TAEKWON-DO
Home / 2004 / Sekce přidáš se? / 7. ročník přehlídky bojových umění
15.11.2004 / 7. Budoshow

7. ročník přehlídky bojových umění



Budoshow - večer pro všechny, kteří si našli (nebo teprve chtějí najít) v bojových uměních životní cestu, či jen příjemnou možnost jak se odragovat. Tentokrát už sedmý ročník organizovaný Liborem Macháněm (vedoucí Brněnské školy Taekwon-do ITF, držitel III. Danu) se konal v brněnské sportovni hale Vodova. Pěkné nová hala s velikou kapacitou hostila, dle reportáže organizátora, přes 1500 diváků.

Výborně organizovaná show začala slavnostním „průběhem“ (nástup tu není vhodn

é slovo – viz fotogalerie :o) všech účinkujících – nejdříve chvilka pro krátký sestřih nejzajímavějších okamžiků minulých ročníků promítaných na velkém plátně, pak do potemnělé haly nastoupili vlajkonoši a před nimi proběhli postupně zástupci jednotlivých stylů.



Pak už se dostal ke slovu moderátor celého večera – tentokrát jím byl moderátor z radia Kiss Hády Borek Kapitančik. Zajímavý chlapík, který se uvedl ukázkou jeho pojetí bojových umění (porazit hromadu chlapíků v maskáčích bez jediné rány - kolik z nás by to dokázalo?), ale jehož největším přínosem pro budoshow byla jeho schopnost roztleskat a rozkřičet snad i mrtvoly. Po nástupu (průběhu) byli představení čestní hosté a to pan Mistr Hwang Ho Yong (VIII.Dan) a pan Ladislav Burian (V.Dan, president Českého svazu Taekwon-doITF).



Poděkování sponzorům už byla poslední věc, která dělila diváky i účinkující od toho hlavního, od jednotlivých ukázek.



Detailně rozebírat ukázku po ukázce mi bohužel má pamět nedovolí, proto vás odkážu na oficiální stránky budoshow (www.budoshow.com), kde ke každému stylu pár vět najdete, ale ještě lepší bude, když si dané vystoupení najdete v naší videogalerii (Ondra Vrábel s pomocníky ověšenými kamerami a foťaky byl jako vždy připraven :o). Vystoupení, které mě osobně zaujalo bylo Hong khi dao. Celý autobus vietnamců nám přijel ukázat jak cvičí jejich bojové umění. Doopravdy radost pohledět, všichni výborně pohybliví a uvolnění (jen mi někdy přislo, že je tu uvolněnost na úkor energie v technice). Vystoupil i ne zrovna nejmladší pán (tvářil se jako trenér) a jeho kontrolu nohou jsme mu i my taekwondisti s otevřenou pusou záviděli. Pro mě, který už jsem pár podobných večerů navštívíl, to bylo to nejzajímavější. Určitě se ve fotogalerii podívejte i na vystoupení Elastic Boba (nepřehlédnutelný – se střibrnými elasťáky a narvaný v malé plastové krabici). Možná by se jeho vystoupení dalo nazvat poněkud podivným, ale když už si budete prohlížet fotky tohoto pána jak klikuje, či si s úsměvem hoví v provazu, bylo by dobré vědět, že mu je rovných 60 let (!!!!) .



Ukázku taekwon-do ITF opět není potřeba popisovat, protože už je dávno ve videogalerii. Zajímavou změnou bylo, že úspešný tým školy Libora Macháně, který vystupoval většinu přecházejících ročníků, vystřídal tým svazový. Tým složený ze zástupců škol Hwa-rang, Dan-gun, Toi-gae, Sonkal a Ge-Baek Hosin-sool byl vedený (pasivně) panem Mistrem Hwangem, který na několika trénincích před vystoupením všem radil, měnil a ukazoval. Právě ty kraťoučké ukázky toho, co by od nás chtěl vidět, byly tím nejvýmluvnějším, protože jsem si po každém jeho pohybu uvědomil, že člověk, který do svého těla dostane taekwon-do tak jako tento pán si doopravdy zaslouží oslovení Mistr.



Co říct závěrem? Budoshow 7 byl výborně organizovaný večer, jednotlivá vystoupení byla jistě motivací jak pro diváky, tak i pro vystupující. Jen jsme se shodli na tom, že je hala prázdnější než minulý rok (stejně tak i týden na to v Praze), možná už pro lidi není téma bojových umění tak exotickým a asi i proto by se zvláště vystupující měli snažit, aby každý rok přinesli ve svých vystoupeních něco nového (například scénka „z ulice“ Aikidistů v Praze v sobě měla cosi exotického – pochopí jen ten, kdo viděl), aby se i pravidelný návštěvník Budoshow měl na co těšit a odnášel si vždy nový zážitek.



Napsal Martin Svitek.

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14