, se na toto zaměřují. Právě to, že jsem si velmi neuměle mohl opsat a zacvičit katu Sanchin a měl to štěstí, že do mě párkrát bouchli a srovnali mě, byla pro mě jedna z nejpodnětnějších částí semináře. Pro ty, co mají zájem se můžou podívat na to, jak kata vypadá v provedení Morio Higaonny, jednoho z nejznámějších představitelů tradičního karate (http://www.youtube.com/watch?v=kybxNOlnl20). Kdyby to někomu přišlo snadné, tak není a kdyby někomu ten dech přišel legrační, tak ať si vzpomene na náš a mimochodem, fakt je to hrozná dřina, nebýt tvrdohlavý, v půlce první katy bych to vzdal. V odkazu na začátku článku se můžete podívat na to, kdo seminář vedl, Kató Tomojuki sensei a právě sensei Higaonna jsou jedinými žáky Mijagi Aniči, ale na to už se proklikáte na webu, budete-li se chtít něco víc dozvědět, je psán do karate mnohem zasvěcenějším člověkem, než jsem já. Asistovalo mu 8 asistentů s 3. až 8. Dany a všichni cvičili, všichni se hýbali velmi pěkně a vypadali nebezpečně a většině bylo kolem těch 50 let.

3. Tradiční posilovací nástroje jsou kapitola sama pro sebe, bohužel na tréninku zaměřenému právě na toto jsem nebyl, protože se vdávala jedna víla a já to chtěl vidět. Postavy většiny tradičních karatistů v prvních řadách, ale naznačovala, že vážně dost posilují a to ne pro oteklé svaly, ale pro funkční sílu. I tahle část se mi moc líbila a byla inspirativní.

4. Z Kató senseie vyzařovala taková ta nebezpečná klidná a kompaktní síla jako třeba z našeho velmistra Rhee Ki Ha. Krom toho, že i ve svých 61 letech se hýbal vážně krásně, tak si pamatuju hlavně tyto 3 věty. „Na rozdíl od sportu v bojovém umění se nechodí do důchodu, takže cvičte tvrdě, ale moudře tak, abyste mohli cvičit celý život.“ „Technické stupně jsou až to poslední, hlavní je bojové umění, číslo Danu vedlejší.“ „Kromě bojové části má karate i tu nebojovou a tu musíme tříbit pro denní život.“ (Poslední citát si přeberte jak chcete, ale platí rozhodně i pro taekwondo).

Koukněte na pár fotek ze závěrečné exhibice a koho by to zajímalo, tak víc třeba na živo.

Svíťa (Martin Svitek, III. Dan)
Tagy:

Komentáře (8)


Martin Svitek

vloženo 15.8.2012 v 8:49
Dám příště vědět Vóďo, teď jedu na jednu akci v sobotu, zase pak povyprávím a na nějakou vhodnou tě vezmu s sebou.

voda

vloženo 14.8.2012 ve 20:36
Pěkný článek Svíťo, moc rád bych s tebou na nějaký takový podobný seminář z jiných stylů zašel.

Martin Svitek

vloženo 5.8.2012 ve 20:19
Banesto: Amen.

Ondřej Vrábel

vloženo 27.7.2012 v 8:55
Alane neboj budeme v tom urcite pokracovat. Jen si uvedomte, ze pytel, t-ki stojan, wirok stojan, lapy, vyrazece si muzete vytahnout sami. Ukolem trenera tkd je, aby s technickym (paskovym) rustem, rostla umerne i samostatnost taekwondisty. Rozhodne je chyba, kdyz cerny pasek prijde na volny trenink a vypada jak ztracene 3 lete dite v nakupnim centru...

alan

vloženo 27.7.2012 ve 4:25
Ano Svíťo, díky za ně, k mému potěšení ani ruce nebolí, spíše jsou celé unavené, ale to je spíše z toho boxování. Mam v plánu, rád bych přemluvil Ondru na každém sobotním tréninku k takovému pytlovému šílentsví. Těď zkusím to břicho - spodní šikmé horní.

Martin Svitek

vloženo 26.7.2012 ve 23:16
Doufám, že tě kliky bavily...

Martin Svitek

vloženo 26.7.2012 v 7:59
Alane, každý seminář nebo cvičení s kamarády z jiných stylů mě někam posune, ovlivní to jak vedu tréninky. Takže to poznáš na prvním tréninku, který si pode mnou zacvičíš ;o)

alan

vloženo 25.7.2012 v 7:49
To zní moc pěkně, kdy začneme? Má vážně zájem. díky

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14