TAEKWON-DO
Home / 2004 / Sekce přidáš se? / Čtyř hodinový maratón přehlídky bojových umění
22.11.2004 / 5. Fighter's Budoshow

Čtyř hodinový maratón přehlídky bojových umění



Hned týden po brněnské budoshow se konala velmi podobná (neřku-li stejná) akce v Praze a to Fighter´s budoshow, kterou v Praze zatím vždy pořádal Miroslav Sobotka (šéftrenér Fighter´s factory pro gymu, což je škola kickboxu) a Martin Břeň (hlavní trenér pražské školy taekwondo wtf).

Tento rok se změnílo místo konání z malé haly Sparty na Kongresové centrum, což pomohlo akci získat profesionálnější kabát, bohužel stejně jako v Brně se všechny místa nezaplnila a oproti jiným ročníkům bylo diváků asi méně.


Snad nemá cenu rozebírat jednotlivé scénky (snad časem ve videogalerii, popřípadě jistě organizátor bude za nevysokou cenu nabízet profesionální záznam celé akce). Mě se velmi líbili šermíři, kteří předvedli jednotlivé školy šermu (německá, francouzská, italská..….) , tak jak se zřejmě historicky vyvíjeli, všechno odborně okomentovali a záživně předvedli. Ukázku předvedla škola šermu Magisterium, vedená slovenským mistrem šermu Peterem Kozou (doporučuji navštívit jejich povedené stránky http://magisterium.cz). Sám 58mi letý Peter Koza v závěru předvedl cosi jako „netradiční a téměř zapomenuté“ techniky šermu – pokoukání velmi zajímavé, překvapivé a pestré, mě po shlédnutí této ukázky v hlavě bloudila myšlenka (a ještě nevybloudila), že principy pohybu jsou ve všech bojových uměních velmi podobné, ať se jedná o ty asijská, či evropská (jistě bysme našli to samé i u těch dalších, ze zbytku zeměkoule :o) - což, když se nad tím zamyslíme, není zas takové překvapení.



Dalším, kdo mě zaujal byl Jan Soukup, robustní mladík, které tři roky života strávil tréninkem kyokushinkai karate v Japonsku a po získání titulu mistra Japonska se opět vrátil do Čech. Nejzajímavějši pro mě bylo sledovat, jak se rozcvičuje, opravdu, co technika to funkční a velmi tvrdý pohyb, kterým jistě mohl lámat více než to, co pak převedl na samotném vystoupení (bez urážky, i vystoupení bylo pěkné).



I další ukázky by jistě stály za podrobnější popis, ale paměť mám děravou a kvůli našemu taekwon-do vystoupení jsem také nestihl sledovat všechno, proto se s vámi loučím a přístí ročníky budoshow snad budou ještě podařenejší a hlavně originálnější (originalita je to, co jim schází asi nejvíc).



Napsal Martin Svitek

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14