TAEKWON-DO
Home / 2007 / Sekce informujeme / Fotografie z letního soustředění
24.8.2007 / XXVII. Oddílové soustředění

Fotografie z letního soustředění



Píše se 23. srpen 2007 a na cestu z Prahy se vydal v 9:30 autobus zabijáků z oddílu Taekwon-Do Sonkal Praha. Letos se na své letní soustředění vydali do jim již známé lokality v okrese Trutnov, Malé Svatoňovice. Letos tuto krásnou lokalitu navštívili již po páté. Po samotném příjezdu do Malých Svatoňovic zůstali stát téměř za samotnou cedulí. Na jediné příjezdové cestě ke sportovní hale a k ubytovně probíhaly vyprošťovací práce. Samotný příjezd k hale byl tím asi o půl hodinu později, než bylo původně v plánu. Po příjezdu se ubytovali a dali si pořádný kus žvance k obědu.

Začali s prvním tréninkem, kde byla trenéry stanovena pravidla pobytu a byly procvičen

y základní techniky. Během tréninku bylo procvičeno mnoho základních technik a samotných technických sestav, které bylo třeba osvěžit po již tak proflákaných prázdninových dnech. V závěru tréninku všichni cvičenci lehce zaposilovali, aby tak připomněli prázdninově odpočatým svalům co je to trénink TKD :-) Po večeři bylo volno na dovybalení se a sžití se s okolím. Po večerce všichni usínali s lehce unavenými svaly a dobrým pocitem.



Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku

Nutno podotknout, že já jakožto autor článku jsem nebyl první dva dny přítomen a přijel jsem až v pátek 24. srpna 2007. Ty dva dny jsem byl hostem na soustředění brněnských kolegů, u kterých jsem trénoval před příchodem do Prahy. Vzkaz pro brňáky: „jsem rád, že jsem Vás všechny zase viděl, zejména ty, které jsem letos viděl po 4 letech poprvé (jako doktora Nónu)“.



Pátek 24. srpna 2007, po vydatné snídani, o kterou se po celý čas soustředění starají kladenská děvčata Pavla Kšandová a Petra Mikulíková (díky holky máme Vás za to rádi), začal trénink rozběháním kolem tělocvičny a oblíbenou hrou „mrazík“. Během tréninku se pilovaly a pilovaly základní techniky a technické sestavy. Nedílnou součástí tréninku byly kopy a tříkrokový sparing. V odpoledním tréninku byla věnována pozornost na kopy na lapačky ve dvojicích a krokový sparing (tří, dvou a jednokrokový). V pátek do Malých Svatoňovic dorazilo vozem i mé již celkem unavené tělo, ale bohužel jsem nestihl ani večeři natož pak jeden z tréninků. Ehm, no, ta večeře mě mrzí víc. Prý bylo kuřátko, mňam. Jak já, tak všichni ostatní padli za vlast krátce po večerce.



Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku

Sobota 25. srpna 2007, stejně jako já tak téměř všichni vstali s tělem pěkně ztuhlým. Vyhlídky na den byli více než … no comment … Čekaly nás tři tréninky. Na tom prvním ranním jsme cvičili zkouškové technické sestavy, speciální přerážecí techniky ve výskoku na lapačky a stojany. Zaposilovali jsme si trochu v ramenou a odešli k pořádnému zápasu do jídelny. Odpolední trénink byl u obou skupin věnovaný nácvikům volného sportovního, popř. polovolného sparingu. U jedné skupiny pak ještě navíc technikám silového přerážení. Na konci tréninku jsme potrápili prsa a tricepsy. A váhavým krokem a urputným nasazením jsme zdolali nespočet schodů dělící tělocvičnu od ubytovny, abychom nabrali další energii na večerní trénink. Tento trénink byl věnovaný k volnému tréninku, procvičení technických sestav jednotlivců, zejména pak prvních, druhých, třetích a čtvrtých danů. Každý měl možnost si své techniky natočit na video a pak podrobně analyzovat.



Neděle 26. srpna 2007, opět jsem vstal s vědomím, že se bude opakovat sobotní triatlon. Na ranním tréninku po rozhopsání přes kužely u jedné skupiny se cvičily technické sestavy a krokový sparing, ano zase (opakování je matka moudrosti a jak se říká: „každodenním tréninkem se staneš mistrem“). U skupiny druhé se pozornost věnovala silovému přerážení a posilování břišních svalů (u obou skupin). Na druhém tréninku se skupina nižších pásků věnovala kopům na lapačky, kdy se naučila dvěma novým kopům, a následně na sparing. Druhá skupina vyšších pásků zamakala na zkouškových technických sestavách a z větší části se věnovala nácvikům sparingu a samotnému volnému sportovnímu boji. V závěru tréninku jsme si všichni pěkně zaposilovali a zničili si tak nohy. Hehe, dnes už asi není člen oddílu, který by neznal trénink po vzoru Jaroslawa Susky. Večerní trénink byl ve stejném duchu jako ten sobotní.



Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku

Pondělí 27. srpna 2007, tento den si hrstka šťastlivců a odvážných bláznů (pochopíte dále) vydala na výlet do Adršpašských skal. Bohužel se nepodařilo všechny účastníky letního soustředěni dopravit do Adršpachu. Nic méně se skupinka holek a skupinka kluků vydali třemi vozy do skalního městečka na výlet. Holky se dohodly na tom, že si udělají pár fešných fotek v dobocích, kde pózovali Ondrovi před objektivem. Zbytek výpravy se vydal na malou, ale celkem náročnou procházku po sklaním městečku. Byli jsme uneseni prostředím a atmosférou skalního městečka. Nicméně jsem na místo flákání se v Malých Svatoňovicích zvolili náročnou túru po pískovcových skálách a pískových adršpašských cestách. Nafotili jsme taky soustu fotek z naší náročné túry, které si můžete prohlédnout v galerii. Celé nedělní odpoledne bylo vyhrazeno pro přezkoušení zájemců o vyšší technické stupně, které se konají dne 28. srpna 2007 za účasti mezinárodního instruktora pro Českou republiku mistra Hwang Ho Yonga (8. dan).



Přináším malý report od účastníků letního soustředěni. Položil jsem všem stejnou otázku, jak se jim doposud líbí soustředění, co je nejvíce baví a co se jim na Malých Svatoňovicích líbí:



  • Filip (7 let, 8. kup): "… hmm je dobrý. Nevím, asi chodit na noční tréninky. Nevím, že tady je aspoň jedno hračkářství. Koupil jsem si tam jedno autíčko a půjdu si tam koupit asi ještě jedno, abych ho měl do sbírky."


  • Magda (13 let, 6. kup): "… no tak vzhledem k tomu, že jsem dva měsíce nic nedělala, tak mám všechny svaly namožený. No, až mi přijdou některý věci zbytečný pro vyšší pásky na nižším tréninku …No, baví mě technické sestavy, ale jako jenom ty naše! Na Malých S. (?) já fakt nevím jako."


  • Michal (10 let, 9 kup): "… dobrý je to, nevím, líbí se mi. Jsem na táboře, mám tady kamarády a můžu s nimi chodit ven a máme tu tréninky. Tak to nevím, ale je to takový zvláštní městečko."


  • Ota (21 let, 7. kup): "… dobrý, soustředění je famózně kouzelný. Libí se mi tady fakt moc. Nejvíce baví … no tréninky, jo klikovat a dřepovat a potom chodit do schodů. Na Malých S. (?) no v podstatě vůbec nic. Jak je tady čerstvý vzduch, tak mam pořád hlad."


  • Pavla (19 let, 4 kup): "… no dobrý, dobrý. No asi sestavy a bouchání do lap. Musí se mi něco líbit???“


  • Kristýna (24 let, 4 kup): "…soustředění je výborný, mě se tu fakt líbí. Protože pro mě je to odreagování … vzhledem k mé práci. Až na ten barák se mě líbí všechno. Ne vážně, je tu super parta a dobry lidi …a super tréninky. Na Malých S. se mi nic nelibí, ještě jsem je ani neviděla, jsem pořad na tréninku …."


  • Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku


    Úterý 28. srpna 2007, tento den se někteří naši nováčci poprvé v jejich životě setkali s korejským mistrem Hwang Ho Yongem (8. dan). Mistr Hwang vedl dvouhodinový dopolední trénink pro členy našeho oddílu. Trénink byl zaměřený na samotné základy TKD (principy pohybu a techniky). Zajímavé na tom je, že naši svěřenci pod taktovkou mezinárodního instruktora pro ČR mistra Hwanga cvičili mnohem lépe než na kterémkoliv tréninku vedeným jeho trenérem. Mistr Hwang poobědval s trenéry v místní restauraci Salamandr, kde jsme si s ním příjemně popovídali o všedních i nevšedních věcech. Po příjemném obědě jsme se odebrali do tělocvičny, kde se už rozcvičovali nervózní žadatelé o vyšší technický stupeň. Každý ze sebe vydal maximum a tak všech 26 žadatelů o vyšší technický stupeň složilo zkoušku úspěšně. Je třeba vyzvednout nejlepší výkon Veroniky Holečkové, která dosáhla nejlepšího bodového hodnocení ze všech žadatelů (67 bobů). Po zkouškách jsme se rozloučili s mistrem Hwangem a po krátké pauze jsme začali s tréninkem, který byl věnovaný u jedné skupiny bojovým hrám, základům sebeobrany a pádům. Druhá skupina měla na programu silové přerážení, pády a základy sebeobrany. Toho dne jsme už žádný trénink večer neměli a pro starší účastníky soustředění byla již vyhřátá sauna, která nás krásně uvolnila. Avšak jsme asi po 40ti minutách museli saunu opustit, protože se porouchala. Sauna nás tak vyštavila, že jsme usnuli takřka ihned.



    Středa 29. srpna, po krátké šermovačce s molitanovými meči jsme se opět rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina se věnovala sestavám, kopalo se opět do lap a probrala se sebeobrana. Druhá skupina cvičila sestavy a speciální přerážecí techniky. Odpoledne jsme si zaběhali venku, kopalo se do lap a věnovali jsme se sparingu.



    Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku

    Zeptal jsem se některých dalších sonkaláků na to, co se jim na soustředění nelíbí a co jim tady nejvíce chybí. Zde si můžete přečíst jejich odpovědi:



  • Tomáš (17 let, 3. kup): „… možná strava v jídelně. Šťávy mají dobrý, ale mohli by se ještě zlepšit. Nejvíc chybí? Asi rodina … asi jinak nic. Jo, zapomněl jsem si kryt na mýdlo. Nic mi nechybí.


  • Pavel (10 let, 5. kup): „… hm, že tu houká vlak. Hm, hm, nevím.“


  • Filip (12 let, 4. kup): „… ty obědy, pak je to tady dobrý. Nic mi nechybí.“


  • Andrej (10 let, 7. kup): „… nic, to je všechno v pohodě. Nic mi nechybí.“


  • Celine (28 let, 6 kup): „… že ty děti mají tolik volna. Jo a jídlo, ale to nepiš, já jsem francouzka …. Jinak ale jako trénink dobrý, no. Chtěla jsem se naučit další sestavu. Chybí ?, nic.“


  • Štěpán (12 let, 7 kup): „… jídlo se mi nelíbilo, bylo takový divný. Co mi nejvíce chybí jo? Nic.“


  • Čtvrtek 30. srpna 2007, dopolední trénink byl zaměřen spíše na technické sestavy. Odpoledne jsme pak kopali do lap a spárovali. Po náročném dni jsme večer pak relaxovali v již opravené sauně. Neznám lepší relax než saunu. Po čtyřech kolech jsem byl pěkně vyšťavený. Spali jsme pak jako zabití.



    Pavel Bareš - bituro chabo yop chagi

    Pátek 31. srpna 2007, dopoledne jsme si zahopsali přes kužely a pak jsme se věnovali sestavám. Jedna skupina pak dále kopala tradiční speciální přerážecí techniky a druhá skupina procvičila sebeobranu. Odpoledne se pokračovalo u jedné skupiny ve speciálních přerážecích technikách a u druhé byl laktát a sparing. Dnes jsme dostali opravdu do těla. Ale i tak jsme si to pěkně užili. Já osobně jsem si ten laktátek pěkně vychutnal. Večer pak byla soutěž v akčních scénkách. Všichni účastníci si tak mohli nacvičit scénky a zasoutěžit si o to, která z nich je nejpovedenější. Všichni soutěžící se dobře připravili a předvedli to nejlepší, co mohli. Bylo se na co koukat, ale jakožto člen poroty jsem musel být přísný a hodnotit spravedlivě. Snad se nám to všem v porotě povedlo. Vítězem se stal tým složený z kluků, kteří předvedli parádní show. Tým Oty Kotrhonce, Davida Koníka, Pepy Stráníka, Aleše Hemera a Kuby Hořínka to všem pěkně natřel. Vyhráli tak u všech 4 rozhodčích.



    Ukázka ze speciálního setu fotografií z Adršpašských skal, více v celém článku

    Opět jsem položil otázku některým účastníkům letního soustředění. Poslední večer jsem se jich zeptal na to, jak se jim líbilo soustředění a jak ho hodnotí. Zde si můžete přečíst jejich reakce:

  • Lukáš (20 let, I. dan): „… bylo dobré. Obzvláště se mi líbily speciály, kterých bylo dost. Celkově námaha a posilování je dobré. Ohledně chování lidí zde … zdá se mi, že to bylo celkem dobré.“


  • Veronika (13 let, 4 kup): „… dobrý, hodně dobrý. Hodně se mi tu líbilo. Líbily se mi kopy na lapy a speciály.“


  • Vašek (12 let, 9. kup): „… no tak to ujde no. Nejvíce se mi líbily konce tréninku, protože jsem už mohl jít na pokoj.“


  • Kristýna (13 let, 5. kup): „… no bylo to dobrý. Byla tu sranda. Nejvíce se mi líbilo matsogi, ale jenom když jsem nedostala do …“


  • Ondra (11 let, 8. kup): „… bylo dobrý. Nejvíc se mi líbily večerní tréninky.“


  • Renda (19 let, 8. kup): „… mě se líbilo. Tak já nevím, tak naučil jsem se toho hodně, trénink s mistrem Hwangem byl hodně dobrý. … Proč to píšeš tak doslova? … Na koupališti mají dobré klobásy.“


  • Honza (15 let, 8. kup): „… bylo pěkný, namáhavý a svůj účel splnilo. Naučil jsem se nové věci, poznal jsem nové lidi a oproti loňsku se zlepšilo i jídlo. Hodně se mi líbil ten výlet do Adršpašských skal.“


  • Petr (18 let, 3. kup): „… krom zkoušek to bylo perfektní. Chtěl bych pozdravit maminku a tatínka, babičku a dědečka …. Miluji interview.“


  • Monika (15 let, 1. kup): „… soustředění se mi líbilo, líbilo… líbilo. Chytla jsem tu chorobu. Jsem nemocná. Ještě něco mám říct? Počkej. Mám ráda mistra Hwanga. Protože má dobré tréninky.“


  • Sobota 1. září 2007, dopolední trénink byl zaměřen u obou skupin na sparing a sebeobranu a v závěru jsem si opět zaposilovali po vzoru Jaroslawa Susky. Po obědě jsme naposledy zatrénovali na volném tréninku, který většina z nás tak nějak už jen proflákala, protože jsme byli značně unaveni. Ale někteří zdatní (nebo, že by se flákali v průběhu soustředění?) se učili novým technickým sestavám za asistence vyšších technických stupňů.

    Po tréninku jsme se všichni zabalili a naložil všechen materiál a odjeli směrem do Prahy. Tam jsme dorazili v cca 19:00 a složili naložená auta. Tím pro nás letošní letní soustředění skončilo.



    Díky všem za přístup k tréninkům a za to, že jsem si s vámi mohl zatrénovat. Díky patří i trenérům, kteří nás dobře honili a starali se o nás. Příští rok si to opět zopakujeme. Taekwon!



    Celkem fotogalerie z našeho soustředění obsahuje 625 fotek.



    Ve videogalerii
    najdete sestřih ze soutěže v modelovém boji a akčních
    scénkách.

    Tagy:

    Komentáře (0)


    
    TAEKWONDO
    Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
    Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
    Za finanční podpory
    Hlavního města Prahy
    Za finanční podpory
    Národní sportovní
    agentury
    Za finanční podpory
    Městské části Praha 14