TAEKWON-DO
Home / 2012 / Sekce informujeme / 42. soustředění v Malých Svatoňovicích
30.9.2012 / 42. Oddílové soustředění4 komentáře

42. soustředění v Malých Svatoňovicích

Zase po roce jsme prožili parádní, úžasnou, no prostě skvělou 9 denní akci v nám už dobře známých Malých Svatoňovicích. Ale teď se vrátíme pěkně na začátek, kde to letos všechno začalo...
VIDEO
FOTO
Sraz na soustředění byl naplánován na půl devátou u tělocvičny, kde bylo potřeba naložit tatami, vyrážeče, lapy, stojany, míče, meče, činky a další potřebné věci. Na sraz jsem dorazil o pár minutek později a byl jsem překvapen, kolik lidí už pomáhá s nakládáním. Rychle jsem se k nakládajícím přidal a během chvilky bylo nakládání hotovo. Autobus pro nás přijel okolo deváté a v půl desáté jsme vyrazili směrem k Malým Svatoňovicím. Cesta utíkala docela pomalu, a tak jsme byli všichni rádi, že už jsme na místě.
Po příjezdu jsme se ubytovali a spěchali na oběd. Ve tři hodiny už na nás čekal první trénink, jehož cílem byl především trénink technik a technické sestavy. Většina z nás rozhýbávala odpočatá a lenošící těla po měsíci prázdnin. Počasí nám opravdu vyšlo, snad jen zářící sluníčko nám přidělávalo kapku za kapkou potu nejen na čele, ale po celém těle, protože cvičení v tělocvičně chvílemi připomínalo cvičení v sauně. Makali jsme tvrdě, ale spíše to vypadalo, jako bychom právě vylezli z bazénu. V neděli ráno se malá skupinka po sportu dychtících sonkaláků vydala na ranní výběh. Krásně jsme se proběhli od ubytovny polní cestou do Velkých Svatoňovic a nazpět. Ranní 25 minutové běhání bylo opravdu osvěžující a velmi povzbuzující. Jinak jsme se celý víkend věnovali tulům a krokovému matsogi.
Pondělní ráno jsme zahájili jak jinak než ranním běháním. Opět jsme běželi stejnou trasu jako v neděli, ale trochu jsme dupli do pedálu, takže někteří z nás doběhli bez plic, a nebo si trasu kvůli přírodním krásám prodloužili.. Snídaně byly opět nejchutnějším jídlem dne a za jejich přípravu jsme byli vděčni především holkám (Wendy, Terce a Verče). Po snídani se každý zabavoval po svém. Nejmladší většinou trénovali své vytříbené techniky na turnaj v Tekkenu nebo hráli Lego Star Wars a Mortal Combat. Mladší trajdali po nákupech a do cukrárny – kavárny, ostatní hrávali „ping pong“ ve druhém patře. Pálek sice moc nebylo, ale moc nám to nevadilo. Do obíhačky se zapojovali všichni s nejrůznějšími hracími „raketami“ – žabky, knížka, talíř, tác atd. Zkrátka v obíhačce nešlo jenom o výhru, ale i zaujmout soupeře svým hracím náčiním. A ostatní?? Buď spali a připravovali se na následující trénink nebo projížděli Facebook. Ráno jsme na tréninku trénovali stepping do matsogi, na který vzpomínají všichni ranní běžci.. a dále jsem opakovali nějaké ty tuly. Večer byla na programu soutěž v krokovém matsogi, kde všichni zúčastnění předvedli pěkné výkony. Za svoje výkony byly tričky odměněny Adélka Slaná, Terka Hrušková, Renda Čapek a já.
V úterý ráno jsme měli opět s pár odvážnými sraz v 7:00 před ubytovnou na ranní výběh. Po nedělním téměř vysilujícím běhání jsme se rozhodli trochu zvolnit a pokochat se krajinou. Nakonec jsme běželi zhruba 54 minut po okolních kopcích, takže pořád jenom krpál a kopec. „Kdy už to skončí“, bědovali jsme. Nemůžu zapomenout na „kouzelnou“ babičku, kvůli které jsme se naštěstí neztratili a v pořádku beze ztrát jsme doběhli k ubytovně. Na snídani jsme přiběhli mokří, špinaví, trochu unavení, ale šťastní, že jsme snídani neprošvihli. V úterý jsme se zdokonalovali v krokovém matsogi a odpolední trénink byl ve stylu kruhového tréninku, takže jsme procvičili sestavy, kopy na lapy, silové přerážení, sebeobranu a speciální skoky. Večerní trénink byl volný, a tak se nejstarší sonkaláci vydali do místní restaurace přiměřeně oslavit začátek soustředění.
Ve středu kromě ranního běhání jsme protahovali a posilovali naše těla jenom na ranním tréninku, protože odpoledne byla v plánu menší procházka. Cílem naší malé procházky byla historická železnička s vagónky. Na tomto místě vznikla videa, na kterých zdravíme ze soustředění všechny rodiče a Pavla Loupala. Na zpáteční cestě jsme se učili pískat jako Pavel Šnábl, ale moc nám to nešlo.. Večer byl věnován táboráku, a tak většina trávila tento večer u zářících plamínků opékáním buřtů a povídáním si s kamarády. Odpočinkový den nám všem velmi prospěl, jenom je škoda, že byl tak krátký..
Čtvrteční trénink byl věnován menší gymnastice a základnímu nácviku pádů. Docela mě mrzelo, že jsem se k ostatním nemohl přidat, a tak jsem skákal přes švihadlo, posiloval a sledoval ostatní, jak jim to pěkně jde. Během odpoledního tréninku přišlo na řadu všemi dychtivě očekávané matsogi. Trénink byl především zaměřen na nácviky sportovního boje. Některé trochu zklamalo, že ještě neproběhlo volné matsogi, ale zklamaní být nemuseli, protože další dny byly věnovány převážně sportovnímu boji. Jestli si dobře pamatuji, tak se ve čtvrtek odpoledne konal turnaj v Tekkenu, který měl letos exkluzivní diváckou kulisu. Vláďa s Ondrou něco zařizovali, takže moderování tohoto turnaje padlo na moje bedra. V mladší kategorii vyhrál Jirka Novák 2. kup a ve starší Martin Bičovský 5. kup. Už si přesně nevzpomínám, kdy se konala soutěž v akčních scénkách, myslím ve čtvrtek nebo v pátek, nicméně stojí za zmínku pár řádek o této letošní soutěži napsat. Ani tento rok nebylo o skvěle nacvičené, parádně provedené a s humorem zahrané scénky nouze. Po velmi pěkných výkonech vyhrála scénka z Hvězdných válek v podání Lukáše Veverky, Pavla Zacharuka a Michala Čapka. V rozhodování, která akční scénka nakonec vyhraje pomohli naší porotě staří, známí sonkaláci Huy Tran Vu a Huy Hoang Quang, kteří k nám zavítali na jeden den soustředění. Během čtvrtka naší soustřeďkovou partu posílil dlouhovlasý Štěpán Procházka a jinak bylo jako každý den veselo.
Páteční a sobotní ranní běh jsem vynechal kvůli oteklému kotníku, ale byl jsem rád, že se běhat nepřestalo. Naopak se skupinka trochu rozrostla i o holky. Během pátečního rána na soustředění dorazili plni sil Svíťa s Kristýnou a hned se k nám přidali na ranní trénink, kde jsme procvičovali převážně techniky na lapy. Odpolední trénink byl věnován sportovnímu boji, kde si všichni nadšenci, kromě jednoho – mě, parádně zazápasili. Na závěr následovala posilovačka, abychom byli příjemně utahaní. Večer jsme všichni starší opět zavítali do Salamandra, abychom přivítali ve Svatoňovicích čerstvé posily.
Už tu máme víkend a poslušně hlásím, že během služby se žádné změny nestaly.., opět si běhací parta šla zaběhat, tentokrát až na rozhlednu. Nakonec se ale stala jedna příjemná změna, o kterou se postaral Alan. Prý už nám od pěti hodin ráno připravoval ke snídani amolety. Měli jste vidět oči všech lidí, kteří přišli na snídani. „Jéé amolety“, mluvili s úžasem jeden přes druhého. Moc nám chutnaly Alane! Ranní trénink byl volnější, a tak rychle utekl. Po obědě jsme se šli trochu vzdělávat v teorii, v pořadí to už byl třetí blok věnovaný teorii. Nejvíc mi z teorie utkvělo v paměti, že 20 minutová teorie není teorií, pokud netrvá minimálně hodinu.. Dozvěděli jsme se, zejména ti nejmenší, mnoho zajímavostí z morální kultury a historie taekwonda. Odpoledne si bitkaři zase zazápasili a já „divák“ + tři marodi trénovali speciální variantu krokového matsogi, cvičili technické sestavy a posilovali nejen svoje svaly, ale i rovnováhu. Řekl bych, že tento matsogi trénink byl asi nejnáročnější a nejvíce zkušeností lidem přinesl. Po tréninku jsem opět zasahoval a masíroval bolavé svaly sonkaláků. Na začátku soustředění jsem na tréninku řekl, že bych potřeboval trénovat na licenci ve sportovní masáži a za každého, kdo bude chtít namasírovat, budu rád. Popravdě jsem nečekal, že vás bude tolik. Doufám, že vám masáž aspoň trochu zpříjemnila tréninkový cyklus na soustředění. Na večerním tréninku probíhalo závěrečné přezkoušení na zkoušky pro barevné pásky. Pokud se nepletu, zkoušek se zúčastnilo 16 lidí.
I poslední den, v neděli, nedala mně ani ostatním spát rozhledna, kterou jsme chtěli pokořit a zatím se nám to nepodařilo. Ačkoli jsme byli po celém týdnu docela unavení, sešli jsme se před ubytovnou lehce po šesté hodině a vyrazili jsme směrem k rozhledně. Výhled byl překrásný a všichni, kteří s námi nešli nebo neběželi předchozí den, udělali velkou chybu. Holt, v Krkonoších je krásně! Ranní trénink byl pod velením Svíťi, od kterého jsme se učili základy boje na zemi. Bylo to příjemné zpestření, které se všem líbilo. Je skvělé, když se někdo umí velmi dobře prát na nohou, ale mohou přijít situace, kdy budete na zemi, proto je užitečné se umět pohybovat a bojovat i tam. Opět byl na vás zápasníky pěkný pohled.. Počkejte, až se k vám na dalším soustředění přidám, to už mě žádná klíční kost brzdit nebude. Odpoledne jsme všichni drželi palce přezkušovaným na zkouškách. Nakonec všichni uspěli a pomalu jsme se začali balit. Nejprve jsme naložili věci z tělocvičny do přívěsu a auta. Potom byly na řadě pokoje a zhruba po čtvrté hodině jsme vyrazili do Prahy. Na Černý most jsme přijeli okolo sedmé hodiny večerní.
Konečně to mám za sebou. Už mi docházela inspirace.. Doufám, že se vám soustředění líbilo stejně jako mně, a že se na dalším soustředění opět uvidíme.
Na závěr bych chtěl vyzvednout běžce, kteří se překonali a byli s námi jednou či víckrát běhat po krásném okolí Malých Svatoňovic – Vlaďa Švanda, Pavel Šnábl, Pavel Zacharuk, Lukáš Veverka, Ondra Malý, Šimon Kafka, Michal Čapek, Renda Čapek, Pavel Jizba, Wendy Benediktová, Terka Žilinská a já. Snad jsem na nikoho nezapomněl. Jinak velký obdiv patří všem, kteří na soustředění jeli, tvrdě trénovali a překonali sami sebe.


Tomáš Vodička (Kouzelník)


Podívejte si na videa, která jsme na soustředění připravili - konkrétně Vláďa Švanda:

Pozdrav sonkaláků ze soustředění:



Pozdrav Pavlovi Loupalovi:


A video z našich tréninků:



A ve videogalerii jsou videa z obou velkých soutěží - krokové matsogi a akční scénky.
Tagy:

Komentáře (4)


Ondřej Vrábel

vloženo 25.8.2012 v 18:10
A to do toho nejsou zapocteny jiz 2 Vanocni akce vyssich pasku.

Petr Legner

vloženo 25.8.2012 ve 14:37
42? To je šílené číslo!

Tomáš Vodička

vloženo 24.8.2012 ve 22:58
Jsem to ale popleta, zapomněl jsem na jednu běžkyni, která se k běžcům připojila v neděli. Nezlob se Verčo Holečková, i před tebou smekám.

Pavel Šnábl

vloženo 20.8.2012 ve 13:25

TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14