TAEKWON-DO
1.6.2015 / Sonkal Open (propozice a přihláška) výsledky

25%

Taekwondisté a taekwondistky se od časného sobotního rána posledního květnového víkendu začali srocovat před sportovní halou Základní školy Petřiny jih. V jednu chvíli to vypadalo, že si dav spletl vstup haly s blízkou stanicí metra. Nicméně s úderem osmé hodiny se spořádaně všichni přesunuli do útrob haly, kde následovala registrace, vážení a další úkony nezbytné pro zahájení soutěže.
A proč titulek článku zní 25%? Je to číselné vyjádření nárůstu počtu závodníků proti loňskému roku. Na rozdíl od Karla Gotta jsme to opravdu nečekali  Do soutěžních klání nakonec zasáhlo 210 žáků, juniorů a seniorů, samozřejmě jak mužů, tak i žen.
V 10.30 následoval nástup všech 20 účastnících se škol z celé české a slovenské republiky. Po krátkém přivítání se na třech zápasištích rozběhly klání v sestavách žáků a žákyň. Tyto kategorie byly velmi početné a soutěžní systém každý s každým ve skupinách generoval velké množství zápasů. Nejpočetnější kategorií pak byla ta „nováčkovská“ žlutých pásků, kde si svoji závodní premiéru odbylo hned 28 žáků! Na všech dětech byla vidět zarputilost a touha nedat svojí kůži lacino. Sestavy vystřídal sportovní boj nejmladších a přes nízký věk a malé či takřka žádné zkušenosti se bylo na co dívat. Nejúspěšnějšími závodníky v žákovské skupině byli vyhlášeni – Antonín Mládek (GBHS) a Vivien Ballayová (Tým Slovakia).

Po obědě následoval kontrastní přechod, protože žáci byli vystřídáni seniory, tedy dospělými. Diváci a taekwondisté mohli na tatami vidět výrazně vyšší počet červených a hlavně černých pásků. Nejatraktivnější zápas bylo finále seniorů s technickým stupněm I. Dan, kde proti sobě nastoupili dva zástupci pořádající školy Sonkal Pavel Zavadil a Jiří Novák. Předváděné výkony byly natolik vyrovnané, že rozhodčí ohodnotili 4x po sobě utkání jako nerozhodné. Vítězství nakonec putovalo do rukou vícemistra Evropy v této disciplíně Jiřího Nováka. Sportovní boj nabídl zajímavé zápasy současných i bývalých členů české reprezentace, kterým zdatně sekundovali ti ze Slovenska. Příslušnost k reprezentaci prokázal Tomáš Vodička, který zvítězil jak ve své váhového kategorii do 71kg, tak i ve vyšší do 78kg. Poháry určené nejúspěšnějším seniorům převzali Tomáš Vodička a Jana Kovářová (oba Sonkal).

Poslední dějství Sonkal Openu obstarali junioři a juniorky. Díky možnosti startu ve vyšší věkové skupině zde závodili i mnozí žáci a žákyně. Především v sestavách se prosadili i proti vyzávoděnějším soupeřům, například Ondřej Faltin (9 let) porazil v kategorii modrých pásků všechny juniory. Na sklonku dne se výsledkově výrazně prosadili dva členové reprezentace – Dominik Sluka (Velešín) a Jiří Novák (Sonkal), kdy oba zvítězili ve dvou váhových kategoriích. Jiří Novák a Lenka Hrstková (oba Sonkal) byli oceněni poháry pro nejúspěšnější juniorské soutěžící.

Oproti loňskému ročníku byl ten letošní vydatnější stran počtu závodníků a počtu utkání. To se bohužel promítlo i do časové náročnosti celé soutěže. Při závěrečném nástupu byly předány poháry třem nejúspěšnějším školam – 1. Sonkal, 2. Hwa-Rang a 3. Karviná.

Těšíme se v Praze za rok na viděnou.




Závodů se náš oddíl účastní pravidelně a to nejen v České republice. Učíme nejen sport, ale bojové umění v celé jeho šíři. Cílem je zdravý životní styl, zlepšování kondice, techniky a sebeobrana. Nábor pro děti, mládež a dospělé probíhá po celý rok v našich tělocvičnách na Černém Mostě, Petřinách a v Horních Počernicích. Informace k náboru zde
Tagy:

Komentáře (0)



TAEKWONDO
Kontakt: Ondřej Vrábel, tel.: 777-011-692, sonkal@taekwondo.cz
Adresa pro korespondenci: Sonkal z.s., Jiránkova 1137/1, 163 00 Praha 6,
Za finanční podpory
Hlavního města Prahy
Za finanční podpory
Národní sportovní
agentury
Za finanční podpory
Městské části Praha 14