TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce informujeme / Krásná tečka za tkd víkendem aneb trénink s Eugenijem Piksaevem
5.4.2012 / Eugenij Piksaev3 komentáře

Krásná tečka za tkd víkendem aneb trénink s Eugenijem Piksaevem

Už dlouho jsem vám nemotal hlavu závorkovým povídáním, tak tady jedno máte ;o)
Po Czech Openovém víkendu by si člověk zasloužil trochu odpočívat, tak jsme tuto sobotu měli matsogi seminář (který fakt bolel), v neděli zkoušky na Dany (ono tři hodiny čučet taky není žádná sranda) a seminář s (vel)Mistrem. Po zkouškách mě a Toma Kubu (big boss Il Kyok Náměšt nad Oslavou, přezdívaný Tvrdý, protože je to drsňák) oslovil Martin Zámečník, že je tu na návštěve Eugenij Piksaev - reprezentant z Ruska, několikanásobný medailista z MS, osobní žák mistra Pak Bong Doka a vlastník jedněch z nejrychlejších neasijských rukou, co jsem kdy viděl. A to je stejně starý jako já (ano ano, troška závisti :o) ). Eugenij vypadal trošku zaskočený tím, že má vést trénink, dost zaskočený tím, že pro 9. kupy až IV. Dany a akurátně zaskočený tím, že mluví jen rusky. Naštěstí byl v centru přítomen Marinátor (Marina Baranová) a ikdyž zaskočeně, tak postupem času plynně překládala, i vtipná byla. Trénink nebyl vůbec zajímavý náplní, cvičili jsme základní techniky a projeli tuly do I. Danu. Co se nám Eugenij snažil předat bylo zpevnění celého těla a správný výdech v jednom okamžiku. To každý ví, že tak má být, jenže zkuste ho napodobit. Začali jsme obyčejným úderem v narani sogi, nejdřív jen volný pohyb ruky, pak volný pohyb ruky a jen posledních pár centimetrů techniky maximální rychlost a zpevnění, pak 10x technika ostře. Hlava to chápala, protože to Eugenij ukazoval. Tělo to nedělalo, protože je lemra líná. A tahle idea se táhla celým tréninkem, nic víc, nic míň, ale o co jiného než maximální energii nám ve fyzické části taekwonda jde. Musím říct, že způsob, kterým Eugenij vytváří ten ohromný švih, podle mě (s veškerou úctou), není úplně správně. Cvičí to stejně i hromada závodníků z Koreje, Ruska a vůbec východu. Na konci techniky jim jde tělo proti rukám a tak sice technika vypadá energičtěji, ale jsem přesvědčený, že výsledná síla nesměřuje tam, kam by měla. Že si vizuelně sílu přidají, ale reálně by technika bolela míň, než by mohla. Boky tedy nejdou před technikou v jejím směru, ale jsou v závěru v protipohybu proti technice....jako kdyby oštěpař házel oštěpem dopředu a přitom tělem couval.
My asi chceme kombinaci našeho a jejich, celistvost pohybu celého těla, tak jak učí velmistr Hwang a neuvěřitelnou energičnost trupu a rukou, tak jak ukázal Eugenij (a já když se o to snažil den na to před žáky na Petřinách, tak mi bylo ze mě trochu do smíchu a trochu do pláče, ale snad to za pár let půjde, včera jsem to zas zkoušel v lese. ...a zas to nešlo, ale kde je vůle, tam je cesta :o) ). Eugenij sám toto přiznával, že zná hromadu českých reprezentantů a že vidí, že mají v technice hromadu síly, ale zpevnění a přesnost mají lepší rusové a to se rozhodčím líbí. Tedy, že to správné nemusí být vždy to, co vyhrává. A že chce v Rusku pohled na věc pomalu měnit.

Na konci tréninku se jedna z nás zeptala, co je jeho recept na tak neuvěřitelnou rychlost rukou. A tady je ten tajný recept: začal cvičit v 11 letech a až do 22 let věku nic nevyhrál, sportovně nic nedokázal. Pak začal cvičit s Mistrem Pak Bong Dokem, individuálně, jeden na jednoho a trvalo to, ale po třech letech se dostavily první úspěchy. To mě na sabom Piksaevovi zaujalo nejvíc, 11 let cvičení je doba, kterou vydrží málokdo a on se pak rozhodne, že je potřeba něco změnit a místo výmluv to udělá. Možná i proto si, Sonkaláci, važte Ondry, který je téměř každou sobotu k dispozici na volném tréninku a učí a opravuje, ten kontakt žák:učitel - jeden na jednoho je něco, co vám dá opravy, které hromadný trénink nemůže. Stejnou možnost máte na každém soustředění...

Aneb další zážitek, který mi ukázal, že toho moc neumím. Je těch zážitků poslední dobou celkem dost.

Děkuji tímto sabom Piksaevovi za velmi podnětný trénink (a omlouvám se za můj přinaštvaný výraz, ale ten já mám vždycky, když mě něco zaujme a přemýšlím o tom) a sabom Zámečníkovi za to, že mě přes moji občasnou drzost a zvláštnost na tyto akce zve. Vážím si toho.

Hezky se namotivujte :o)
YouTube video

Carpe diem.

Svíťa (Martin Svitek, III. Dan)
Tagy:

Komentáře (3)


mamba

vloženo 9.4.2012 v 19:46
Pěkný článek. To jak na konci každé techniky zpevní celé tělo asi nikdy nepochopím, ale vypadá to fakt úžasně. Mimochodem zajímavý zdroj videa .

voda

vloženo 7.4.2012 v 17:54
Určitě to musela být pěkná zkušenost, škoda, že jsem tam nemohl být. Jinak parádní článek.

Ondřej Vrábel

vloženo 5.4.2012 v 10:33
Hmm a ja si uzil 4 hodinove sezeni na Rade svazu. Trenink musel byt super, skoda, ze jsem o nem nevedel...

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14