TAEKWON-DO
5.1.2011 / Soustředění oddílu Sabom



Víkend před Vánocemi jsem se zúčastnil zimního soustředění školy Sabom, kteří vedou moji dva kamarádi (z dob, kdy jsme ještě jako modré pásky společně cvičili v STM Praha II) Aneta a Martin Procházkovi (patřili k sobě, co pamatuju, ale společné příjmení mají jen nějakou chvíli). Tentokrát zkusím byt mlčenlivější typ, než obvykle a napíšu jen pár bodů, co mě na soustředění potěšilo a podělím se o pár fotek.

1/ Většina účastníků byla dětského věku, přes to respekt k Martinovi a hlavně Anetě byl přímo dospělý, větu „Vy sice

máte vyšší pásek, ale Aneta je náš mistr.“ nezapomenu a líbí se mi ;)



2/ Zúčastnilo se i pár lidí z Toi-gye Praha v čele s Petrem Smejkalem (IV. Dan) a ikdyž černé pásky většinou pomáhali jako asistenti a jen opravovali, stejně jsme si našli čas na společný trénink, který stál za to.



3/ Zima byla poctivá (večer k –15, byli jsme v lese), přes to se (Smejžovu) nápadu focení ve sněhu ani nápadu válet se po sauně ve sněhu (to jsem asi vymyslel já) nikdo moc nebránil, ikdyž kleli všichni. Typický infekční Toi-gye humor se projevil při zabarikádování dveří od sauny lavičkou – hysterii jsme nepropadli jen díky velké dávce sebevládání (nebo egoismu? Nikdo se nechtěl rozbrečet první…)



4/ Na soustředění přijel i Mistr Hwang se ženou a odvedl historicky první zkoušky školy Sabom a trénink pro začátečníky. Jeho schopnost oslnit děti a nadšení v očích všech jen tak nezapomenu.



5/ Náhodou se ve stejný čas na stejném místě vyskytovali i taekwondisté z druhé federace ITF pod vedením Vladimíra Machoty. Protože tam měli víc pokročilých starochů, než my a na návštěvě trenéra slovinské reprezentace p. Mohameda Baltiće, domluvili Aneta s Martinem možnost si s nimi zacvičit. Ačkoliv jsem si říkal, nakolik si budeme nakonec vzájemně dokazovat „kdo je lepší“, dopadlo to tak, že jsem nezaznamenal ani zrnko disrespektu, zloby nebo machrování. Pan Baltić je rozhodně „našláplej“, usměvavej a důraznej pán, co umí ukázat, umí mučit ve strečinku (a sám ukáže, že je mučen dlouhá léta) a umí udělat velmi velmi intenzivní a kvalitní trénink zaměřený na sportovní matsogi. Prostě ze všech se kouřilo, všichni makali a člověk si přišel jako součást jedné rodiny, jako kdyby to byl trénink jednoho oddílu. Možná by to mohla být inspirace pro ty, kteří mají v taekwondu s někým rozepře, společný těžký trénink vážně stmeluje.



PS: Na tréninku pana Baltiče jsem byl ve dvojici s holkou, nejdřív jsem si pomyslel „škoda, s klukem bych si zatrénoval líp“. Tímto se jí omlouvám, zacvičil jsem si výborně a myslím, že jsem plival plíce víc, než ona :o)



PPS: To se toho za dva dny a tisíc korun dá stihnout, co? Prostě předvánoční pohoda :o)



Carpe diem



Martin Svitek, III. Dan

Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14