TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce závodíme / Jirkův pohled na juniorský šampionát
30.8.2012 / 10. juniorské a 5. veteránské mistrovství světa2 komentáře

Jirkův pohled na juniorský šampionát

Tak mám za sebou svoje první juniorské Mistrovství světa 2012 v Talinu. V Talinu je spousty památek a je to krásné, civilizací nezkažené pobřežní město. Moc se mi tam líbilo. I závody byly velice atraktivní. Spolu s několika státy jsme bydleli v hotelu Dzingel [džingel] s krásnou zahradou se dvěma altánky a jinými dekoracemi. Do haly, ve které se odehrávaly závody, jsme jezdili několika autobusy. Do autobusů jsme chodili dříve, abychom si zabrali místa k sezení. Jezdili jsme totiž úplně plní a pak jsme si neměli kam sednout. Hala byla pěkná, moderní, ale celkem malá na to, že se tam konalo Mistrovství světa. Výjimečné to tam bylo aspoň vyvýšeným ringem, se kterým jsem měl možnost setkat se poprvé, označený jako ring 1. Bylo celkem pět závodních ringů a jeden na speciální techniky a silové přerážení.
Byl jsem vybrán jako jednotlivec v kategorii “tul”. Moje kategorie byla jako první a to na ringu č. 1, tudíž na vyvýšeném ringu. První zápas jsem šel s Kyrgystáncem. Byl jsem dost nervózní, ale nakonec jsem zacvičil své dva nejlepší tuly v životě (Ge-baek a Hwa-rang). Bohužel jsem prohrál, ale i tak jsem se svým výkonem byl spokojený. Podle mnohých jsem cvičil lépe než soupeř, ale výsledku možná pomohl fakt, že jeho styl byl bližší třem z pěti rozhodčí z Asie. Nad tím nám ale nezbývá než jen pokrčit rameny a snažit se dál.

Byl jsem také vybrán jako jednotlivec v kategorii “Matsogi -75kg”. S hubnutím a udržením si své váhovky jsem problém neměl, protože mám dostatečnou flákačskou rezervu :-). V prvním kole jsem se utkal s Ukrajincem na ringu č. 3. Byl jsem také nervózní, ale byl jsem dosti připravený z našich soustředění. Bohužel jsem nenacvičil jednu a to nejdůležitější věc. Udržet si svůj vlastní styl boje. To je moje slabina, na kterou jsem doplatil jak na Mistrovství Evropy, tak na Mistrovství světa. To je hlavní věc, na kterou se chci v blízkých trénincích zaměřit. Na začátku zápasu jsme se jenom tak oťukávali a zkoušeli, ale naneštěstí jsem začal do soupeře “zajíždět” rukama. A to nebylo dobré. Hned v polovině první poloviny zápasu jsem dostal dělovku do krku, až se mi chtělo zvracet. Říkal jsem si „Né, vydržím to do konce”. Od této části zápasu šlo všechno dolu. Fyzička šla jako první a s ní všechno ostatní. Byl jsem unavený, svaly se mně nedokázaly dostatečně okysličovat a hned mě kleslo i odhodlání do boje. Na konci první poloviny zápasu jsem začal cítit “pálení” stehen. Naštěstí nastal poločas, takže jsem si odpočinul. Bohužel jedna minuta mi nestačila na zregenerování svalů a pokračovat v plné síle. Vstoupil jsem do ringu a doufal, že to překonám. Ale taková únava se nedá překonat. Svaly mně jednoduše “odešly”. I přes tu únavu jsem se snažil poslechnout rady mého kouče a dělat kombinace, protože jsem útočil jednoduchýma základníma technikama, které soupeř snadno obešel. Udělal jsem pár kombinací a hned jsem soupeřův náskok začal dohánět. Bohužel už mě nezbyl dostatek energie na obohacení zápasu a dohnání soupeřova náskoku. Opět se mi nepodařilo uspět. Ale pochopil jsem, že se musím více šetřit a soustředit se na kombinace a různé fígle.

V týmovém matsogi jsme šli první zápas s Bělorusy. První dva zápasy jsme prohráli. Stav byl 4:0 na body. Pak jsem nastoupil já. Už před zápasem jsem si říkal, ať si držím svůj styl a jedu takticky. To se mi, ale naprosto vypařilo z hlavy ve chvíli, kdy jsem byl připraven v chráničích na ringu. Naštěstí mi jeden člen našeho týmu, Honza Radina, upozornil a poradil, ať si jedu svůj styl. A tehdy se mě to všechno vybavilo. Díky jeho radě a tomu, že jsem to měl v hlavě, jsem byl mnohem soustředěnější a klidnější. Nastoupil jsem proti o něco menšímu klukovi, který byl ale velice rychlý. Během zápasu už jsem opět chtěl udělat netaktické věci, kterými bych pravděpodobně ztratil body. Ale ve chvíli, kdy jsem chtěl útočit, i když jsem měl bodový náskok, mně kouč poradil, co mám dělat. Říkal: „Nic nedělej! Počkej si na jeho útok!”. Já ho poslechl a od té doby jsem si se soupeřem hrál, jako na tréninku s nízkými pásky. Rozebíhal se do mě a jediné, co jsem dělal, bylo, že jsem dával hák z přední ruky a s úhybem do strany. Zápas byl perfektní. Začal jsem obracet skóre týmů. I další náš člen svůj zápas vyhrál a tím jsme dorovnali na 4:4. Nakonec jsme, ale v posledním zápase neuspěli.

Týmové sestavy se nám nevydařili tolik jako na Mistrovství Evropy a ve druhém kole s Korejci jsme prohráli.

Týmové speciály jsme dali velice úspěšně. Bohužel já jsem svoji techniku nedokázal zdolat, i když jsem na to po soustředění měl. Měli jsme hodně bodů, ale naneštěstí tým Tajikistánů měl stejný počet součtu centimetrů z technik a rozeskakovací technika o zlato bylo „nopi-chagi“. Tu ovšem náš člen přes své zranění nedokázal zdolat a nakonec jsme skončili na druhém místě.

Když jsem viděl zahájení Mistrovství světa, byl jsem mile překvapen. Závěr byl velice povedený několika finálními zápasy, scénkami a různými představeními. Byla tam taková „Fireshow“, která spustila požární poplach, a byli jsme donuceni odejít. Předávání pohárů a medailí se nakonec odehrávalo venku před halou na parkovišti, čemuž jsme se dosti smáli. Jsem, ale ze závodů velice nadšený, protože jsem opět poznal novou zemi a pěkně si zacestoval. Po příletu do naší rodné země už mě čekala má opatrovnice :-).


Prohlédněte si kompletní foto sadu z Mistrovství světa juniorů a veteránů v Talinu. Brzy připravíme i nějaké zajímavé video.

Za pořízení fotografií děkujeme Petru Poklopovi a dále členům reprezentace.
Tagy:

Komentáře (2)


Tomáš Vodička

vloženo 7.9.2012 v 18:43
Pěknej článek .

Martin Svitek

vloženo 6.9.2012 ve 14:19
Hezkej článek na ufona

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14