TAEKWON-DO
Home / 2013 / Sekce informujeme / Nové petřinské Dany
10.12.2013 / Zkoušky na technické stupně DAN

Nové petřinské Dany

Bohužel se nejedná o jména nových členek oddílu. To nám jen na Petřinách přibily další dva černé pásky, což je, doufám, ještě lepší zpráva. Jejich držiteli jsou Jirka Novák a já (Honza Dvořáček). Zkoušky proběhly v neděli 8. prosince 2013 rovněž v Brně ve sportovní hale Kampus.
Ráno jsme se probudili kolem 7:40. Přišel nás vzbudit Odra Vrábel. Rychle jsme sbalili naše věci, jenom na Jirku jsme museli chvíli čekat (příště bude vstávat o hodinu dřív), a poté se všichni tři odebrali na snídani. Snídaně byla celkem slušná, na výběr bylo několik druhů jídla. Po skončení snídaně jsme se odebrali k autu ještě společně s Vóďou a Janou Vodičkovými, které Ondra musel dopravit na nedaleké vlakové nádraží, odkud měli namířeno do Třebíče, aby shlédli jeden zápas v thaiském boxu.
Pak už následovala cesta zpět do sportovní haly, kde nás čekaly ony plánované zkoušky. Po příjezdu na místo jsme se opět odebrali do šaten a převlékli do Toboků. Pak následoval odchod do tělocvičny, kde započalo rozcvičování na následující výkon. V průběhu naší rozcvičky nás Ondra zatím zaregistroval u zkušební komise. Po kratším rozcvičení nás seznámili s průběhem a obsahem zkoušek, poté ještě následovala chvilka na protažení a pak už započaly řádně zkoušky.
Zkoušky probíhaly standardně, jak jsme všichni zvyklí. Celkem nás bylo 20 zkoušených, z toho 15 na první Dan a zbylých 5 na druhý Dan. První na řadu šli žadatelé o první Dan. Nejprve se provedl nástup, kde se řádně pozdravila zkušební komise, která byla ve složení Velmistr Hwang Ho Yong IX. Dan, Martin Zámečník VI. Dan, MUDr. Rostislav Kaňka VI. Dan a Ing. Milan Prokeš V. Dan. Následně jsme se všichni přesunuli mimo zkušební plochu a pak jsme byli postupně voláni po dvojicích.
První částí zkoušek bylo standartní cvičení Tulů. Někteří zacvičili precizní Tuly, jiní měli trochu obtíže, ale nikdo nepodal žádný tragický výkon. Dále následovalo Matsogi a sebeobrana (Hosinsool), při nichž nikdo nebyl zraněn. Následně se cvičili speciální techniky Tki, kde se přeráželi dřevěné desky, kromě žadatelů mladších 15 let, kteří všechny techniky prováděli na lapu. Žadatelé mladší 18 let kopali techniky na centimetrové desky, starší na dvoucentimetrové. Vybrány byly pouze tři techniky nopi apchagi, twimyo dollyo chagi a twimyo bandae dollyo chagi. Stejně tak byly vybrány tři techniky na silové přerážení, které uchazeči starší 18 let prováděli na dvě dvoucentimetrové desky. Tyto techniky byly sonkal you taerigi, yopcha jirugi a bandae dollyo chagi. Po jejich skončení se všichni uchazeči přesunuli na přezkoušení z teorie. Otázky pokládal nejen Velmistr, ale i ostatní členové komise. Otázky nebyly nijak záludné, ovšem nad některými se musel člověk trochu zamyslet. Každému uchazeči byla udělena pouze jedna otázka.
Po skončení zkoušek prvních Danů následovalo zkoušení Danů druhých, které se skládalo ze stejných částí jako u předchozí skupiny, akorát cvičili jiné Tuly a také prováděli jiné techniky při speciálech a silovém přerážení. Ihned po skončení zkoušení druhých Danů následovalo vyhlášení výsledků. Všichni uchazeči úspěšně prošli zkouškami a tři byli oceněni kravatou svazu za nejlepší výkon. Mezi těmito třemi nejlepšími byl dokonce i náš Jirka Novák, který předvedl nejlepší výkon z prvních Danů.
Úplně na konci došlo už jen na uklízení rozbitých i nerozbitých desek, kdy si každý účastník odnesl své, poté už jen odchod do šaten. Po převlečení jsme se s Jirkou a Ondrou odebrali do auta a vyrazili vstříc Praze s malou zastávkou v Mc Donaldu na oběd po zaslouženém výkonu.
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14