TAEKWON-DO
Home / 2006 / Sekce závodíme / Informace, výsledky, fotografie a videa
26.7.2006 / 7. juniorské a 2. veteránské Mistrovství světa

Informace, výsledky, fotografie a videa



V metropoli Bulharska, Sofii, se na konci července uskutčnilo již 7. juniorské a 2. veteránské mistrovství světa. Velkého nárustu počtu závodníků zaznamenal především veteránský šampionát. Mistrovství se zúčastnilo na 60 zemí a na naplnění kategorií to bylo velmi znát.
Sonkal měl v Sofii dvojnásobné zastoupení - v barvách českého reprezentačního týmu se svého prvního startu na juniorském mistrovství dočkala Linda Deutschová a ve sboru rozhodčích byl i Ondřej Vrábel.

Poprvé v historii světových šampionátu se před jeho konáním uskutečnil speciální seminář rozhodčích, který byl zaměřen na sjednocení rozhodcovských standardů a upřesnění specifik v nových pravidlech. To znamenalo, že příjezd do Sofie byl pro Čechy rozdělen na dvě etapy. V sobotu z pražské Ruzyně o

dlétla trojice mezinárodních rozhodčích MUDr. Rostislav Kaňka, Bc. Zbyněk Mácha a Ondřej Vrábel. Samotný seminář proběhl v neděli a v pondělí.

Výprava českých reprezenantů a realizačního týmu se z České republiky vydala v pondělí, aby přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko dorazila v úterý do místa konání šampionátu.



Ve středu čekala všechny závodníky kontrola váhy, realizační týmy porada kaučů a rozhodčí krátká porada. Odpoledne bylo ve sportovní hale připraveno slavnostní zahájení celého turnaje jehož součástí byla exhibice korejského demo týmu. Fotografie z exhibice najdete mezi ostatními fotografiemi a video záznam najdete ve videogalerii.



Ve čtvrtek ráno se již naplno celé Mistrovství rozběhlo na plné obrátky, na pěti zápasištích probíhaly zápasy v technických sestavách juniorů, juniorek, veteránů a veteránek. Do těchto bojů zasáhla i Linda Deutschová a to v kategorii juniorky I. dan.
Linda postupně porazila soupeřky z Holandska, Norska a Skotska, čímž se probojovala až mezi poslední čtyři závodnice. V semi-finále narazila na reprezentantku koreje s e, kterou bohužel prohrála. Korejská závodnice byla jednoznačnou favoritkou celé kategorie a následné vítězství tyto předpoklady jen potvrdilo. Při pohledu na druhé semifinalové utkání mezi Ruskem a Argentinou bylo méně kvalitní a souboj Lindy s korejskou závodnicí lze označit za předčasné finále.

V kategorii juniorek II. dan nastoupila Aneta Merksbauerová, která předváděla rovněž velmi pěkné výkony, aby stejně jako Linda narazila v semi-finále na Korejku. Tu řádně potrápila, protože utkání nejprve skončilo remízou a v rozstřelu již Aneta prohrála. I v tomto případě to bylo předčasné finále, protože v druhém zápase závodnice Řecka a Argentiny byly slabší.

Honza Šesták procházel velmi pěkně největší tulovou kategorií (junioři I. dan) a v semi-finále narazil na velmi pěkně cvičícího závodníka Grónska, se kterým prohrál a získal stejně jako obě děvčata bronzovou medaili.

Po skončení sestav v divizi jednotlivců se pokračovalo soutěží týmů. V týmových sestavách patří česká republika již mnoho let ke světové extra třídě. Oba naše týmy dorazili po solidních výkonech do semi-finále, kde narazili opět na velmi těžkého soupeře, pro první den závodů dost tradičního, a to Koreu :-( Po zásluze oběma týmům patří bronzové medaile.





Páteční program měl ve svém itineráři sportovní boj veteránů na všech 5 zápasištích a na 6. disciplína speciální techniky juniorek. Ve speciálních technikách soutěžila opět Linda a vedle si velmi slušně. Techniky twimyo nopi ap chagi a twimyo dollyo chagi vyhrála, protože úspěšně zdolala nejvyšší výšky. Na twimyo bandae dollyo chagi se umístila na 2. místě. Twimyo dolmyo yop chagi není její silná technika a to se odrazilo v neuznání jejího pokusu. Poslední technika mohla zvrátit boj o první místo v její prospěch, protože v celkovém součtu ztrácela jen 1 bod a řecká závodnice měla nahlášenu daleko kratší vzdálenost. Přestože bez problému přelétla obě šerpy a kop byl do desky, ta však bohužel nepraskla a výsledkem byla neuznaná technika. Tuto techniku úspěšně nakonec nezdolala ani jedna ze závodnic, byť nejkratší vzdálenost byla 1,5m. První místo s 9-ti body patřilo tak řecké závodnici, druhé místo Lindě a 3. místo obsadila korejské závodnici.


Odpoledne byl na programu kongres mezinárodní federace Taekwon-do a pro závodníky to znamenalo volné odpoledne. Český tým se proto vydal na menší výlet do pohoří Vitosha. 30 minut jízdy lanovkou až nedaleko k vrcholu bylo hodně zajímavých :)



V sobotním dopoledním programu byl na pořadu sportovní boj juniorek a speciální techniky juniorů. Ve t-ki se představil Jura Hasík, ale bohužel se celkově umístil až na 4. místě se ziskem 3 bodů. O první místo probíhalo rozeskakování mezi závodníky Skotska a Koreje. Šťastnější nakonec byl skotský závodník. V této kategorii se bohužel na plno ukázaly všechny nedostatky nového systému soutěže ve speciálních technikách - techniky dolmyo yop chagi, bandae dollyo chagi a nomo yop chagi skákali všichni závodníci ze startovního pole. Rovněž je velmi smutné, když t-ki vyhraje závodník, který získá 1 či 2 body na technikách dolmyo yop chagi a bandae dollyo chagi s nastavenou výškou 180cm. Vítězem se tedy nestal nejvýše skákající závodník, ale ten, který měl nejlepší odhad svých možností. Tyto možnosti však byly hodně nízké :-((((( Můžeme jen doufat, že systém speciálních technik se do příštího mistrovství světa změní k předešlému systému.

Naše děvčata ve sportovním boji skončila 2x na 3. místě - Aneta Merksbauerová (poražena Korejkou) a Katka Boková, která porazila Ukrajinku, ale bohužel dle rozhodčích tento zápas prohrála.

V odpoledním programu pokračovaly zápasy juniorek a hlavně juniorů. Andrea Konečná získala 3. místo v juniorkách -64kg. Další bronzový kov přidal Standa Chmel (junioři -75kg, když v semifinále nestačil na závodníka z Ruska. Nejpříjemnější byl pro nás samotný závěr soutěžního dne, kdy Jura Hasík (junioři -69kg) prošel přes několik soupeřů až do finále, kde si poradil i s protivníkem z Tádžikistánu a stal se tak Mistrem světa ve sportovním boji.



Sobotní odpolední program začal exhibicí korejského demo týmu, která byla v některých částech stejná s tou čtvrteční, ale přibyly některé části (například praktická aplikace sestavy Sam-Il nebo závěrečné přerážení střešních tašek) a opět se bylo na co dívat. O kvalitě předváděných technik svědčí ohromující aplaus v hale. I tuto exhibici najdete ve videogalerii.



V neděli naši reprezentanti získali stříbrnou medaili ve speciálních přerážecích technikách juniorek (rozhodující techniku mezi ČR a Koreou skákala Linda Deutschová). Druhou medailí byl bronz juniorů rovněž z týmové soutěže ve speciálních technikách.

V poslední disciplíně, kterou byla sebeobrana, se bohužel ani jednomu z našich týmů nepodařilo obhájit dobrou výchozí pozici před finálovým kolem a skončili tak v sebeobraně bez medaile. V sebeobraně juniorek nastoupila Linda se svými kolegy a celkově obsadila 4. příčku. Hned 13 vystoupení najdete ve videogalerii.



Česká republika v konečném pořadí juniorského šampionátu obsadila 6. příčku s 1 zlatou, 2 stříbrnými a 10 bronzovými medailemi.





Výsledky české výpravy:

čtvrtek

3. místo - Linda Deutschová - tul juniorky I. dan

3. místo - Aneta Merksbauerová - tul juniorky II. dan

3. místo - Jan Šesták - tul junioři I. dan

3. místo - tým tul juniorky (členka týmu Linda Deutschová)

3. místo - tým tul junioři





pátek

2. místo - Linda Deutschová - t-ki juniorky



sobota

1. místo - Juraj Hasík - matsogi junioři -69kg

3. místo - Stanislav Chmel - matsogi junioři -75kg

3. místo - Kateřina Boková - matsogi juniorky +70kg

3. místo - Aneta Merksbauerová - matsogi juniorky -52kg



neděle

2. místo - tým t-ki juniorky (členka týmu Linda Deutschová)

3. místo - tým t-ki junioři



Čtyři nová video najdete ve videogalerii.

Tagy:

Komentáře (0)