TAEKWON-DO
Home / 2020 / Sekce informujeme / Chladem k morálce
6.8.2020 / Studené koupele

Chladem k morálce

V Encyklopedii taekwonda mě vždy přirozeně víc zajímala témata netechnická - filosofie, morální kultura a další s přesahem mimo tělocvičnu. Cvičení jsem měl dost téměř každodenních tréninků. Bylo to někdy po zkouškách na I. Dan, kdy jsem narazil na kapitolu o pěti činnostech, které dle pana Generála mají tříbit morální kulturu taekwondisty. Je
dnou z nich byly studené koupele a protože mi tehdy všechno v Encyklopedii připadalo jako skvělý nápad, tak jsem s nimi hned začal a nějakou formou je skoro celou svoji dospělost provozuji.

Cituji z Encyklopedie:
Cold showers and baths (naengsoo machal): By taking cold showers and baths or exercising on snow-covered ground in bare feet, students build tenacity and pride.

Volně přeloženo: “Studené sprchy a koupele: Sprchováním se a koupáním ve studené vodě nebo cvičením na boso na sněhu student buduje houževnatost a hrdost.“
Vše doplňuje fotka, do půli těla vysvlečených, taekwondistů cvičících ve vodopádu.


V posledních letech se otužování a studené procedury stávají velmi populárními se samostatnými koncepty a osobnostmi je zaštiťujícími. Kamarádi, žáci i pacienti se mě na to dotazují a proto jsem pročetl trochu odborné literatury a vyčtené s vámi chci sdílet. Pro mě je to po tisících aplikací už rutina a mám pocit, že mi pomáhá jak duševně, tak i s regenerací po tréninku. Jenže zvyk a pocit je jen kousek reality a jak se říká, nejsnazší je obelhávat sám sebe.

V literatuře se ukazuje, že studené procedury po sportech jako je rugby (rychlost a kolize), basketbal (skoky, rychlost, kolize) zlepšují jak pocit, tak i měřitelné parametry jako výšku skoku a izometrickou sílu dolní končetiny v tréninku další den. Je s výhodou absolvovat je hned po tréninku, než 3 hodiny po, ale i to je lepší, než žádná procedura. Protože v taekwondu pohyby provádíme většinou maximální rychlostí a silou, dochází v něm ke kontaktu a skoky je taekwondo proslulé, můžeme si i z efektu na výše uvedené sportovce dělat závěry pro taekwondo. Literaturu přímo ke studeným procedurám a a našemu bojovému umění jsem našel jen jednu, ale pouze v korejštině – a na to jsem krátký.

Nutno dodat, že procedury v uvedených článcích trvaly 15-20 minut, což může být v běžné sprše po tréninku špatně proveditelné.

Negativum jsem našel jen při pokusu na cyklistech. Ti zatěžovali 2x po sobě s hodinovou pauzou a buď tu hodinu celou pasivně odpočívali a nebo v ní 15 minut absolvovali proceduru se studenou vodou – u těch byl pak anaerobní výkon snížený.

Střídavé procedury (střídaní studené a teplé vody) jsou subjektivně příjemné, ale atributy jako je maximální volní kontrakce nezlepší.

V jiném článku hodnotili činnost pro běžné pozemštany praktikovatelnější – při pokusu, kdy se jedinci 30 dní denně sprchovali studenou vodou od 30-90 vteřin jim toto oproti kontrole cca o 30% snížilo tíží běžných chřipkových příznaků. Tedy sice onemocněli, ale nemuseli si z toho tolik dělat.

Psychologický výzkum na těch, kteří se pravidelně v zimě koupají v moři (u nás máme aspoň řeky) aspoň 2x týdně, došel k tomu, že tito se oproti ostatní populaci cítí spokojenější a zdravější.

Tedy obecně ubráním si trošky komfortu, jež nám dnešní doba nadbytku dopřává, můžeme trénovat odolnost psychickou i fyzickou, míň fňukat kvůli běžným věcem jako je zima v zimě a teplo v létě. Trochu zlepšit zdraví a být připravenější do dalšího tréninku.

Léto je ideální čas, kdy s touhle aktivitou začít, protože se člověk pak hned zahřeje. Zkuste denně aspoň těch 30 vteřin, stojí to za to.

Morálce a chladu zdar.

Mgr. Martin Svitek, V. Dan, instruktor školy Sonkal a fyzioterapeut

Literatura:
1/ POINTON, MONIQUE; DUFFIELD, ROB (2012) Cold Water Immersion Recovery after Simulated Collision Sport Exercise
2/ INGRAM ET AL. (2009) Effect of water immersion methods on post-exercise recovery from simulated team sport exercise
3/ DELEXTRAT ET AL. (2012) Effects of sports massage and intermittent cold-water immersion on recovery from matches by basketball players
4/ CROWE, O´CONNOR, RUDD (2007) Cold Water Recovery Reduces Anaerobic Performance
5/ BROPHY WILLIAMS (2011) Effect of Immediate and Delayed Cold Water Immersion After a High Intensity Exercise Session on Subsequent Run Performance
6/ DEMORI ET AL (2020) Effect of winter sea bathing on psychoneuroendocrinoimmunological parameters
7/ BUIZE ET AL (2016) The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14