TAEKWON-DO
Home / 2009 / Sekce závodíme / Dobývání slávy i mimo naši vlast
4.3.2009 / Nitra Cup (propozice)

Dobývání slávy i mimo naši vlast



V pátek 20.2. 2009 se hrstka sonkaláckých nadšenců vypravila reprezentovat Sonkal na Slovensko – Nitra Cup. Společně jsme vyrazili třemi auty okolo půl jedné odpoledne.

Cesta byla dlouhá a úmorná, proto jsme se zastavili na pár kuřátek k obědu u KFC v Brně. Po křupavých stehýnkách a dobrých hranolkách (ne všichni takhle holdovali, jako třeba Kristýna Hudková, která si objednala pouze zeleninový salát, žít se má zdravě :-D), jsme se znovu v

rátili k našim čtyřkolým miláčkům a hurá na Slovensko. Na místo jsme dorazili okolo sedmé hodiny večerní. Po chvilkovém bloudění v Nitře jsme všichni halu úspěšně našli. Plni očekávání jsme se běželi mrknout na halu. Musím říct a to nejen za sebe, že nás hala mile překvapila. Jednak svou velikostí a dále také svými sedačkami. Už to nebylo jako v Třeboni, kam jsme si museli brát pod zadek polštářek, aby nás nebolely sedací části těla. Potom jsme se jeli ubytovat do hotelu na okraji Nitry. Pokoje byly po dvou místnostech se společnou sprchou. Nemile nás překvapilo zítřejší brzké, opravdu brzké ranní vstávání. Po večeři jsme si šli zahrát kulečník. Nemůžu zapomenout dodat, že Martin celý kulečník zaplatil a za to mu všichni moc děkujeme.



Ráno se nikomu vstávat nechtělo. Dlouho jsme se přemlouvali, abychom vstali a nakonec jsme udělali dobře. V sedm hodin na nás na snídani čekal švédský stůl. Každý si vzal, co bylo jeho srdci nejbližší.. Po snídani jsme už uháněli do aut, abychom co nejrychleji byli v hale. Teploměr hlásil -9 ?C. Byla hrozná kosa a to nemluvím, jaká zima musela být v noci.



Soutěž byla zahájena v 8:30. Všichni jsme byli nemile překvapeni a i zklamání malou účastí závodníků. Představovali jsme si velkou zahraniční účast. Nakonec jsme tam byli jenom my, několik závodníků z Prahy a z Frýdku-Místku, Slováci, Maďaři a Poláci. Zrovna žádného Poláka jsem nezaregistroval.



Teď už k samotným závodům. Mezi rozhodčími jsme měli čtyři zástupce: Vláďu, Martina, Thea a benjamínka mezi rozhodčími Pavla Šnábla. Premiéra se mu povedla. Kouče a fotografa se zhostil Ondra.



Závody odstartovaly technickými sestavami žáků a žákyň,kde pro Sonkal vyhrál Michal Hamouz bronzovou medaili. Atmosféra se teprve probouzela, jedinými povzbuzujícími jsme byli zezačátku my.



V tulech se parádně vyšvihl Michal Zacharuk, který vybojoval zlatou medaili. Dále se představili v plné sonkalácké kráse Veronika Holečková se ziskem zlaté medaile, Kristýna Hudková, která obsadila druhé místo a Kristýna Štěpánková, která získala bronzovou medaili. Všechny holky medaile vyhrály v kategorii tul ženy 4.-3. kup.



Trio Martin Beneš, Pavel Šnábl a Tomáš Vodička se podělili o medaile v kategorii tul senioři 2.-1. kup. Poslední zlatá medaile z tulů čekala na Vladimíra Švandu v kategorii tul senioři I. – III. dan.



Poté následovala pauza na oběd. V místní restauraci byl pořádný nával, ale nenechávali jsme se vyvést z míry a s chutí jsme se najedli. Nejenom moji pozornost upoutal korejský instruktor pro Slovensko Ri Kum Chol, který přišel ke třem mladým závodníkům. Popřál jim dobrou chuť a chvíli se s nimi ještě bavil. Po pauze následovalo na středovém ringu silové přerážení. Musím dodat, že tato disciplína se konala na Slovensku poprvé. Další úspěch v podobě zlaté medaile zaznamenal ve wiroku junioři Michal Zacharuk.




Na řadu přišlo žákovské a juniorské matsogi. Obzvlášť v žákovském matsogi se malí taekwondisti prali jako lvi. Jeden lev byl náš jménem Pavel Zacharuk, který vybojoval pro naše barvy krásné druhé a třetí místo. Na Slovensku bývá zvykem, pokud závodí malé množství závodníku, používá se varianta každý s každým. Proto se holky: Kristýna, Veronika a Kristýna Štěpánková několikrát setkali tváří v tvář. Předváděly opravdu parádní výkony. Seznam medailí můžete spatřit v sekci Úspěchy. V okolí ringu už netrpělivě očekával Michal svoji chvíli. Závodil také systémem každý s každým,ale v té nejvyšší váhovce. Pral se odvážně a za svůj výkon obdržel stříbrnou medaili. Hned po Michalovi nastoupil v kategorii matsogi senioři -78 kg Tomáš Vodička, který po jedné remíze prohrál s vítězem této kategorie a i +78 kg. O triumf se ho snažil připravit Pavel Šnábl, kterému se tyto závody velmi dařily. Bez větších potíží postoupil až do finále, kde prohrál až na rychlou smrt.



Většina Sonkaláků se už nemohla dočkat na naši Sebeobranu. Byli jsme jenom dva týmy, které nastoupili na tatami, kde k nám přišel hlavní rozhodčí a řekl: „Nemusíte mít všechny povinné techniky a čas není rozhodující, prostě vyhraje ta sebeobrana, která se bude porotcům více líbit“. Našim soupeřům to zjevně nahrálo do karet. Startovali jsme jako druzí. Pozorně jsme shlédli jejich sebeobranu, která byla pěkně zacvičená. Poté jsme už nastoupili my…Na video se můžete podívat v sekci Videogalerie. Nakonec jsme vyhráli a při předávání medailí nám korejský instruktor poblahopřál. Moc se mu naše sebeobrana líbila a Vláďovi ještě vtipně řekl, že klidně mohl být filmový herec.



Poslední disciplína této soutěže byla Tým tul, kde jsme ve finále porazili slovenský tým našim Joong-Gun tulem. Kdo neviděl, neuvěří. Musím vyzdvihnout náš pracně nacvičený počáteční kulomet, který nám parádně vyšel.



Nakonec vám ještě musím říct, jak jsem zaslechl slovenského trenéra, jak barvitě vyprávěl, že už mu připadal pohár pro jeho školu jasný. Jenomže zapomněl na náš tým tul, kterým jsme završili medailové žně a Slovákům na vlastní půdě přebrali pohár.



„Když je Sonkal mistr republiky, to by bylo, aby nepřivezl pohár i ze Slovenska“.



Na zpáteční cestě jsme se nestavili v McDonaldu, jak bývá našim zvykem, ale opět v KFC. Všichni jsme dorazili domu vyčerpaní, ale šťastní, že Sonkal byl zase nejlepší.



Tomáš Vodička

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14