TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce informujeme / Návštěva Znojma, nejen na okurky
1.10.2012 / Seminář s Velmistrem Choi Jung-hwa3 komentáře

Návštěva Znojma, nejen na okurky

V sobotu 22.9.2012 se nás hrstka pěti odvážných, jímž se zachtělo v sobotu vstávat kolem páté hodiny ranní, vypravila do nedalekého Znojma (cca 200 km). Tamější ITF pořádala tohoto dne mezinárodní seminář se synem zakladatele Taekwon-Do, Jung-Hwa Choiem.

Vyráželi jsme asi o sedmé hodině ra

nní z Opatova. Cesta proběhla bez potíží a byla celkem příjemná, tam i zpět (nevím, jak pro Ondru, který řídil, jelikož docela pršelo, ale neztěžoval si :-) ). Na místo konání jsme dorazili v předpokládaný čas asi 9:30, takže bylo dosti času na převlečení se do doboků a lehké rozehřátí.

Na semináři bylo podle mého odhadu okolo 200 návštěvníků z různých zemí. Itálie, Německo, Chorvatsko, Irsko, Česko… dál si nepamatuju:-). Seminář začal kolem 10:00 a započal úvodní rozcvičkou, jíž vedl jistý slovenský mistr, jméno, bohužel, nevím. Byla to rozcvička celkem náročná, a jelikož jsem díky svým ztuhlým a bolavým nohám tam byl jako největší důchodce, byl každý můj pohyb utrpením. Poté jsem se ale lehce rozhýbal a dalo se to zvládnout.

Seminář byl zaměřen, spíše než na cvičení, více na povídání. Zacvičila se určitá technika nebo nějaký tul a velmistr Choi upozorňoval na chyby, které v nich zahlédl. První technika byla annun so ap joomok jirugi. Zde velmistr Choi upozorňoval především na to, že mnoho lidí v této technice provádí zpětný pohyb ramenem bouchající paže. Další technikou byl kop apcha busigi. Při tréninku tohoto kopu preferoval Choi chůzi vpřed místo namístě. Při chůzi vpřed se totiž mnohem lépe využije plná váha těla, která se vloží do kopu.

Následovaly tuly. Zacvičili jsme určitý tul, poté se posadili kolem Choie do kruhu. On vybral tři až pět dobrovolníků, kteří tul předvedli, nejprve celý samostatně, pak na počítání. Choi opravoval chyby a nutil nás kolem sedící, abychom se je snažili objevit rovněž.

Na závěr jsme byli rozřazeni do skupin, každá dostala vyrážeč a trénovali jsme kopy apcha busigi a dolyo chagi a zkoušeli využít celou váhu našeho těla, jak nám bylo již předtím několikrát řečeno. Byla to docela zábava.

Jak celkově hodnotím seminář:
Trochu mě zklamala nechvalná organizace, např. když se téměř na konci semináře Choi věnoval pouze druhým a vyšším Danům. Ostatní jsme tam pouze asi 15 – 20 min postávali a nikdo se nám nevěnoval. Druhá věc byl špatně zajištěný překlad. Slečna, coby tlumočnice, se úplně nechytala a vždy z rozsáhlé Choiovy věty přeložila pouze pár slov. Není to ovšem její chyba, tlumočit je opravdu složitá věc. Já bych na tom byl stejně. Naštěstí se pak tlumočení ujal pan Zámečník a po něm jeden ze znojemských cvičenců, kteří již věděli co a jak.
Zase něco pozitivního, nadchly mě Choiovy myšlenky a jeho postoj k výuce. Např. aby se člověk dále rozvíjel v Taekwon-Do, musí si s druhými pomáhat a podporovat se navzájem, namísto snažení se někoho předběhnout. Buď se budeme vzájemně předbíhat a nikdo z nás se nezlepší, nebo si budeme pomáhat a zlepšíme se všichni.
To je vše z mých postřehů, které jsem si ještě stihl zapamatovat:-).

Jan Dvořáček
Tagy:

Komentáře (3)


Ondřej Vrábel

vloženo 25.9.2012 ve 13:32
S tou skupinovkou je to dost lame.... Jdu to opravit

Martin Svitek

vloženo 25.9.2012 ve 13:14
A v top fotkách jen skupinovka jinýho oddílu, Sonkalu ne. Vymyslím víc možných důvodů proč to tak je...

Miroslav Novák

vloženo 24.9.2012 ve 20:06
To musela byt zajimava akce.
Btw. moc pekny fotky.

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14